Egy férfias szakma: a gumiabroncs-szerelő munkája

„Amíg az autókon kerék van, a kerekeken pedig gumi, addig a mi munkánkra mindig szükség lesz - fogalmaz Attila az egyik gumiabroncs-szerelő műhelyben, amikor arról kérdezem, mik az előnyei a munkájának, mit szeret benne. Valóban: az, hogy kiszámítható, rendszeres munkalehetőséget biztosít, olyan pozitívum, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül. De pontosan mit is csinál egy gumiabroncs-javító és kerékkiegyensúlyozó szakember?

Olvasási idő kb.: 4 perc

Mi történik egy gumiszerelő műhelyben?

 

A külső szemlélő számára egyszerűnek tűnik a „gumis” munkája: mi csak beállunk az autónkkal a műhelybe, hipp-hopp leszerelik a kereket, cserélik a gumit, összehangolt, gyors munkával hipp--hopp végeznek, és már gurulhatunk is tovább. Ha belegondolunk, egyértelmű, hogy ehhez azért több kell, mint amit laikusként látunk belőle. Egy gumiszervizben összetett és változatos munka folyik, ráadásul nem csupán fizikai, hiszen a legtöbbször maga a szerelő az, aki találkozik az ügyféllel.

Nézzük, hányféle munkát is végez a gumiabroncs-szerelő:

 • eldönti, hogy javítható-e a gumiabroncs
 • fel- és leszereli a kereket, illetve a gumiabroncsot
 • cseréli a téli és a nyári gumit
 • centíroz, kiegyensúlyozza a gumiabroncsokat
 • mossa, tisztítja, olajozza, ápolja a gumikat
 • előkészíti az abroncsokat tárolásra, ki- és betárolja azokat
 • megvizsgálja a guminyomást
 • elvégzi a gumiabroncs javításához kapcsolódó feladatokat
 • kezeli a műhelyben található gépeket
 • kommunikál az ügyfelekkel: állapotfelmérést végez, tanácsot ad
 • képes a gumiabroncs-szerelő műhely üzemeltetésére is.

Ebből a felsorolásból egyértelműen kitűnik, hogy bizony sokoldalúbb ez a munka, mint amennyire ügyfélként belelátunk. A gumiabroncs-szerelő műhelyekben két komolyabb szezonális hullámmal találkozhatsz: tél és nyár elején, amikor mindenki igyekszik lecseréltetni az adott évre a gumiabroncsokat az autóján. A szezonon kívüli időszakban gyakoribbak a gumijavítási feladatok, nyáron több motoros és mezőgazdasági gép érkezik a műhelybe. Talán meglepő az a változatosság, amivel - most már érthető - a műhelyben dolgozók találkoznak. Ez vár tehát rád is, ha beiratkozol a gumiabroncs-javító és kerékkiegyensúlyozó tanfolyamra.

Kinek ajánljuk a gumiabroncs-szerelő és kerékkiegyensúlyozó képzést?

 

Ha már rendelkezel valamilyen, autókhoz kapcsolódó szakképesítéssel, kiegészítő szakmaként érdemes elvégezned ezt a tanfolyamot. Az se gond, ha itt kezdenéd a területtel való ismerkedést: alapfokú végzettséggel már megszerezheted ezt a szakmát, és ha megtetszik, a továbbiakban akár tovább is tanulhatsz valamelyik kapcsolódó területen. Fontos, hogy bírd a fizikai munkát, jó, ha szeretsz csapatban dolgozni másokkal együttműködve, és a jó kommunikációs készség is előny. Ha a kereskedelem érdekel, akkor is belevághatsz ebbe a szakmába is. Sok gumiszerelő üzem autószerelő műhelyekkel vagy gumiabroncs-kereskedőkkel működik egy telephelyen, akár egy vállalkozáson belül - több lehetőség van tehát a továbbtanulásra, a terület szélesebb megismerésére.

Hogyan épül fel a képzés?

 

A gumiabroncs-szerelő és kerékkiegyensúlyozó képzés 6-8 hónapig tart, tehát ha a májusban induló tanfolyamra beiratkozol, a téli szezonban ár munkába is állhatsz. A képzés összesen 500 órás az elméleti és gyakorlati órákat is beleértve. A képzési napok pénteken és szombaton zajlanak, de az elméleti oktatás online kontaktórák formájában is végezhető. Már alapfokú végzettséggel is jelentkezhetsz, ezen kívül csak egészségügyi alkalmassági vizsgálatra van szükség. Az oktatás végén gumiabroncs-szerelő és kerékkiegyensúlyozó szakképesítésről kapsz tanúsítványt.

A Minervánál a képzési díjból különböző kedvezményeket kínálunk, érdemes figyelned a tanfolyam oldalát! További információért keresd kollégáinkat az info@minerva90.hu e-mailen vagy a 22 501 665-ös számon, de írhatsz nekünk a Facebook - vagy az Instagram oldalunkon keresztül is!

Várjuk jelentkezésedet!