Miért jó online képzésen részt venni?

2022 elején, amikor immár csaknem két éve élünk együtt a koronavírussal, a legtöbben hallani sem akarnak már a járványhelyzetről és annak hatásairól. Tény, hogy a pandémia nagyon sok változást hozott mindannyiunk életébe, és ezek többsége nem pozitív. Éppen ezért most egy olyan dologra szeretnénk felhívni a figyelmet, ami a helyzet előnyös következményei közé sorolható, és az oktatás terén egyértelműen fejlődést hozott.

Olvasási idő: kb. 4 perc

Tanulás otthonról, kényelmesen

 

2020 előtt nagyon sokan álmodtak otthoni munkavégzésről vagy tanulásról, hiszen rengeteg olyan munkakör létezik, aminek a legfőbb eszköze egy számítógép vagy egy laptop és egy telefon. A tanfolyamok, képzések körének még nagyobb részéről mondható el ez, mint a munkahelyi pozíciók esetében. Még azoknak a tanfolyamoknak is, amelyeknek a gyakorlati képzése feltétlenül személyes megjelenést igényel, az elméleti része megoldható távolról. 2020-ban - bár persze a kiváltó oknak nem örülünk - ezek az álmok valóra váltak. Az online munkavégzés elterjedése, illetve a képzéseknek az online térbe helyezése olyan előrelépés, amit bátran megtarthatunk akkor is, ha a járványhelyzeti intézkedések már nem képezik majd az életünk részét.

A tavalyi év óta többszörösére nőtt a távoktatás iránti igény, és a 2020-ban megjelent rendelet lehetővé is teszi a felnőttképző oktatási helyek számára, hogy a személyes jelenlétet nem igénylő tanfolyamokat és szakképesítéseket interneten keresztül biztosítsák. A helyszíni oktatás a járványügyi szabályok - maszk, távolságtartás, szellőztetés, fertőtlenítés - miatt nehezebbé vált, online formában azonban mindezen intézkedések nélkül is megoldható. Sokan mégis ódzkodnak tőle, nincs gyakorlatuk benne, illetve a tanulást tanteremben, padokban ülve, frontálisan képzelik el, ahogy arra a középiskolából emlékeznek. Számukra - és persze mások számára is - összeszedtük, miért is jó online tanulni.

Saját időbeosztás

 

A távolról végzett kurzusok többségét akkor veheted igénybe, amikor neked jólesik. Szabadon beoszthatod az idődet: ha a munkád, családod mellett ki tudsz szakítani egy-egy órát, azt tanulásra fordíthatod. Míg a személyes képzéseket általában hétvégente vagy este szervezik, az online oktatáson akkor is részt tudsz venni, ha délutáni műszakban dolgozol vagy a hétvégét szívesebben töltöd a családoddal. Emellett takarékoskodhatsz is az időddel, ha online végzed a téged érdeklő képzést, hiszen a tanulás helye ott van, ahol te tartózkodsz.

Bárhol tanulhatsz

 

Nem is egy ismerősöm van, akinek épp a karanténhelyzet nyitotta meg a lehetőséget egy újabb végzettség megszerzése felé. Ha kinéztél egy képzést, amely korábban csak a lakóhelyedtől távol volt elérhető, ez az akadály most elhárult. Az online képzés ráadásul nemcsak abban az értelemben helyfüggetlen, hogy milyen távolról kapcsolódsz be, de a tanulás konkrét helyszínét is te választod meg. Kiülhetsz a parkba, kihasználhatod az utazással töltött időt, vagy tanulhatsz a kedvenc kávézódban is egy finom forró ital mellett. Élj a lehetőséggel!

Széles kínálat

 

Épp a fenti, az idővel és a hellyel kapcsolatos tényezők miatt a távoktatásos képzéseknek sokkal szélesebb tárháza áll rendelkezésedre, mint a személyes megjelenést igénylő tanfolyamok esetében. Választhatsz a legkülönfélébb területekre vonatkozó ismeretek közül, legyen szó akár szakképzettséget adó, akár ismeretbővítő tanulásról vagy a munkádhoz szükséges új készségekről.

Költséghatékonyság

 

Az online képzések a képzést adó számára is alacsonyabb költséggel járnak: nem kell termet bérelnie, rezsit fizetnie, és általában a tananyagok is kedvezőbb árúak, mint nyomtatott formában. Ez a legtöbbször megjelenik a képzés árában is. Emellett neked közvetlenül sem kell utazási költségre és egyéb kiadásokra költened, például otthon ebédelsz és kávézol a tanulás szüneteiben.

Ismételhetsz

 

Ha egyszer megkaptad az online tananyagot, a tanfolyam alatt és utána is annyiszor veszed elő újra, ahányszor akarod. Nem kell megkérni a tanárt, hogy ismételjen el egy részt - ott van a laptopodon, bármikor előveheted. Ráadásul az internetes képzésekhez általában kapcsolatfelvételi lehetőség is jár, ahol akár azonnal választ kaphatsz a kérdéseidre.

Több interakció         

 

Több kapcsolat a tanárral vagy a diákokkal távoktatásban, mint élőben? Ez ellentmondásosnak tűnhet, de kutatások kimutatták, hogy sok embernek több lehetőséget ad az online jelenlét. Van, akinek nehézséget jelent szóban kérdezni vagy ismeretségeket kötni, míg chaten vagy a tanfolyam közösségi csoportjában bátrabb, így több és akár szorosabb kapcsolatot szerez, mint élőben. Ha te is küzdesz ezzel, bátran válaszd az online képzést.

Mindig friss tudás

 

A hagyományos képzésekhez képest az online forma sokkal gyorsabban és rugalmasabban képes reagálni a világ és a technológia, az adott tudományterület fejlődésére. Míg egy tankönyvet évekbe is kerülhet átdolgozni, addig egy online tananyag bővíthető, szerkeszthető, kiegészíthető, így a tudás mindig naprakész marad.

Folyamatos tanulás

 

Az élethosszig tartó tanulás klisének tűnhet, valójában azonban egy olyan gyakorlat, amelyre egyre inkább szükség van, és jól mutat a szakmai önéletrajzodban is. Megszerzett közép- vagy felsőfokú végzettségedet rendszeresen frisítheted vagy kiegészítheted távoktatásban elérhető tanfolyamokkal, és ezzel a potenciális munkáltatók szemében is jó pontokat szerzel, hiszen látják rajtad a folyamatos fejlődésre való igényt és képességet.

A Minervánál is van lehetőség online képzésre: a legtöbb tanfolyamunk elérhető ebben a formában is. A részletekről tájékozódj itt vagy keresd kollégáinkat!

3 + 1 tipp a hatékony felnőttkori tanuláshoz
Online tanulás - oktatói szemmel
Kisokos az online órádhoz - azaz, hogy készülj a tanulásra?