Vámügyintéző vagyok és szeretem! - Szakmabeliek mesélnek a munkájukról

Vámügyintéző vagyok és szeretem! - Szakmabeliek mesélnek a munkájukról

Vámügyintéző vagyok és szeretem! - Szakmabeliek mesélnek a munkájukról

Magyarország 2004 óta az Európai Unió tagja - nem meglepő, hogy a csatlakozás után néhány évvel megtorpanást láthattunk a vámügyintéző képzés területén. Csökkent a képzési igény, kevesebb vámügyintézőre volt szükség, hiszen az országhatár nagy része már nem vámhatárként működött.

Néhány évvel később azonban elkezdett fellendülni az Európán kívüli kereskedelem: a ruháktól, cipőktől és táskáktól kezdve a sportszereken át az elektronikai és okoseszközökig, illetve a háztartási gépekig a termékek széles skáláját állítják elő Kínában és a többi távol-keleti országban. Ezek csupán azok az áruk, amelyeket a lakosság vásárol és használ a mindennapokban. Ennél jóval nagyobb volument tesz ki azoknak az alkatrészeknek és alapanyagoknak a forgalma, amelyeket a magyarországi gyártócégek használnak az itt előállított termékek összeszereléséhez, a gyártósorok működtetéséhez. Újra van hát kereslet vámügyintézőkre, akiket most a 2004 előtti időszakkal ellentétben jellemzően nem a határokon, hanem a repülőtereken, a kikötőkben, logisztikai központokban, multinacionális cégeknél, szállítmányozó vállalatoknál vagy akár a Magyar Postánál foglalkoztatnak.

Olvasási idő kb.: 5 perc

„A napom legjobb része, amikor emberekkel találkozhatok” -  Vámügyintézők mondták

 

Boglárka jövedéki ügyintézőként végzett, szakmai gyakorlata során azonban beletanult a vámmal kapcsolatos feladatokba is, és később elvégezte a vámügyintéző képzést is. Munkahelyén, egy logisztikai és szállítmányozó cégnél a napja az előző nap vagy épp éjszaka beérkező importfuvarok ügyintézésével kezdődik.

  • Miközben ezzel foglalkozom, érkezik a többi fuvar: konténerek, újabb légi importok, amelyeket szabad forgalomba kell helyezni vagy vámkezelni. A légi exportküldeményekkel délelőtt foglalkozom, hogy biztosan elérjék a repülőgép indulását, délutánra pedig a tengeri exportok maradnak - mesél Boglárka a napi rutinjáról. - Hogy pontosan mit is csinálok? Dokumentációt töltök ki, elektronikus nyilvántartást vezetek. Éppen ezért a napom legjobb része az, amikor emberekkel találkozhatok.

Boginak erre olyankor van lehetősége, amikor személyesen kell bemennie a vámhivatalba, vagy ügyfelekkel találkozik.

  • Élvezem, hogy pénzt takaríthatok meg az ügyfeleim számára - mondja András, aki egy vámtanácsadással is foglalkozó külkereskedelmi cégnél helyezkedett el, miután megszerezte vámügyintéző végzettségét néhány évvel ezelőtt. - Talán furcsán hangzik, de tényleg örömmel tölt el, amikor a partnerél kimutatható megtakarítás jelentkezik a tanácsaim nyomán. Vannak olyan nemzetközi kedvezmények, amelyekről sokan nem tudnak, de nekünk ez is a szakmánk része, ahogy a helyes tarifálás is, amin megint csak sokat nyernek az ügyfelek. A munkahelyem bevétele pedig az elégedett ügyfelektől származik, tehát amellett, hogy nekem ez szerez örömet a munkában, érdekem is fűződik hozzá.

Tibor egyéni vállalkozóként dolgozik. Miután vámügyintéző lett, kezdetben több cégnél is megfordult, gyakorlatban és elméletben is sokat tanult. Tapasztalatát néhány éve saját vállalkozásban kamatoztatja. Hogy mit szeret benne a legjobban?

  • Precíz ember vagyok, szeretem, ha a dolgok rendben, szabályosan zajlanak körülöttem. Aki hozzám hasonlóan gondolkodik, annak megnyugtató, ha abban segítheti az ügyfeleit, hogy a szállításaikat, export-import forgalmukat a jogszabályoknak megfelelően intézhessék. Ha az ügyfél nyugodtan alszik, akkor én is - feleli Tibor, aki mára a vámmal kapcsolatos ügyek széles körében tudja segíteni partnereit, és időközben elvégezte a jövedéki- és a termékdíj-ügyintézői tanfolyamot is.

Ahány vámügyintéző, annyiféleképpen találják meg ebben a munkában önmagukat és a szakmai elégedettséget. A cikkünkben megszólaló szakemberek mind ugyanott kezdték: egy vámügyintéző tanfolyammal, amire most számodra is lehetőség nyílik. Ha szívesen kommunikálsz emberekkel, de képes vagy a papírmunkával is precízen bánni, és jól elboldogulsz a szabályok adta keretek között, ez a munka neked való.

 

Hogyan épül fel a képzés?

 

A vámügyintéző képzés 420 órás, a legtöbb tanfolyamunkhoz hasonlóan online is elérhető. A képzés teljes időtartama nagyjából 7 hónapot fed le, amely alatt pénteki és szombati napokon vagy online formában tanulhatsz velünk. Vámügyintézőnek akkor jelentkezhetsz, ha érettségivel és pénzügyi-számviteli ügyintéző végzettséggel rendelkezel, vagy megfelelő szakmai gyakorlat áll mögötted. A képzés során tanulni fogsz a külkereskedelmi áruforgalomhoz kapcsolódó vámtevékenységekről,  arról, hogy hogyan történik a vámkezelések végrehajtása. Megismered a hatósági ellenőrzések folyamatát és lépéseit, a partnerekkel való kapcsolattartási formákat, emellett pedig a szükséges számítástechnikai rendszereket, szoftvereket is.

A képzések pénteki vagy hétvégi napokon zajlanak, de elérhető a távoktatásos, online tanfolyam is. Tekintsd meg képzéseinket a Tanfolyamok  menüpontban, és ha valamelyik felkeltette az érdeklődésedet, jelentkezz itt, vagy keresd kollégáinkat az info@minerva90.hu e-mail címen vagy a 22/501 665-ös telefonon!

Várunk hamarosan induló tanfolyamaink egyikén!