Milyen képzés illik hozzád, ha a KÉK személyiségtípusba tartozol?

Milyen képzés illik hozzád, ha a KÉK személyiségtípusba tartozol?

2024. január 18.

Személyiségtípusokról szóló cikksorozatunknak negyedik, záró részében továbbra is arra keressük a választ, hogy hogy milyen képzés és milyen típusú munka való neked, ha egy adott személyiségtípushoz tartozol. Ebben a népszerű DISC tesztet hívjuk segítségül, amelyet a linkre kattintva bárki kitölthet.

 

Olvasási idő kb.: 5 perc

Ezt a személyiségtesztet gyakran alkalmazzák munkahelyeken, a felvételi folyamat során, de bevetik a munkaerő-közvetítő cégek és a pályaválasztási tanácsadók is. A DISC ugyanis könnyen kitölthető és értékelhető, jól érthető: az eredményt némi cikksorozatunk segítségével te is értékelheted.

A teszt négyféle személyiségtípust mutat be, amelyekhez egy-egy színt rendel. A DISC szó betűi a következő személyiségtípusokhoz tartoznak:

  • D – domináns (piros)
  • I – ismerkedő (sárga)
  • S – stabil (zöld)
  • C – kompetens (kék).

Az eredmény segíthet jobban megismerni önmagadat, a személyiségedet, ami alapján abban is jobban eligazodhatsz majd, hogy milyen munkakör, milyen tevékenységtípus a legmegfelelőbb számodra. Hiszen lehet, hogy remekül teljesítenél egy olyan munkakörben, ahol adott keretek között, szabályoknak megfelelve kell dolgoznod, de nem élveznéd a vezető pozíciót vagy épp a kétkezi munkát. Ezeket pedig jó, ha előre tudod magadról! Még akkor is érdemes kitöltened a tesztet, ha hosszú évek tapasztalata áll mögötted, és többféle területen dolgoztál már. Egyrészt azért, mert mindannyian folyamatosan változunk, de azért is, mert az, hogy többéves tapasztalattal rendelkezel egy területen, nem jelenti azt, hogy ez a személyiségedhez is passzol.

Az önismeretet sosem késő fejleszteni, és különösen a munkakeresés vagy a munkahelyváltás olyan időszak az életünkben, amikor ennek gyakorlati hasznát is vesszük. A legutóbbi cikkben a ZÖLD személyiségtípus került sorra - most nézzük, mi a helyzet, ha a legtöbb válaszod a KÉK szín alá tartozik!

Kék, mint kompetens, kooperatív, szabálykövető

 

A kék személyiségtípust szokták úgy is emlegetni, mint a „tipikus könyvelő”. Ezt persze nem kell szó szerint érteni: a könyvelőknél sokkal többen tartoznak ide. Ez inkább arra utal, hogy a kék típusba tartozókra jellemző az elemző gondolkodás, szívesen rendszerezik a saját és mások feladatait vagy fizikai környezetét is. Akkor érzik jól magukat, ha jól összeállított napi és heti terveket követnek, és mindig van egy lista az íróasztalukon (és egy a hűtőszekrényükön).

Ha arra van szükséged, hogy valaki racionális szemmel nézzen rá egy helyzetre, tárgyilagosan gondolja azt végig, akkor mindenképp a kék kollégádat keresd. Igazi gondolkodó, van érzéke a részletekhez és kiváló a memóriája is. Sokszor úgy tűnik, remek a munkabírása, és ez igaz is – de ez többnyire a jó tervezésnek és a kiváló tervezőkészségnek köszönhető.

Úgy tűnik, a kékek kockás papíron élik az életüket – de ez azért így nem igaz. Hiszen a mély gondolkodás sokszor szül kreatív ötleteket is. Nem véletlen, hogy a kékek között sok feltalálót, mérnököt, művészt is találunk. Kevesen vágynak közülük vezetői karrierre – de a sikeres vezetők mögött szinte mindig találunk egy kék személyiségtípusba tartozó asszisztenst, titkárnőt, munkatársat. A zöldekhez hasonlóan a kék is introvertált, a csapatmunkában a részletekre is ügyelő problémamegoldó szerepe való neki.

Talán már érthető, miért gondolják sokan, hogy a legtöbb könyvelő a kékek közül kerül ki. De nekik valók a különböző irodai, asszisztensi, adatrögzítői munkakörök, a pontos, precíz fizikai munkát igénylő pozíciók vagy azok, ahol a szabályok betartása és betartatása a legfontosabb érték.

Milyen tanfolyam való a kékeknek?

 

A fentiek alapján talán nem meglepő, hogy ha a kék személyiségtípusba esett a legtöbb válaszod, akkor számodra ajánljuk a

Fontos megemlíteni, hogy egyik személyiségtípus sem tisztán, önmagában jelenik meg a tesztet kitöltőknél. Vedd figyelembe, hogy mekkora volt a kék aránya a pontszámodban, és olvasd el a többi szín leírását is, hiszen nem mindegy, hogy milyen képességekkel egészül ki az analizáló, szabálykövető személyiséged.

Itt találod a sorozat korábbi cikkeit:

Általában a személyiségtípusokról:

https://www.minerva90.hu/okj-valtozas/milyen-kepzest-valassz-a-szemelyisegtipusod-alapjan

Ilyen képzések valók a piros személyiségtípusnak:

https://www.minerva90.hu/milyen-kepzes-illik-hozzad-ha-a-piros-szemelyisegtipusba-tartozol

Ezeket ajánljuk a sárga személyiségtípusúaknak:

https://www.minerva90.hu/okj-valtozas/milyen-kepzes-illik-hozzad-ha-a-sarga-szemelyisegtipusba-tartozol-2

Itt pedig a zöldekről szóló cikket találod:

https://www.minerva90.hu/okj-valtozas/milyen-kepzes-illik-hozzad-ha-a-zold-szemelyisegtipusba-tartozol

A sorozat ezzel a cikkel véget ért, de kövesd továbbra is a Minerva blogot képzésekről szóló érdekes cikkekért!

Ha pedig kérdésed van a posztban felsorolt képzésekkel kapcsolatban, keresd bátran kollégáinkat az info@minerva90.hu e-mailen vagy a 22 501 665-ös számon, de írhatsz nekünk a Facebook - vagy az Instagram oldalunkon keresztül is! Várjuk jelentkezésedet!