A pedagógiai asszisztens egy napja

Ha az átlagembert, szülőt megkérdezzük, tudja-e, kik dolgoznak egy óvodában, iskolában, nem biztos, hogy minden szakmát képes felsorolni. Óvónők, dajkák, tanítónők és tanárok - ezt természetesen mindenki tudja, de kevesen gondolnak a pedagógiai asszisztensekre. Pedig - legyen szó iskoláról vagy óvodáról - az ő munkájuk nélkül nem, vagy sokkal kevésbé olajozottan tudna működni az intézmény. Pedagógiai asszisztensek dolgoznak minden olyan intézményben, ahol gyerekekkel, fiatalokkal foglalkoznak: felügyelik, nevelik, oktatják őket. Ide tartoznak természetesen az iskolák és az óvodák, illetve más gyermeknevelő és -gondozó intézmények is.

Olvasási idő kb.: 4 perc

Így telik egy pedagógiai asszisztens munkanapja

 

Zita három éve egy vidéki általános iskolában dolgozik pedagógiai asszisztensként. Nagyon szereti a munkáját: mindig is gyerekekkel akart foglalkozni, megtalálta magát ezen a területen, és a kollégáival is jó csapatot alkotnak. Képzeletben kísérjük most el őt egy munkanapján!

Korán indul a reggel: Zita és férje két gyereket nevelnek, egy óvodás kislányt és egy alsós kisfiút, akik bizony nem hagyják sokáig aludni a szüleiket - de hétköznapokon erre nincs is lehetőség. Zitának már az órák előtti ügyeleti időszak kezdetére az iskolában kell lennie, így  gyerekeket legtöbbször édesapjuk viszi reggel oviba, iskolába.

Az első csengetésig Zita az épp ügyeletes kollégákkal együtt vigyáz a folyamatosan érkező gyerekekre. A tanórák alatt amelyik osztályban éppen szükség van rá, abban segíti az órák és a mindennapos tevékenységek előkészítését, lebonyolítását, zökkenőmentes lezajlását. Részt vesz a nap megszervezésében az iskolán belül és kívül is: programokat és feladatokat készít elő, kíséri a csoportot, gondozza a gyerekeket, kapcsolatot tart a szülőkkel. Különös figyelmet szentel a hátrányos helyzetből érkező gyerekeknek és a családjuknak. Előfordul, hogy helyettesítenie kell egy-egy tanórán: ilyenkor nem feladata a tanítás, csupán a gyerekek felügyeletét biztosítja, igyekszik a saját eszközeivel, feladatokkal, játékokkal lekötni őket.

Tanórán kívül, vagy ha éppen nem kell bent lennie egy-egy osztálynál, Zita adminisztratív feladatokkal foglalkozik. Kezeli az iskola elektronikus rendszerét, feltölti a diákok adatait, szervezi a küszöbön álló osztálykirándulást. Ezekre ő is elutazik egy-egy osztállyal, hogy segítse a tanítók munkáját az iskolától távol is.

  • Hogy mi kell ehhez a munkához? Gyerekszeretet biztosan - gondolkodik el Zita. - Fontos még az elhivatottság és néhány olyan tulajdonság, amire mindenkinek szüksége van, aki gyerekekkel foglalkozik. Türelem, empátia, határozott fellépés, és én még ide sorolnám a jó szervezőkészséget is.

Pedagógiai asszisztensként Zita segít a gyerekek ebédeltetésénél is, és ott van a délutáni játéknál és a leckeírásnál is. Nemcsak a pedagógusok jobbkeze, a gyerekek is nagyon szeretik, mert ő az, aki meghallgatja őket, segít nekik a házi feladatban, sőt még a társasjátékba is beszáll a napköziben.

Délután Zita megy a gyerekekért az óvodába és az iskolába, együtt bevásárolnak, majd a szokásos otthoni teendők következnek: vacsora, fürdés, esti mese. Előfordul, hogy némi adminisztrációt hazavisz az iskolából, de ez nem jellemző.

  • Szeretem a munkámat - mondja búcsúzóul Zita. - Ez igazán nekem való: gyerekekkel lehetek egész nap, de tanítanom nem kell őket, csak segíteni, vigyázni, kísérni, jelen lenni velük. Persze, időnként fárasztó és zajos is, de az a rengeteg szeretet és közös élmény, amit tőlük kapok, mindenért kárpótol.

Hogyan lehetsz te is pedagógiai asszisztens?

              

A pedagógiai asszisztens hiányszakma ma Magyarországon, így a tanfolyam elvégzése után várhatóan nem lesz nehéz elhelyezkedned. Az iskolákon és óvodákon kívül dolgozhatsz családsegítőként vagy szociális intézményben, de akár játszóházban, nyári táborban vagy családi napköziben is. A képzésen elsajátított pedagógiai, pszichológiai ismereteid képessé tesznek arra, hogy ezeken a területeken megálld a helyed, és türelemmel, empátiával terelgesd a gyerekeket az iskolai, óvodai élet során.

A tanfolyam jellemzően egy évet vesz igénybe, amelyben elméleti és gyakorlati képzést is kapsz, emellett pedig 40 óra szakmai gyakorlatot kell teljesítened egy választott intézményben. A Minervánál különböző részletfizetési lehetőségeket, kedvezményeket és ösztöndíjat is tudunk ajánlani, hogy minél inkább a tanulásra koncentrálhass. A képzéseket eléred oldalunkon, ha pedig kérdésed van, keress bátran minket elérhetőségeinken!