Dolgozz a természetben - ilyen a fakitermelők munkája

Sose felejtem el, hogyan szoktatott rá gyerekkoromban nagyapám az erdőjárásra. Egy kis pilisi faluban élt, az utca végén kezdődött az erdő: rendszeresen mentünk szamócázni, forrásból inni, vadakat lesni. Akkor még csodálkoztam az ösvények mellett álló hatalmas farakásokon, és gyerekként haragudtam azokra, akik kivágják a fákat. Ma már tudom: a megfelelő, szakszerű erdőgazdálkodásra szükség van, a fa pedig értékes alapanyag. Kitermeléséhez olyan szakemberek kellenek, akik jól ismerik a fafajtákat és úgy tudják kitermelni a fát, hogy másban ne essen kár: ők a fakitermelő és gallyazó-daraboló szakmunkások.

Olvasási idő kb.: 4 perc

Miből áll a munka?

 

A fakitermelő szakemberek egyaránt dolgozhatnak állami és magántulajdonban lévő erdőkben. Olyan, az erdőgazdálkodás körébe gyakorlati feladatok tartoznak a munkakörükbe, amelyeket önállóan végezhetnek, és ehhez megtanulják a megfelelő gépek használatát is. Ha úgy döntesz, hogy fakitermelőként szeretnél dolgozni, ismerned kell a leggyakoribb fa- és cserjefajokat, hogy az erdőben is azonosítani tudd őket akár a levél, hajtás vagy a termés alapján. A növényismeret mellett a másik fontos terület a gépekkel való munka elsajátítása: a fakitermelő kezeli a motorfűrészeket és a motoros adaptereket, és képes ezek karbantartására, szerelésére is. A kétféle tudás birtokában  képes leszel önállóan fadöntéseket és fakitermelési műveleteket végezni: a gallyazást, a darabolást, a felkészítést, a készletezést, a készletezést.

A munkát végezheteted vállalkozóként vagy egy vállalkozó alkalmazottjaként, de mindkét esetben jól jönnek azok a vállalkozási ismeretek, amelyeket a fakitermelő képzés részeként elsajátíthatsz. Ezek birtokában önálló vállalkozást indíthatsz, és képes leszel azt működtetni, a megfelelő dokumentációt és adatszolgáltatást elvégezni.

Fontos szerep az erdők életében

 

Jelenleg Magyarország területének 22%-át borítja erdő, ami a környező országokhoz és az uniós átlaghoz képest is alacsony arányt jelent. Épp ezért az erdőterület növelése a következő évek fontos feladata. Ellentmondásosnak tűnhet, ha az erdőterület növelését a fakitermelő szakemberek képzésével hozzuk párhuzamba, pedig valójában logikus az összefüggés. Ahhoz, hogy úgy műveljük az erdőket, hogy azok egészségesek maradhassanak és növekedhessenek, korszerű szakképzettséggel rendelkező szakemberekre van szükség. Az erdőkben lévő fák kitermelése, döntése és feldolgozása azoknak az embereknek a megbecsülését jelenti, akiknek az erdő léte köszönhető. Sokszor ugyanis akár száz évig nevelt fák kapcsán kell döntést hozni, megvédeni azokat - és ehhez az is hozzátartozik, hogy azokat a fákat, amelyeknek a kitermelése szükséges, szakszerűen döntsék, hogy se a kitermelt fa, se a környezete ne szenvedjen károkat. A hibás fadöntés jelentős értékvesztést jelent a faanyag értékesítésekor, a szakértelem nélküli munkavégzés pedig rendkívül balesetveszélyes. Épp ezért a fakitermelők munkájuk során különösen figyelnek a  munkavédelmi, környezetvédelmi és tűzvédelmi szabályok betartására. A fakitermelőknek még versenyeket is szerveznek sőt, világbajnokságon való részvételre is van lehetőség!

Fakitermelő képzés a Minervánál

 

Ha a leírás alapján felkeltette érdeklődésedet ez a szakma, nálunk kitanulhatod minden csínját-bínját. A képzés nyolc hónapot vesz igénybe, a jelentkezés előfeltétele az alapfokú végzettség, illetve az egészségügyi alkalmasság. A képzés pénteki vagy szombati napokon zajlik, de bizonyos képzésrészek esetében lehetőség van online részvételre is. Ráadásul most ha együtt végzed a fakitermelő és a gallyazó-daraboló képzést, 20% kedvezményben részesülsz!

Pontos információkért keress minket elérhetőségeinken, a jelentkezési lapot pedig ITT találod.