Így tanulj az őszi szünetben

Kitört az őszi szünet, a gyerekek otthon vannak, nekik most nem kell tanulniuk. Nem is ajánlott - nagyon belefáradnak az iskola első két hónapjába különösen egy digitális oktatással terhelt hét után. Sok szülő ilyenkor szabadságot vesz ki, van, aki el is utazik - de mit tegyen, aki valamilyen tanfolyamra, képzésre jár? Cikkünk segít erőt meríteni ahhoz, hogy akkor is szakíts időt a tanulásra, amikor ez szinte lehetetlennek tűnik.

Olvasási idő kb.: 3 perc

Így tanulj az őszi szünetben

Saját tapasztalatomból tudom, hogy amikor a gyerekek otthon hangoskodnak, odakint pedig gyönyörű őszi idő van, legszívesebben bakancsot húznék és nekivágnék velük a környéknek. Ilyenkor elkedvetlenít, hogy a könyv fölött vagy a monitor előtt kell gubbasztanom, pedig tudom, hogy muszáj. Összeszedtem néhány trükköt, amik nekem segíteni szoktak - hátha nálad is beválnak!

Egy bevált taktika

Néhány éve ismertem meg a Pomodoro technikát, és azóta szellemi munkához mindig ezt használom. Egy 2011-ben végzett kutatás szerint a rövid szünetek növelik a fókuszálás képességét és a produktivitást. Ezt számokban is megfogalmazták: az agy optimális koncentrálásához 25 perc megszakítás nélküli munka után 5 perc pihenőre van szükség. A technika a paradicsomra hajazó tojásfőző órákról kapta a nevét, a rendszert kidolgozó Francesco Cirillo ugyanis ezt használta a szakaszok méréséhez. Állíts be egy időzítőt 25 percre és döntsd el, hogy ezalatt az idő alatt nem hagyod magad megzavarni, eltántorítani a feladattól. Minden üzenetet, telefont később válaszolj meg. Ha sikerült, indíts egy újabb időzítőt öt percre, és ezalatt menj ki a levegőre, igyál egy teát, mozogj, nyújtózkodj - a lényeg, hogy az agyad teljesen mást csináljon. Meglátod, az újabb 25 perces etapnak felfrissült figyelemmel fogsz nekikezdeni!

Tarts szünetet!

Most nem csak az előbb említett ötperces szünetekre gondolok. Ha beválik a Pomodoro módszer, néhány kör után akkor is elfáradsz. Szükséged van mozgásra és friss levegőre, hogy újult erővel folytathasd a tanulást. Most jött el a bakancs ideje: sétálj egy félórát, töltődj fel a napsütésből és a természetből! Az agyad kiürül, a vérkeringésed pedig felpezsdül tőle. Egy másik bevált tipp a zuhany: inkább hűvösebb legyen, mint forró, a cél az energiafeltöltés! Ha szeretsz meditálni, egy ötperces ülés újra motiválttá tehet. Szabadítsd meg túlterhelt agyadat a rengeteg információtól, hagyd leülepedni a lényeget és kipihenten haladj tovább.

Ideális hely a tanulásra

Alakítsd ki a megfelelő teret, ahol zavartalanul tudsz tanulni. Ez nem könnyű, ha épp a gyerekek miatt vagy szabadságon az őszi szünetben, de talán leköthetők egy olyan játékkal, ami egyébként ritkán kerül elő. Rakj rendet az íróasztalodon, szellőztess ki, készíts mindent a kezed ügyébe: jegyzeteket, tollat, egy pohár vizet. Szeretsz zene mellett tanulni? Válassz ki egy inspiráló lejátszási listát, aztán zárd be az összes olyan böngészőablakot, ami elterelné a figyelmedet. Így teljes mértékben a feladatra koncentrálhatsz.

Motiváló jutalom

Tűzz ki kisebb részcélokat - egy alfejezet megírása, néhány tétel elolvasása - és jutalmazd meg magad, ha elvégezted! Olyasmit tűzz ki, ami neked örömet okoz: lehet az egy kocka csoki, egy forró tea vagy egy vicces videó. A lényeg, hogy a várható jutalom ösztönözzön a munka elvégzésére. Haladók össze is köthetik a jutalmat a Pomodoro módszer ötperces szüneteivel.

A pihenés is fontos

Időben feküdj le, ne tanulj az éjszaka közepéig, hacsak nem kényszerítő a helyzet. Vigyázz rá, hogy ne csússzanak szét a napjaid: tartsd meg az étkezések és a napszakok ritmusát. Figyelj a folyadékfogyasztásra, és bár ilyenkor én is több csokit eszem, azért az egészséges, tápanyagokban gazdag, rostdús táplálkozást se hanyagold el - az agyad meghálálja!

Azt se felejtsük azért el, hogy őszi szünet van - a jó tanulási időbeosztás mellé iktass be egy-egy kirándulást, családdal töltött értékes időt, amikor te is kikapcsolódsz.

 

Nincs más hátra, vágj bele! Ha pedig most épp nem tanulsz semmit, tanfolyamaink között te is megtalálhatod a téged érdeklőt.

3 + 1 tipp a hatékony felnőttkori tanuláshoz
Online tanulás - oktatói szemmel
Kisokos az online órádhoz - azaz, hogy készülj a tanulásra?