Készülnél az ünnepre, de tanulnod is kell? A 4 pontos terv segít!

Készülnél az ünnepre, de tanulnod is kell? A 4 pontos terv segít!

2022. december 05.
standsome-worklifestyle-XjEwMyJOzMA-unsplash

Itt az év legszebb időszaka, amikor mindenki lelassul, a családjára koncentrál, és végre van idő mindenre, ami az év közbeni rohanásban elmaradt. Vagy... te is úgy érzed, hogy ez a mondat egy egészen picit túlidealizálja a decemberi készülődés időszakát?

Sokan szeretnénk, ha megvalósulhatna az ideális ünnepi készülődés, de sajnos a körülöttünk száguldó világ és a feladataink mennyisége miatt a valóság sokszor más. A lelassulás talán karácsony után megérkezik, hacsak nem veszed nyakadba az országot és utazol ilyenkor egyik rokontól a másikig. Most az ajándékvásárlás, a különböző beszerzések, a lakás dekorálása lefoglalja a szabad vegyértékeinket, miközben a munkánkat és az otthoni teendőinket is el kell látnunk. Valljuk be, ez az időszak ritkán hoz elcsendesedést és nyugalmat, inkább pörgést és plusz feladatokat. Akinek pedig mindemellett még tanulnivalója van, annak bizony meg kell acéloznia az idegeit decemberben!

Tanulni márpedig megéri még akkor is, ha az év bizonyos időszakaiban ilyen nehézségekkel jár. Ami a fejedben van, azt már senki nem veheti el tőled. Most, amikor a környezet bizonytalanabb, mint valaha, felértékelődik a tudás: ha alaposabb, elmélyültebb ismeretekkel rendelkezel, a munkaerőpiacon is több eséllyel indulsz. Tarts ki decemberben is, mi pedig segítünk, hogy minden beleférjen az idődbe!

Időmenedzsment haladóknak

 

Ebben a cikkben bemutatok néhány olyan trükköt, ami nekem nagyon bevált a család, munka és egyéb teendők mellett a tanulás megtervezésében is. Örök tanuló vagyok, a legutóbbi képzésemet épp októberben fejeztem be, tehát hidd el, nem a levegőbe beszélek. Mutatom, én melyik négy eszközt szoktam használni:

1.     Brain Dump - Ürítsd ki az agyad!

 

Annak, hogy nem haladunk a dolgainkkal, sokszor az az oka, hogy egyszerűen tele van a fejünk a rengeteg teendővel, információval. Ahány befejezetlen dolog vagy el sem kezdett feladat áll előttünk, az mind-mind lefoglal egy kis részt az agyadból - nem csoda hát, ha úgy érzed, sose készülsz el semmivel. Ez a technika abban segít, hogy megszabadulj ettől a nyomástól. Fogj egy üres papírt, és kezdd el rá leírni az összes teendőt, ami eszedbe jut, a legapróbbtól a legnagyobbig: mosogatás, megírni egy beadandót, elvinni a kocsit lemosatni, megtervezni a karácsony menüt - addig folytasd, amíg már nem jut eszedbe több. Nem baj, ha átláthatatlan rengeteg - a lényeg, hogy a papíron legyen és ne a fejedben.

2.     Sürgős-fontos mátrix

 

Ha megvan a lista, vegyél elő egy másik papírt. Oszd négy részre, és címezd meg őket. Az első lesz a sürgős és fontos lista: ide kerülnek azok a feladataid, amiket tényleg muszáj megcsinálnod, és a határidő is sürget. A következőben legyenek azok, amik fontosak ugyan, de nem sürgősek: később van a határidejük, egyelőre nem aktuálisak.

A harmadik rész a sürgős, de nem fontos feladatoké: apró-cseprő elintéznivalók, telefonhívások kerülnek ide. A negyedikbe pedig azokat írd, amik nem sürgősek és nem is fontosak.

Most fogd a listádat, és oszd négy részre a feladatokat eszerint. Ami nem sürgős és nem is fontos, azt egyszerűen töröld, vagy add át másnak. A sürgős, de nem fontos feladatokat gondold át: mit tudsz ebből másra bízni - akár a családodra, a gyerekeidre? Mi az, ami elhagyható? A sürgős és fontos lista lesz a prioritás, ebben kérhetsz segítséget is. A nem sürgős, de fontos feladatokhoz pedig rendelj időt: tervezd be a naptáradba!

Most nézz rá a táblázatodra: hova kerültek a tanulással kapcsolatos feladatok?

3.     A 2 perces módszer

 

Nézd meg a listádat: van rajta olyan feladat, ami két percnél nem vesz többet igénybe? Rendrakás egy polcon, megírni egy bevásárlólistát, jelentkezni egy vizsgára? Ezeket csináld meg azonnal. Nem vesznek sok időt igénybe, és nagyon jó érzés lesz, hogy kipipáltad őket, erőt fog adni a többi feladathoz. Máris rövidebb a listád!

4.     Tervezés és priorizálás

 

Mostanra biztos érzed, hogy a hangsúly a fontos feladatokon van, abból is a sürgősek a prioritás. Ezek azok, amiket mindenképpen el kell végezni, és MOST hozzá is kell fogni. Mik kerültek ide? Egymáshoz képest mennyire sürgősek? Mi az, ami csak rád vár és mi az, amit másokkal együtt csinálsz meg? Milyen befolyásoló tényezők vannak még? Állítsd össze a prioritási listádat!

A fontos, de nem sürgős feladatokat pedig tervezd be egy megadott időpontra, hogy nehogy a halogatás csapdájába ess. Írd be a naptáradba, legyen az hagyományos vagy digitális, akár egy alkalmazás: foglald be magadnak az adott időszakot, amikor az oda kitűzött feladattal foglalkozol. Vedd számításba, hogy mennyi időt igényel egy-egy feladat!

Ha végigvetted ezt a négy pontot, egy rövidebb és rendezettebb teendőlista van előtted, és már azt is tudod, mikor melyik feladatod a soros, kinek adtál át valamit és hol kérsz segítséget. Már csak a végrehajtás van hátra - de most, hogy nem egy nagy kuszaság van a fejedben, ugye hogy könnyebb? Olvasd el korábbi cikkeinket is arról, hogyan tanulj nehezebb helyzetekben: itt az őszi szünetről, itt pedig a kisgyerek melletti tanulásról írtunk.

Ha pedig még a tervezgetés elején jársz, és a fő feladatot most annak eldöntése, hogy mit tanulj, irány a honlapunk: olvass képzéseinkről a Tanfolyamok  menüpontban, és ha valamelyik felkeltette az érdeklődésedet, jelentkezz itt, vagy keresd kollégáinkat az info@minerva90.hu e-mail címen vagy a 22/501 665-ös telefonon!