Gyerek mellett, otthon tanulnál? 5+1 tipp, hogyan csináld

Gyerek mellett, otthon tanulnál? 5+1 tipp, hogyan csináld

2022. november 02.

A tanulás a legjobb befektetés - akármennyire is közhely, az biztos, hogy igaz. Szerencsére digitális világunkban rengeteg lehetőséget találhatunk a tanulásra, bármilyen élethelyzetben is legyünk: személyesen vagy online, munka vagy gyerek mellett is lehet tanulni.

Azért azt el kell ismerni, hogy a kisgyerekes szülők élete nehezített pálya: a babák életritmusa nem mindig vág egybe a felnőttként korábban megszokott életmódunkkal. Anyaként tudom, mennyi energiát igényel egy kisbaba vagy egy totyogó ellátása önmagában is. Le a kalappal azok előtt, akik ezekben az években dolgoznak vagy tanulnak!

Ezek az évek azonban minden nehézség mellett nagy lehetőséget is rejtenek. Van, aki valami teljesen újba kezd ebben az időszakban, és karrierváltóként tér vissza a munka világába. Többen ilyenkor írják meg a szakdolgozatukat, mások egy-egy tanfolyamot végeznek el, jogosítványt szereznek, nyelvet tanulnak vagy elmélyülnek egy a munkájukhoz kapcsolódó témában. Bárhogy is döntesz, a kisgyerekes években hihetetlen potenciál rejlik: sehol máshol nem tanulhatsz ilyen logisztikai készségeket és rugalmasságot. Az is egy fontos szempont, hogy ha nem kizárólag a babáról való gondoskodás és a háztartás tartozik a feladataid közé, akkor már most kialakíthattok egy olyan családi munkamegosztást, ami később is fenntartható lesz.

Tanuljunk! De hogyan, és főleg mit?

 

Tanulás alatt ne csak az iskolapadban töltött időt értsd. Számtalan online képzés közül válogathatsz, de már az olvasás is tágítja a látókörödet. Ott vannak a különböző hobbikhoz kapcsolódó tanfolyamok vagy az önismereti tréningek - és persze új szakmát is szerezhetsz.  Olvasd el tippjeinket arról, hogy hogyan illesztheted be a napjaidba a tanulást!

1.     Szerezz támogatókat magadnak!

 

Minden projekt legfontosabb lépése a háttér kiépítése - nincs ez máshogy akkor sem, ha anya otthoni tanulásba vágja a fejszéjét. Az első és legfontosabb támogató persze a másik szülő. Beszéljétek át, mikor tudsz majd tanulni, hogyan biztosítotok együtt megfelelő időt és teret számodra. Ha előre tudjátok, melyik napokon kell suliba menned, készüljetek fel rá, nézzetek utána, kell-e apának szabit kivennie, vagy más megoldás lesz a jó?

Beszéld meg a terveidet más lehetséges segítőkkel is: nagyszülők, bébiszitter, barátnők, háztartási segítség - minden kéz jól jöhet!

2.     Tervezd meg a napodat

 

Tudom, kisgyerekes szülőként sokszor másra se vágysz, mint pihenésre- sokszor megelégszel azzal is, hogy a telefonod képernyőjét pörgeted a kanapén. Hidd el, hosszútávon sokkal jobban fogod érezni magad, ha ezt az időt értékes dolgokra használod! Ehhez tudatosságra van szükség: ha nagyjából megvan a kicsi napirendje, írd össze, milyen teendőid, intéznivalóid vannak, és mikor fér bele a tanulás. Már félóra is sokat számít, ha pedig az előző pontban említettek egyike vállalja a babát néhány órára, akkor nyert ügyed van - de ehhez szükség van az előzetes tervezésre. Elő a papírral és a ceruzával, vagy az excel táblával, és akár egy hétre előre oszd be a napjaidat. Fontos, hogy a tervet aztán rugalmasan tudd kezelni, hiszen azért a baba az első.

3.     Alakíts ki megfelelő helyet

 

Jobban megy a tanulás, ha van egy helyed a lakásban, ahol minden kéznél van, és senki nem zavar. Bevallom, éber totyogó mellett sosem tudtam igazán koncentrálni a tanulásra - nekem az alvásidő vált be erre, vagy ha mással volt a kicsi. Rakj rendet az íróasztalodon, szellőztess ki, készíts mindent a kezed ügyébe: jegyzeteket, tollat, egy pohár vizet. Szeretsz zene mellett tanulni? Válassz ki egy inspiráló lejátszási listát, és zárd be az összes olyan böngészőablakot, ami elterelné a figyelmedet. Így teljes mértékben a feladatra koncentrálhatsz.

4.     Keress egy tanulópárt

 

Emlékszel, amikor általános iskolában tanulópárokat alkottatok az osztályban? Együtt készítettük el a leckét vagy tanultunk a biológiadolgozatra. Ezt a megoldást most is bevetheted: kössetek kölcsönös segítségnyújtási szerződést kötünk egy másik kismamával, aki nem ugyanazon a napon jár iskolába, így vigyázhattok egymás gyerekére, amíg a másik tanul. Vannak olyan tanfolyamok, amikor akár egymáson is gyakorolhattok: ha kozmetikus, masszőr vagy például körmös képzésre jártok, használjátok ki ezt a szuper lehetőséget.

5.     Tanulj hanganyagokkal

 

Ha nehezen tudod megoldani a könyvek olvasását vagy az írott anyagok tanulmányozását, hallgasd meg a tananyagot házimunka vagy akár babakocsis séta közben. Amikor a baba elszenderedik a jó levegőn, te vedd elő a fülhallgatót: hallgass podcasteket vagy videós anyagokat a témádban. Egyszer jártam egy tanfolyamra, ahol felosztottuk egymás között a vizsgatételeket: mindenki felolvasott néhányat, a hanganyagot pedig közkinccsé tettük, így akár vezetés közben is tanulhattunk.

5+1.  De mit tanuljak?

 

Nem szeretnék elmenni a fő kérdés mellett ebben a cikkben: már kaptál tippeket arra, hogy hogyan tanulj, de vajon mit válassz? Ez persze leginkább attól függ, hogy mi érdekel, és milyen előképzettséged van. Korábban fizikai munkát végeztél, és szeretnél irodai területre váltani? Neked ajánlom az irodai asszisztens vagy a vám-, jövedéki- és termékdíj-asszisztens tanfolyamokat. Ha kedvet kaptál a gyerekekkel való foglalkozáshoz, választhatod az óvodai vagy bölcsődei dajka, a pedagógiai vagy a gyógypedagógiai asszisztens képzéseket. Aki pedig szívesen dolgozik számokkal, ahhoz közel állhatnak a pénztárkezelő és valutapénztáros vagy a mérlegképes könyvelő tanfolyamok.

A választék széles: olvass többi képzéseinkről is honlapunkon a Tanfolyamok  menüpontban, és ha valamelyik felkeltette az érdeklődésedet, jelentkezz itt, vagy keresd kollégáinkat az info@minerva90.hu e-mail címen vagy a 22/501 665-ös telefonon!