Jövedéki ügyintéző, termékdíj ügyintéző - mit is jelent?

Ha a gazdasági, pénzügyi terület érdekel, számtalan lehetőséged van tanulni és elhelyezkedni is. Ezel a fogalmak olyan széles szakmai szegmenst fednek le, amelybe beletartozik a mérlegképes könyvelők, a vámügyintézők, a valutapénztárosok és még számos más érdekes lehetőség mellett a jövedéki- és a termékdíj-ügyintéző szakma is. De mit is takar ez a megnevezés pontosabban?

Olvasási idő kb.: 4 perc

Jövedéki termék, termékdíj

 

A jövedéki termék legegyszerűbb megfogalmazása: ezek olyan termékek, amelyek értékesítése után jövedéki adót kell fizetni. A jövedéki termékek listáját a NAV pontosan szabályozza, jelenleg a következő kategóriák tartoznak ide: ásványolaj és més energiahordozók, alkoholos italok és dohánytermékek. Ahhoz, hogy ezekkel a termékekkel kereskedhessünk, jövedéki engedélyre van szükség, illetve jövedéki adót kell fizetni - és itt lép be a képbe a jövedéki ügyintéző. Ő az a szakember, aki segít a kereskedelmi cégnek az engedélyek megszerzésében, kiállítja az ehhez szükséges okmányokat, tisztában van az alkalmazott szabályokkal, az érintett termékek körével. A dokumentumokat, engedélyeket, befizetéseket nyilvántartja, naprakészen kezeli. Ott van, amikor megkötik a kereskedelmi szerződéseket, és ügyel arra, hogy jövedéki szempontból megfelelőek, pontosak legyenek. Emellett a hatóságokkal is tartja a kapcsolatot, adatokat szolgáltat, bejelentéseket készít, és segíti a céget egy-egy ellenőrzés során.

A termékdíj-ügyintéző munkája abban különbözik a jövedéki ügyintézőétől, hogy ő a környezetvédelmi termékdíjas árukkal kapcsolatos nyilvántartásért felel. A környezetvédelmi termékdíjat Magyarországon 1995-ben vezették be, célja a környezetszennyezés megelőzése és a természeti erőforrások kímélete. Amennyiben egy termék előállítása, forgalmazása, fogyasztása környezeti kockázattal jár, a tevékenységek után környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni. Ide tartozik több műanyagtermék, csomagolóanyagok, akkumulátorok, elektromos berendezések, egyes papíráruk, a gumiabroncs és számos kőolajtermék. Ezért a termékdíj-ügyintéző nemcsak az adók és a számvítel világában van otthon, de a hulladékgazdálkodás és a környezetvédelem is az ő területe. Munkája során ellátja a termékdíjas ügyintézést, a legfontosabb feladata pedig a termékdíjraktárak kialakításában és működtetésében való részvétel.

Hol helyezkedhetsz el jövedéki, illetve termékdíj-ügyintézőként?

 

A jövedéki- és a termékdíj-ügyintéző képzések egyik kifejezett előnye, hogy nagyon sokféle munkahelyen lehet szükség a megszerzett tudásra. Dolgozhatsz pénzügyi ügyintézőként vagy asszisztensként, elhelyezkedhetsz a kereskedelemben olyan vállalatoknál, ahol dohány- vagy alkoholtermékeket forgalmaznak. De téged várnak a gázolaj- vagy földgázkereskedelemmel, villamos energiával foglalkozó nagyvállalatok is. A szállítmányozó cégeknél, raktárakban, vámraktárakban és az ezekhez kapcsolódó hivatalokban szintén szükség van a munkádra. Mivel a tanfolyam elvégzése után profi leszel az irodai és adminisztrációs feladatok elvégzésében, így nemcsak olyan munkahelyed lehet, ahol a speciális szaktudásodra van szükség. Bármilyen irodai, pénzügyi vagy jogi asszisztensi, ügyviteli állásra bátran pályázhatsz majd - speciális tudásodra pedig az adóraktárakban vagy a termékdíjraktárakban lesz szükség.

Tulajdonképpen bárhol, ahol pénzügyesre van szükség, kamatoztathatod a tudásodat: legyen az kisebb vagy nagyobb vállalat, akár egyéni vállalkozás, logisztikai, kereskedelmi vagy kifejezetten pénzügyi terület, ezzel a végzettséggel nem lesz nehéz elhelyezkedned. Ráadásul a továbbképzés több iránya is megnyílik előtted.

Hogyan lehetek jövedéki vagy termékdíj-ügyintéző?

 

A két fogalom két külön végzettséget takar. Mindkettőre igaz azonban, hogy körülbelül hathónapos képzési idő alatt, online kontaktórák keretében megszerezhető a tudás és a végzettség. Az online kontaktóra valódi, élő órát takar, csak éppen nem egy tanteremben, hanem a saját otthonodból vehetsz részt a képzésen. A tanfolyamon való részvétel feltétele az érettségi bizonyítvány megléte, de érdemes érdeklődnöd irodánkban a pontos részletek iránt - elérhetőségeinket ITT találod. Mindkét képzéshez különféle kedvezményeket biztosítunk, ezeket a képzés leírásánál megtalálod honlapunkon. A képzésleírások ezeken a linkeken érhetők el:

https://www.minerva90.hu/jovedeki-ugyintezo

https://www.minerva90.hu/termekdij-ugyintezo

Ha szeretnél továbbtanulni, a jövedéki- vagy termékdíj-ügyintézői tanfolyam után ajánljuk a Minerva pénzügyi-számviteli képzéseit: a pénztárkezelő és valutapénztáros vagy a vállalkozási mérlegképes könyvelő tanfolyam is érdekes lehet számodra. De nemcsak pénzügyi területen folytathatod a tanulmányaidat: mivel a jövedéki, illetve termékdíj-ügyintézői szakképesítés szorosan kapcsolódik a logisztika világához is, a szállítmányozó vagy a vámügyintéző képzés is neked való. Ha pedig további információra van szükséged, keress minket bátran! Várunk induló képzéseink egyikén!