Hírek

Felnőttképzés – fogalommagyarázat III.

Felnőttképzés – fogalommagyarázat III.

A felnőttképzéshez kapcsolódó fogalmak használatában olykor-olykor meglehetősen nagy a bizonytalanság, a különböző értelmezések és definíciók használatából eredő félreértések. Ez a bejegyzés – és általában a blog minden témája – segít annak tisztázásában, hogy az egyes fogalmak, témakörök alatt mit értünk pontosan.

Olvasási idő kb: 5 perc

Felnőttképzés – fogalommagyarázat II.

Felnőttképzés – fogalommagyarázat II.

Felnőttképzésben dolgozóként gyakran találkozunk azzal, hogy a tanulni vágyók az alapvető fogalmak jelentésével nem mindig vannak tisztában, de igaz ez olyan kollégákra is, akik bár oktatnak, vagy esetleg tanfolyamot szerveznek, mégsem használják következetesen a különböző kifejezéseket. A gyorsan változó jogszabályi környezetben ez nem is lehet elvárás, hiszen gyakran jelennek meg új kifejezések, fogalmak vagy felnőttképzési folyamatok melyek az átalakítások, újragondolásuk után új nevet is kapnak. Gondoljunk csak az akkreditáció, nyilvántartás, engedélyezés, bejelentés négyesére. Jelen blog célja az, hogy tisztázzuk, mi mit jelent pontosan, ezzel is segítve a tanfolyamokba bekapcsolódókat és kollégákat.

Olvasási idő kb: 8 perc

Minden, amit az új típusú szakmai képzésekről tudni lehet és tudni érdemes

Minden, amit az új típusú szakmai képzésekről tudni lehet és tudni érdemes

Arról már valószínűleg sokan hallottatok, hogy a felnőttképzés és a szakképzés az utóbbi hónapokban lényeges változásokon ment keresztül. Új jogi szabályozás született, létrejöttek a végrehajtási rendeletek, megszűnt, vagy megszűnőben van az OKJ rendszere és kialakulóban egy átláthatóbb szakképzési rendszer. A felnőttképzésben, szakképzésben egy úgynevezett átmeneti időszakot élük, lassan kezd körvonalazódni azon szakmai képzések köre, melyeket a felnőttképzők (is) indíthatnak, ugyanakkor még elérhetőek a 2020 végén elindult OKJ-s képzések is. De mik azok a szakmai képzések, hogy épül fel az új szakképzési rendszer felnőttképzést is érintő ága?

Olvasási idő kb: 4 perc

Felnőttképzés – fogalommagyarázat I.

Felnőttképzés – fogalommagyarázat I.

A felnőttképző intézményekben dolgozók, a tanfolyamszervezők, az oktatók általában tisztában vannak a felnőttképzéssel kapcsolatos fogalmakkal, (pl. szakképzés, tanfolyami rendszerű, felnőttképzés, iskola, stb.), azok jelentésével, és a fogalmak közti különbségekkel. Ugyanakkor mi, akik a felnőttképzésben nap, mint nap dolgozunk, azt tapasztaljuk, hogy a jelentkezők, a felnőttképzésben részt vevők egy része nem pontosan úgy használja az egyes fogalmakat, vagy éppen mást ért alatta, mint amit a jogszabály leír, vagy a szakma általánosan elfogad. Nem baj, hiszen soha, senki nem magyarázza el a közoktatában azt, hogy pontosan ezek a fogalmak mit takarnak, mit is jelentenek. Ez a bejegyzés segíti az olvasót a felnőttképzéshez kapcsolódó fogalmak értelmezésében, mindezt azért, hogy egy nyelvet beszéljünk. 😊

Olvasási idő kb: 6 perc

Minden, amit a felnőttképzési szerződésről tudni érdemes

Minden, amit a felnőttképzési szerződésről tudni érdemes

Akik már vettek részt valamilyen felnőtteknek szóló képzésen, tanfolyamon, azok valószínűleg már találkoztak a felnőttképzési szerződés fogalmával, annak tartalmával. Mire érdemes figyelni mielőtt aláírjuk, milyen kötelező tartalmai vannak és mit is szolgál pontosan a felnőttképzési szerződés? Ebben a bejegyzésben ezt a témát szeretnénk körbejárni.

 

Olvasási idő kb: 8 perc

Visszatekintő: Mi történt a szakképzésben, felnőttképzésben 2020-ban?

Visszatekintő: Mi történt a szakképzésben, felnőttképzésben 2020-ban?

Mind a felnőttképzés, mind a szakképzés jelentős átalakuláson ment át az elmúlt egy évben. A jogszabályi változások megalapozták az OKJ kivezetését és az új szakképzési rendszer bevezetését mind az iskolarendszerű, mind az iskolarendszeren kívüli szakmai oktatás, szakmai képzés keretében. Elkezdtünk megismerkedni az új vizsgarendszerrel, kipróbáltunk új tanítási-tanulási formákat. Mozgalmas évet zárunk és egy még mozgalmasabb és izgalmasabb évet nyitunk. Nézzük meg mi történt 2020-ban a szakképzésben, felnőttképzésben.

Olvasási idő: kb 6 perc

Utolsó roham az OKJ képzésekben

Utolsó roham az OKJ képzésekben

A szakképzés átalakulásával, megszűnik az OKJ jól ismert rendszere és struktúra szerint kerülnek megszervezésre a szakmai képzések, oktatások, szakképesítést adó képzések. Ennek a változásnak tudható be, hogy egy utolsó nagy hajrá indult az OKJ tanfolyamokat biztosító felnőttképzők és az OKJ bizonyítványt megszerezni kívánó tanulók körben. Mi történik most a felnőttképzőknél ebben az utolsó hónapban?

Olvasási idő kb: 4 perc

Kisokos az online órádhoz - azaz, hogy készülj a tanulásra?

Kisokos az online órádhoz - azaz, hogy készülj a tanulásra?

Az online tanulást, az online órákon való részvételt is tanulni kell, hogy  igazán hatékonyan működjön. Ma még sokszor csak ismerkedünk az online lehetőségekkel. A technikai kihívások mellett, egyéb tényezők is megzavarhatnak bennünket, amik miatt kényelmetlenül érezhetjük magunkat a tanulási folyamatban. Ebben a blogbejegyzésben az online órán való részvételhez szeretnénk egy kis segítséget adni.

Olvasási idő kb. 5 perc

Online képzési formák a felnőttképzésben

Online képzési formák a felnőttképzésben

Online tanulás, digitális képzés, hibrid oktatás, e-learning tanfolyam, blended képzés - megannyi fogalom került a köztudatba az elmúlt időszakban. De mit jelentenek ezek a fogalmak, mire számítsunk, ha részt veszünk egy online/digitális képzésen? Van kontakt óra az e-learning tanfolyamon? Mi az az irányított tanulás? Ebben a blog bejegyzésben az online képzési formákat szeretnénk bemutatni, hogy minden tanuló a saját igényének megfelelő képzési formát választhassa.

 

Olvasási idő kb. 6 perc

3 + 1 tipp a hatékony  felnőttkori tanuláshoz

3 + 1 tipp a hatékony felnőttkori tanuláshoz

A felnőttek tanulási sajátosságairól sok tanulmány született és még ennél is több hit és tévhit kering a köztudatban: "Felnőttként nehezebb tanulni", „nem fog úgy az agyunk” - hallhattuk számtalanszor a jól ismert mondatot (kifogást?). Napjainkban a felnőttkori tanulás életünk része, a rohamos ütemű technikai fejlődés, a folyton változó gazdasági piac újabb és újabb szakmáknak teremt létjogosultságot, új ismeretekre van szükségünk, hogy boldogulni tudjunk a mindennapokan. A lifelong learning - élethosszig tartó tanulás - életünk része lett. De, hogy tudunk hatékonyan tanulni felnőttként, munka, család és számos más felelősség mellett?

Olvasási idő kb. 6 perc