Szakmák, ahol megtalálhatod a számításod: eladó és üzletvezető

A munkaerőpiac világa, a különböző szakmák iránti igény és az azokban megszerezhető bér folyamatosan változik. Nem könnyű kiigazodni az álláslehetőségek sokfélesége között, különösen, ha szakmát szeretnél váltani: melyik szakmához milyen képzettségre van szükség, hol helyezkedhetsz el és milyen jövedelmet szerezhetsz vele? Ezt a témát igyekszünk körbejárni most induló cikksorozatunkban.

Olvasási idő kb: 5 perc

Eladó és üzletvezető: egyre népszerűbb

 

Néhány éve a munkaerőhiány egyre komolyabb probléma Magyarországon is, így nem csoda, hogy egyes munkavállalók igazán kecsegtető bérekkel igyekeznek magukhoz csábítani a szakképzett dolgozókat. Ha körülnézünk az állásportálokon, az egyes üzletláncok hirdetéseit látva megjöhet a kedvünk, hogy mi is kipróbáljuk magunkat a bolti eladó pozícióban.

A legtöbb esetben nem csupán a konkrét vevőkiszolgálás tartozik az eladók munkakörébe. Nekik kell kipakolniuk az árut, rendezniük a polcokat, a raktárból az eladótérbe vinni a termékeket és dolgoznak a kasszában is. Ahol az üzlet saját pékséggel rendelkezik, ott a sütésben is részt vesznek az eladók, de a takarítás is a munka része lehet - ez mindig egyedi, az adott munkáltatóval kötött megállapodáson múlik.

A kereskedelmi végzettség szükséges, és a gyakorlat is sok esetben előnyt jelent ezeknek az állásoknak a betöltéséhez, de utóbbi nem feltétel: kezdőként is gyorsan beletanulhatsz a munkába, és a csapat sikeres tagja lehetsz.

Nézzük a számokat!

 

Bolti eladóként a fizetésed széles skálán változhat, de már kezdőként és részmunkaidőben is bruttó 200 ezer forint feletti bért kaphatsz. Természetesen nem mindegy, hogy Budapesten vagy vidéken, kisboltban vagy nagy üzletláncnál helyezkedsz el. Utóbbiban magasabb juttatást tudnak ajánlani, és egyéb kiegészítő jövedelmet is kínálnak, például támogatják a munkába járást. Van olyan munkáltató, aki hűségjutalommal, kedvezményes mobiltelefon-előfizetéssel vagy SZÉP kártyára utalt juttatással egészíti ki a fizetésedet. Több munkáltató kínál kedvezményes dolgozói kártyát az üzletben történő bevásárláshoz, és van, ahol egészségügyi és továbbképzési szsolgáltatásokat is kaphatsz. Heti 35-40 órában már több, mint bruttó 300 ezer forintos fizetéssel találhatunk álláshirdetéseket, és hosszútávon ez bőven 350 ezer forint fölé is emelkedhet.

Természetesen a fizetés mellett más szempontokat is figyelembe kell venni: az otthonodtól való távolság, a több műszakos munkarend vagy a sokrétű feladatvégzés miatt neked lehet, hogy a közeli kisbolt kézenfekvőbb munkahely lehet, mint egy üzletlánc egysége - mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai is.

 

Hogyan épül fel a képzés?

 

Kereskedelmi képzéseink két modulból állnak. Az új típusú alapképzésben a következő szakmák egyikét szerezheted meg:

Továbbtanulási lehetőségként ezekre épül rá az üzletvezető képzés, amelyhez több egyéb alapképzés megléte esetén is tudunk ajánlani. Ha rendelkezel kereskedelmi értékesítő, barkácsáru-eladó vagy épp virágkötő és virágkereskedő végzettséggel, nyitva az út előtted az üzletvezető tanfolyam felé. A teljes lista megtekinthető ITT.

A képzések pénteki vagy hétvégi napokon zajlanak, de elérhető a távoktatásos, online tanfolyam is. Amennyiben az eladó és üzletvezető képzéseket kombináltan végzed a Minervánál, oktatási díjkedvezményben részesülsz, de a tanfolyamokra a képzési hitel is igényve vehető.

Tekintsd meg képzéseinket a Tanfolyamok menüpontban, és ha valamelyik felkeltette az érdeklődésedet, jelentkezz itt, vagy keresd kollégáinkat elérhetőségeinken!