Akire a legtöbb munkahelyen szükség van: a tűzvédelmi előadó

Sok gyerek álma tűzoltónak lenni és a nagy, piros kocsin szirénázva utazni, égő házakból embereket menteni. Felnőttként kevesebben váltják valóra ezt az álmot, hiszen nem kevés veszély és kockázat is rejlik benne. Van azonban egy másik szakma, amelyet végezve sokat megtudhatsz a tűzzel, tűzoltással kapcsolato tennivalókról, és ha nem is annyira konkrétan, mint a tűzoltók, de te is segíthetsz abban, hogy kevesebb ember és épület váljon a tűz martalékává: ez pedig a tűzvédelmi előadó munkája.

Olvasási idő kb.: 5 perc

Miért van szükség tűzvédelmi szakemberekre a cégeknél?

 

Sokan úgy vélik, egy munkahelyen, egy épületben elegendő, ha van egy porral oltó készülék az egyik sarokban, baj esetén azt használják, és ezzel gondoskodtak is az épület és a benne dolgozó emberek tűzvédelméről. Ez azonban vajmi kevés: ha ezen a vonalon indulunk el azonnal felmerül egy sor további kérdés: hány tűzoltó készülék kell, hogyan kell azokat használni, meddig használhatók, milyen anyagokra, milyen tűz esetén...? Ezekre a kérdésekre és sok továbbira is a tűzvédelmi szakemberek tudják a választ. Ha a szakértelem szükségessége önmagában nem lenne elég, rendelet is előírja, hol kötelező tűzvédelmi szakembereket alkalmazni.

Kötelező tűzvédelmi szakembert foglalkoztatni az óvodákban, az iskolákban, idősotthonokban, szállodákban, irodaházakban, illetve a 100 főnél nagyobb cégeknél, ráadásul a rendelet azt is előírja, hogy legalább hány órában kell rendelkezésre állnia ezeknek a szakembereknek az adott munkahelyen. Tűzvédelmi szakemberekre tehát nagy igény van: a rendelet megszületése óta folyamatos a kereslet a munkaerőpiacon.

A tűzvédelmi előadó munkája

 

Tűzvédelmi előadóként a te feladatod lesz elkészíteni az adott munkahely vagy cég tűzvédelmi szabályzatát, amit a továbbiakban mindig naprakészen kell tartani. Alaposan meg kell ismerkedned a cég vagy telephely épületeivel, a használt és tárolt anyagokkal, hogy ezeket tűzveszélyességi osztályokba sorolhasd. Felügyeled a tűzvédelmi előírások betartását, és részt veszel az alkalmazottaknak szóló oktatóanyagok kidolgozásában és magában az oktatásban is. A munkáltatóknak ugyanis gondoskodnia kell az évenkénti tűzvédelmi oktatásról és arról, hogy a dolgozók tudják, mi a teendő tűz esetén. Ismered a tűzvédelmi szabályokat és gondoskodsz azok betartásáról is, kapcsolatot tartasz az illetékes hatóságokkal, tűz esetén pedig tisztában vagy a tűzjelzéssel, tűzoltással, mentéssel kapcsolatos feladatokkal, részt veszel ebben és az eset után a kivizsgálásban is.

Mindebből következik, hogy a profi tűzvédelmi előadó felelősségteljes, elhivatott személyiség, akinek fontosak a szabályok és azok betartása. Szereti az izgalmas és változatos munkát és fontos neki a biztonság, az emberekről való gondoskodás. A társadalom szempontjából nagyon fontos ez a munkakör, amely olyan tudást biztosít, amellyel ma kevesen rendelkeznek, így nagy igény van rá a cégek körében. Ha úgy érzed, illik rád ez a leírás, szeretettel várunk a tűzvédelmi előadó képzésen!

Tűzvédelmi előadó tanfolyam

 

A Minervánál érettségivel már 250 óra alatt elvégezheted a tűzvédelmi előadó tanfolyamot, amelynek elméleti részét akár online is látogathatod - ez e-learning kontaktórákat jelent. A képzést írásbeli vizsga és projektfeladat zárja, amelynek sikeressége esetén tűzvédelmi előadó szakképesítést szerzel majd. Ha nem csupán a tűzvédelemmel foglalkoznál szívesen, ajánljuk a rokon munkavédelmi előadó tanfolyamot, ha pedig továbbtanulnál, a tűzvédelmi főelőadó képzéssel folytathatod. A megújult képzési rendszernek köszönhetően önállóbb, naprakész ismeretekkel rendelkező szakemberré válhatsz képzéseinken. A képzés leírását megtalálod itt, a jelentkezési lapért pedig ide kattints: https://www.minerva90.hu/online-jelenetkezesi-urlap

Ha pedig további információra van szükséged, keress minket bátran! Várunk induló képzéseink egyikén!