Hírek

Milyen képzésekhez szükséges szakmai előképzettség? – Bemeneti feltételek III.

Milyen képzésekhez szükséges szakmai előképzettség? – Bemeneti feltételek III.

Mit jelent a szakmai előképzettség, mi a különbség a szakami előképzettség és az iskolai végzettség között? Miért szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálat egyes képzéseken való részvételhez? Mit értünk ráépülés alatt? A képzésbe történő bekapcsolódás feltételeit, azaz a bementi feltételeket felsorakoztató sorozatunk utolsó részében ezekre a kérdésekre próbálunk választ találni, tartsatok velünk.

Olvasási idő kb.: 4 perc

Online tanulás - oktatói szemmel

Online tanulás - oktatói szemmel

Ismét aktualitását éli az online tanulás, digitális oktatás. Sok ezer tanuló, köztük felnőttek ültek vissza a képernyők elé és folytatják választott képzésüket az online térben, otthonról, vagy épp a munkahelyükről. Az online tanulás lehetőségeivel már mi is foglalkoztunk korábban, de lássuk mit mondanak az oktatók, milyen tapasztalatokkal gazdagodtak az elmúlt egy évben.

Olvasási idő: 5 perc

Milyen képzésre tudok jelentkezni középfokú végzettséggel? – Bemeneti feltételek II.

Milyen képzésre tudok jelentkezni középfokú végzettséggel? – Bemeneti feltételek II.

A bemeneti feltételek határozzák meg, hogy milyen iskolai végzettség, milyen iskolai előtanulmányok szükségesek ahhoz, hogy az adott képzésre jelentkezni tudjunk. Sorozatunk második részében a középfokú iskolai végzettségre épülő szakmai képzésekkel foglalkozunk. Azaz azzal, milyen képzési kínálatból választhatunk, ha szeretnénk továbbképezni magunkat, vagy egy új szakmával bővíteni ismereteinket. Illetve pontosítjuk, hogy mit is jelent a középfokú végzettség.

Olvasási idő kb.: 3 perc

Milyen képzésre tudok jelentkezni alapfokú végzettséggel? – Bemeneti feltételek I.

Milyen képzésre tudok jelentkezni alapfokú végzettséggel? – Bemeneti feltételek I.

Amikor egy képzésre, tanfolyamra jelentkezünk a legtöbb esetben találkozunk a bementi feltételek fogalmával. Mit jelent ez pontosan? Miért szükségesek és mit határoznak meg? Újabb 3 részes blog sorozatunkban azzal foglalkozunk, hogy adott iskolai végzettséggel milyen szakami képzések közül választhatunk. Blogunk 1. része az alapfokú iskolai végzettségre épülő szakmai képzéseket mutatja be.

Olvasási idő kb.: 3 perc

Felnőttképzés – fogalommagyarázat III.

Felnőttképzés – fogalommagyarázat III.

A felnőttképzéshez kapcsolódó fogalmak használatában olykor-olykor meglehetősen nagy a bizonytalanság, a különböző értelmezések és definíciók használatából eredő félreértések. Ez a bejegyzés – és általában a blog minden témája – segít annak tisztázásában, hogy az egyes fogalmak, témakörök alatt mit értünk pontosan.

Olvasási idő kb: 5 perc

Felnőttképzés – fogalommagyarázat II.

Felnőttképzés – fogalommagyarázat II.

Felnőttképzésben dolgozóként gyakran találkozunk azzal, hogy a tanulni vágyók az alapvető fogalmak jelentésével nem mindig vannak tisztában, de igaz ez olyan kollégákra is, akik bár oktatnak, vagy esetleg tanfolyamot szerveznek, mégsem használják következetesen a különböző kifejezéseket. A gyorsan változó jogszabályi környezetben ez nem is lehet elvárás, hiszen gyakran jelennek meg új kifejezések, fogalmak vagy felnőttképzési folyamatok melyek az átalakítások, újragondolásuk után új nevet is kapnak. Gondoljunk csak az akkreditáció, nyilvántartás, engedélyezés, bejelentés négyesére. Jelen blog célja az, hogy tisztázzuk, mi mit jelent pontosan, ezzel is segítve a tanfolyamokba bekapcsolódókat és kollégákat.

Olvasási idő kb: 8 perc

Minden, amit az új típusú szakmai képzésekről tudni lehet és tudni érdemes

Minden, amit az új típusú szakmai képzésekről tudni lehet és tudni érdemes

Arról már valószínűleg sokan hallottatok, hogy a felnőttképzés és a szakképzés az utóbbi hónapokban lényeges változásokon ment keresztül. Új jogi szabályozás született, létrejöttek a végrehajtási rendeletek, megszűnt, vagy megszűnőben van az OKJ rendszere és kialakulóban egy átláthatóbb szakképzési rendszer. A felnőttképzésben, szakképzésben egy úgynevezett átmeneti időszakot élük, lassan kezd körvonalazódni azon szakmai képzések köre, melyeket a felnőttképzők (is) indíthatnak, ugyanakkor még elérhetőek a 2020 végén elindult OKJ-s képzések is. De mik azok a szakmai képzések, hogy épül fel az új szakképzési rendszer felnőttképzést is érintő ága?

Olvasási idő kb: 4 perc

Felnőttképzés – fogalommagyarázat I.

Felnőttképzés – fogalommagyarázat I.

A felnőttképző intézményekben dolgozók, a tanfolyamszervezők, az oktatók általában tisztában vannak a felnőttképzéssel kapcsolatos fogalmakkal, (pl. szakképzés, tanfolyami rendszerű, felnőttképzés, iskola, stb.), azok jelentésével, és a fogalmak közti különbségekkel. Ugyanakkor mi, akik a felnőttképzésben nap, mint nap dolgozunk, azt tapasztaljuk, hogy a jelentkezők, a felnőttképzésben részt vevők egy része nem pontosan úgy használja az egyes fogalmakat, vagy éppen mást ért alatta, mint amit a jogszabály leír, vagy a szakma általánosan elfogad. Nem baj, hiszen soha, senki nem magyarázza el a közoktatában azt, hogy pontosan ezek a fogalmak mit takarnak, mit is jelentenek. Ez a bejegyzés segíti az olvasót a felnőttképzéshez kapcsolódó fogalmak értelmezésében, mindezt azért, hogy egy nyelvet beszéljünk. 😊

Olvasási idő kb: 6 perc

Minden, amit a felnőttképzési szerződésről tudni érdemes

Minden, amit a felnőttképzési szerződésről tudni érdemes

Akik már vettek részt valamilyen felnőtteknek szóló képzésen, tanfolyamon, azok valószínűleg már találkoztak a felnőttképzési szerződés fogalmával, annak tartalmával. Mire érdemes figyelni mielőtt aláírjuk, milyen kötelező tartalmai vannak és mit is szolgál pontosan a felnőttképzési szerződés? Ebben a bejegyzésben ezt a témát szeretnénk körbejárni.

 

Olvasási idő kb: 8 perc

Visszatekintő: Mi történt a szakképzésben, felnőttképzésben 2020-ban?

Visszatekintő: Mi történt a szakképzésben, felnőttképzésben 2020-ban?

Mind a felnőttképzés, mind a szakképzés jelentős átalakuláson ment át az elmúlt egy évben. A jogszabályi változások megalapozták az OKJ kivezetését és az új szakképzési rendszer bevezetését mind az iskolarendszerű, mind az iskolarendszeren kívüli szakmai oktatás, szakmai képzés keretében. Elkezdtünk megismerkedni az új vizsgarendszerrel, kipróbáltunk új tanítási-tanulási formákat. Mozgalmas évet zárunk és egy még mozgalmasabb és izgalmasabb évet nyitunk. Nézzük meg mi történt 2020-ban a szakképzésben, felnőttképzésben.

Olvasási idő: kb 6 perc