Logisztikai területen dolgoznál? Válassz képzéseink közül!

A logisztika, bár már jó néhány éve a munkahelyeken és a képző intézményekben is egyre népszerűbb terület, még mindig kevésbé ismert, mint a műszaki vagy humán szakmák. Mit is jelent a logisztikai munka, mi tartozik ide? Mit csinál egy logisztikus?

Olvasási idő kb.: 4 perc

Hol van a logisztika helye a termelésben?

 

A logisztika feladata egy üzemben, gyárban, raktárban vagy szolgáltató cégnél annak biztosítása, hogy az alapanyagok, késztermékek és segédanyagok a megfelelő időben a megfelelő helyen legyenek, mégpedig megfelelő mennyiségben és minőségben. Attól függően, hogy mekkora vállalatról, mennyi anyagról, milyen bonyolultságú feladatokról van szó, ezt a munkát végezheti akár egyetlen személy is, de a nagyobb cégeknél több külön osztály is foglalkozhat vele. Azoknál a vállalatoknál, ahol napi szinten több kamionnyi késztermék hagyja el a készáruraktár kapuját, legalább ilyen hatalmas mennyiségű alapanyag érkezik be és kerül a gyártásba.

Az anyagok útját már az üzembe érkezés előtt is logisztikai szakemberek egyengetik: figyelik az alapanyagkészletet, megrendelik az utánpótlást, fuvart szerveznek, ellenőrzik a szállítmányokat, gondoskodnak a beérkező alapanyagok eltárolásáról. Ahhoz, hogy az alapanyagból késztermék legyen, a raktárból a gyártásba kell kerülnie - ez a belső logisztika - a termelést meg is kell tervezni, a gyáron belül félkésztermékeket, segédanyagokat szállítani egyik helyről a másikra, percre pontosan. Végül az elkészült termékek vevőhöz juttatásáról is logisztikusok gondoskodnak, miközben az egész folyamatot dokumentálják, és szükség esetén „tüzet oltanak”, azaz megoldják a felmerülő hirtelen problémákat.

De kik is a logisztikusok?

 

A fenti felsorolásból nyilvánvaló, hogy a mikrovállalkozásokat kivéve ezek a feladatok különböző szakértelmet igényelnek. A logisztikai szakmák közé tartozik a beszerző, a szállítmányozó, a fuvarozó, a termeléstervező, a raktáros, a vevői kapcsolattartó, és van, aki még a minőségbiztosítást is ide sorolja.  Ahhoz, hogy ezen szakmák egyikében helyezkedhess el, az első lépés egy szállítmányozási vagy logisztikai ügyintéző tanfolyam vagy egy raktáros képzés lehet. Ha az előbbit választod, elhelyezkedhetsz szállítmányozó cégeknél, kiszállító raktáraknál, csomagküldő szolgálatoknál, de gyártócégek kiszállítási osztályain is. Ez jellemzően irodai munkát jelent, amiből izgalmas kitekintést nyújt időnként egy-egy problémás szállítmány ellenőrzése vagy egy sofőrrel való egyeztetés. A munka izgalmas, változatos, jó szervezőkészséget igényel: sokat fogsz telefonálni és e-mailezni, és jó, ha képes vagy rendszerben gondolkodni.

Jó kezdet lehet még a raktáros képzés, amelyről több korábbi cikkünkben írtunk itt és itt. Ezt kiegészítheted targoncakezelő vagy más gépkezelő tanfolyammal is, vagy továbbtanulhatsz, és lehet belőled raktárvezető. Ez utóbbi már több elméleti és munkaszervezési tudást jelent, és képessé tesz arra, hogy önállóan irányítsd egy raktár életét és a raktárosok munkáját. Ezzel a tudással és az adott cég működését, termékeit megismerve akár a logisztika más területeire is átevezhetsz. Igaz ez a szállítmányozási ügyintézőre, hiszen bár a logisztika egyes területei eltérnek egymástól, azért rokon szakmákról van szó: ha az egyikben profi vagy, a másikba már könnyen beleáshatod magad! 

 

Akkor most halljunk a képzésekről!

 

A szállítmányozó (korábbi nevén logisztikai ügyintéző) tanfolyam 500 tanórát jelent, amely 80% elmélet, 20% gyakorlat arányban oszlik meg, és körülbelül nyolc hónapra oszlik el. Az érettségi alapfeltétel a tanfolyam megkezdéséhez - ideális azoknak a fiataloknak, akik most érettségiznek, de mielőtt továbbtanulnak, még szeretnék megalapozni a tudásukat egy szakmai képzéssel. Az elméleti rész online kontaktórák formájában is elérhető! A raktáros képzés rövidebb, de gyakorlatorientáltabb, összesen 10-12 hónap alatt pedig már raktárvezetővé is előléphetsz, ha a két tanfolyamot egymásra épülve végzed el.

A Minervánál a képzési díjból különböző kedvezményeket kínálunk, érdemes figyelned a honlapunk Tanfolyamok menüpontját!

További információért keresd kollégáinkat az info@minerva90.hu e-mailen vagy a 22 501 665-ös számon, de írhatsz nekünk a Facebook - vagy az Instagram oldalunkon keresztül is!

Várjuk jelentkezésedet!