Mivel foglalkozik a gyógypedagógiai asszisztens?

Aki gyakran forog gyerekközösségekben szülőként, testvérként vagy valamilyen, gyerekekkel kapcsolatos szakma képviselőjeként, az biztosan tisztában van azzal, hogy egyre nő a különböző részképességzavarokkal küzdő, sajátos nevelési igényű vagy valamiben az átlagtól eltérő kisgyerek az óvodákban, iskolákban. Ahhoz, hogy ők úgy nevelkedhessenek, hogy a társadalomnak éppen olyan integráns és egyenlő feltételekkel induló tagjai legyenek, mint a többi társuk, a pedagógusok mellett speciális tudással rendelkező szakemberekre is szükség van: ők a gyógypedagógusok és a gyógypedagógiai asszisztensek.

Olvasási idő kb.: 5 perc

Mit jelent a sajátos nevelési igény?

 

Ez a kifejezés - talán gyakrabban halljuk a rövidített változatát: SNI - sokszor félelmet szül a családokban, szülőkben. Pedig ha valakiről tudjuk, hogy speciális nevelési igényű, az azt jelenti, hogy megvan, miben és hogyan kell segíteni őt. A tájékozottság, a jól informáltság sokat segít az elfogadásban is. Az SNI státuszt a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálat állapítja meg gyógypedagógiai, pszichológiai és logopédiai vizsgálat segítségével. Ez leggyakrabban óvodáskorban történik meg, de vannak olyan gyerekek, ahol korai fejlesztés során vagy a szülő kérésére már korábban elindult ez a folyamat, és olyan is, akinél csak iskoláskorban kerül rá sor. Ha a vizsgálat során beilleszkedési, tanulási és magatartási problémát (BTM) állapítanak meg, akkor fejlesztőpedagógus foglalkozik tovább a gyerekkel, majd egy év múlva újra megnézik, hogyan fejlődött. Ha pedig a szakszolgálatnál szükségesnek ítélik, akkor tovább küldik a gyereket egy szakértői bizottsághoz, ahol különböző tesztek során megállapítják a speciális nevelési igényt. Ilyenkor a kiállított dokumentumokon szerepel a fejlesztési javaslat, a kicsinek pedig heti néhány alkalommal az óvodában, iskolában vagy külön foglalkozáson fejlesztést kell kapnia. A leggyakoribb sajátosságok közé tartoznak a beszédzavarok és az autisztikus tünetek, illetve a különböző tanulási problémák, részképességzavarok. A gyerekek nagyon nagy százaléka integrálható a hagyományos óvodákba és iskolákba, de mivel a pedagógusok nem kaptak speciális képzést erre a területre, szükség van gyógypedagógus vagy gyógypedagógiai asszisztens alkalmazására is.

 

 

 

Gyógypedagógiai asszisztens: a fejlesztett gyerek támasza

 

A gyógypedagógia egy speciális ág a pedagógián belül: ezek a szakemberek nem tanítanak, hanem fejlesztenek. Gyógypedagógiai asszisztensként speciális nevelési igényű gyerekekkel foglalkozhatsz. Bizonyos szempontból nehezebb munka ez, de sokkal szebb is lehet a pedagógusénál, és ugyanúgy rengeteg örömet adhat. Amellett, hogy a gyógypedagógus első számú segítőjeként dolgozol, az érintett gyerekek legfőbb támasza leszel: segíted  őket a tanulásban, a közösségben való eligazodásban. Te lehetsz az a kapocs, amely irányt mutat neki a külvilágban történő boldogulásban. Gyógypedagógiai asszisztensként ezért a tevékenységed eltér a pedagógiai asszisztensétől: jellemzően a rád bízott gyerekekkel töltöd a napod nagy részét, őt segítheted nemcsak a tanórákon, de az iskolában töltött ideje többi részében is. Sokszor szoros kapcsolat alakul ki a gyógypedagógiai asszisztens és a fejlesztett gyerek között, gyakran ő az a felnőtt, aki felé a gyerek bizalommal fordulhat.

Gyógypedagógiai asszisztensként dolgozhatsz oktatási intézményben a pedagógiai asszisztensekhez hasonlóan, de speciális tudásod más területeken való munkavégzésre is feljogosít majd. Speciális nevelésű gyerekek közösségeiben, alapítványoknál, magánintézményekben, napközi otthonokban vagy egészségügyi intézményekben is szükség lehet a tudásodra. Ha megszereted a szakmát, végzettséged előnyt jelent a gyógypedagógiai felsőoktatásban is!

Pedagógiai munkatárs képzések

              

Mind a pedagógiai, mind a gyógypedagógiai asszisztens hiányszakma ma Magyarországon, így ezzel a képzettséggel a tarsolyodban várhatóan nem lesz nehéz elhelyezkedned. A tanfolyam jellemzően egy évet vesz igénybe, amelyben elméleti és gyakorlati képzést is kapsz, emellett pedig 40 óra szakmai gyakorlatot kell teljesítened egy választott intézményben. Lehetőség van online képzésre is, amellyel rugalmasabban, saját időbeosztásodhoz szabva tanulhatsz. A Minervánál különböző részletfizetési lehetőségeket, kedvezményeket és ösztöndíjat is tudunk ajánlani a képzés könnyebb végzéséhez, hogy minél inkább a tanulásra koncentrálhass. A képzéseket eléred oldalunkon, ha pedig kérdésed van, keress bátran minket elérhetőségeinken!