Ilyen raktárban dolgozni - tapasztalt raktárosok mesélnek

„Raktáros vagyok - olyan problémákat oldok meg, amelyekről lövésed sincs, olyan módon, amit fel se tudsz fogni.” Ez a mondat a manapság népszerű vicces feliratos pólók egyikén szerepel - de akármennyire humorosnak is szánták, igazából nem áll távol a valóságtól. Egy raktáros szakember jelmondata: nincs rutin! Persze minden munkahelyen vannak olyan feladatok, amelyeket napi rendszerességgel kell végezni, de egy gyártóüzem, élelmiszerbolt vagy logisztikai központ raktárában még ez is napról napra változhat. Cikkünkben évek óta dolgozó raktárosokat kérdeztünk meg, milyen a munkájuk, mit szeretnek benne és kinek ajánlanák ezt a szakmát.

Olvasási idő kb.: 5 perc

Raktárosok a legkülönfélébb vállalkozásoknál

 

Milán egy kisebb elektronikai cégnél dolgozik, ahol mindenki többféle feladatot végez, így munkája őt is időnként elszólítja a raktárból. Időnként anyagbeszerző körútra indul, máskor csomagol, de az ő feladata a késztermékek kiszállításra való előkészítése is.

 - Vannak logisztikai és beszerzési feladataim a szorosan vett raktárosi munka mellett, de én így szeretem. Raktárban dolgozni sem unalmas, de én vezetni is szeretek és élvezem, hogy így még változatosabb a munkám - foglalja össze Milán. Nagyobb cégeknél, más területen ez persze másként alakul: Sándor egy nagyvállalatnál három műszakban dolgozik raktárosként. Náluk nagy a csapat, mindenkinek megvan a maga területe és árucsoportja.

 - Hozzám a bejövő áruk egy csoportja, a fém és acél alapanyagok tartoznak. Van ezek között a több méteres rúdacéltól az apró csavarokig mindenféle áru. Van, amit hatalmas állványokon kell elhelyezni, más anyagokat automatikusan működő, adagoló polcrendszerekben. Ehhez meg kellett tanulnom a különböző gépek, eszközök működtetését, targoncás jogosítványom is van. Nemrég automatizálták az árunyilvántartási rendszerünket, azóta vonalkódolvasót használunk az adott polchely rögzítéséhez, és ha a termelés egy bizonyos alapanyagot keres, azt is így találjuk meg a számítógépes rendszer segítségével.  

Sándor lelkesen és rutinosan mesél a munkájáról.  - Azt szeretem a legjobban, hogy itt jó a csapat. Mindenki tudja a dolgát, összedolgozunk egymással és a termeléssel is. Szünetekben beszélgetünk, néhányan mindig együtt megyünk ebédelni, és munka után is találkozunk időnként: horgászni megyünk, vagy csak beülünk valahova.

A kisebb vagy nagyobb gyártócégek, logisztikai központok mellett gyakran keresnek raktárost az élelmiszerboltok, áruházláncok is. Itt a beérkező áruk pakolása, kommissiózása, a bolti rendelések összekészítése a fő feladat. Judit az egyik szupermarket-hálózatnál dolgozik:

 - Fizikailag nem könnyű a munka, de azért szerencsére nem nagyon nehéz áruk mozgatásáról van szó, inkább csak sok a termék. Megedződtem, mióta itt dolgozom. A pakolás mellett címkézéssel, csomagolással is foglalkozunk, és néha kisegítünk az üzlet belső terében is.

Judit azért választotta ezt a munkát, mert itt megtalálta azt a rugalmasságot, amit a család mellett keresett: részmunkaidőben is dolgozhat. Amikor idekerült, még nem tudott targoncát vezetni, de ez nem volt akadály: a cég vállalta, hogy beiskolázza. - Néhány hete járok targoncavezetői képzésre, és nagyon élvezem! Ha meglesz a jogsim, raklapos árukat is pakolhatok majd, kevesebb kézi mozgatásra lesz szükség.

  • Mit szeretsz még ebben a munkában?
  • Nagyon változatos, és jó a csapat. És a béren kívüli juttatások is sokat jelentenek: támogatják a munkába járást és orvoshoz is kedvezményesen mehetünk.
  • Van negatív oldala is a munkádnak?
  • Persze, amit már mondtam, a sok pakolás. Estére azért elfáradok, jó időnként otthon csak leülni és pihenni. Szerencsére a családom is kiveszi a részét a házimunkából.

Ahogy a rövid beszélgetésekből is kiderült, a raktárosok munkája nagyon változatos. Te melyik területet választanád?

Kinek ajánljuk a raktáros szakmát?

 

Sokan dolgoznak raktárakban szakképesítés nélkül - nekik a legfontosabb a tanfolyam elvégzése. Emellett mindenkinek ajánljuk, aki a fentiek alapján érdekesnek tartja ezt a munkát, és a fizikai teherbírás mellett jó a kommunikációs készsége is. Ha családi vállalkozásod, saját boltod van vagy  szeretnél üzletet, raktárat üzemeltetni, akkor is javasoljuk a szakképesítés megszerzését. Ha pedig a logisztika vagy a kereskedelem érdekel, akkor, a raktárosként történő elhelyezkedés az első lépcső lehet az ilyen irányú karrier felé.

Hogyan épül fel a képzés?

 

A raktáros képzés 5-6 hónapot vesz igénybe, amely tartalmazza az elméleti és a gyakorlati órákat is. A képzési napok pénteken és szombaton vannak, de az elméleti oktatás online formában is végezhető. Már alapfokú végzettséggel is jelentkezhetsz, a  tanfolyamot pedig kiegészítheted különböző gépkezelői jogosítványok megszerzésével, amelyek birtokában az elhelyezkedési esélyeid is megnőnek. Ha érettségivel rendelkezel, a képzés végeztével, egyéves gyakorlat után folytathatod a Raktárvezető tanfolyammal a tanulást. A Minervánál a képzési díjból különböző kedvezményeket kínálunk, érdemes figyelned a tanfolyam oldalát! További információért keresd kollégáinkat, várjuk jelentkezésedet!