Tanulj a jövőnek! - Bemutatjuk az új drónpilóta képzést

Tanulj a jövőnek! - Bemutatjuk az új drónpilóta képzést

spraying-sugar-cane-g4882f9ebe_1920

Szeretnél drónt reptetni, de a jogszabályok nem teszik ezt lehetővé? Szívesen vásárolnál drónt, vagy akár már meg is van, de nem vagy biztos a használatában és a szabályozásban? Érdekel a modern technológia és annak sokféle felhasználási területe, és akár szívesen dolgoznál is drónpilótaként? 

Hamarosan indul legújabb képzésünk, amellyel teljesítheted a fentiekhez hasonló célokat: te is lehetsz drónpilóta! 

Olvasási idő kb.: 4 perc

Mit kell tudni a drónokról?
 

A drón pilóta nélküli repülő eszköz, egy olyan légijármű, amely a fedélzeten tartózkodó személyzet nélkül, földi irányítással vagy előre programozva, önállóan repül. Néhány évvel ezelőtt sokan vásároltak különböző méretű és bonyolultságú drónokat: vannak közöttük olyanok, amelyek hobbicélra használhatók, de ezeknél sokkal nagyobbak és teherbíróbbak is. 2021 előtt a drónok népszerűsége rohamosan növekedett, családok vásárolták karácsonyra, mindannyian gyakran találkozhattunk ezekkel a kis repülő szerkezetekkel. Tavaly óta azonban a légiforgalmi törvény módosításával a drónrepülést is szabályozták.

Ez a szabályozás három kategóriára osztja a drónokat mérete és felhasználási célja szerint:

-        az A1 és A3 kategóriába a szabadidős vagy rekreációs céllal vásárolt drónok tartoznak, amelyeket hobbireptetésre fejlesztettek ki

-        az A2 kategóriába pedig a nagyobb méretű drónok nyílt, speciális vagy engedélyköteles reptetése tartozik.

A legfontosabb változás a drónok regisztrációs kötelezettsége: minden olyan eszközt, amely 120 grammnál nehezebb és 100 méternél messzebbre képes eltávolodni, regisztrálni kell egy honlapon és a hozzá tartozó alkalmazásban. Ahhoz, hogy ilyen drónt reptethess, kompetenciatanúsítványt kell szerezni és elméleti vizsgát tenni. Ez a Közlekedéstudomány Intézet honlapján online elérhető. Nálunk az A2 kategóriás drónreptetéshez szükséges tanfolyamra jelentkezhetsz. A 120 gramm alatti, játékdrónnak minősülő eszközökre mindez nem vonatkozik, kivéve, ha kamerát is szerelünk rájuk.

A drónok felhasználási köre nagyon széleskörű: többféle kiegészítő eszközt hordozhatnak, például kamerákat, mérőeszközöket, permetezésre alkalmas berendezéseket. Ezek segítségével használhatók a mezőgazdaságban és a legkülönbözőbb ipari, üzleti területeken: bányászatban, bűnüldözésben, objektumvédelemben, csomagszállításban és még sorolhatnánk. Amellett tehát, hogy hobbidrónosként is szükséges a tanfolyam, új szakmát is szerezhetsz egy feltörekvő ágazatban, ahol óriási az igény a képzett munkaerőre.

Milyen lesz a képzés?
 

A drónpilóta képzés egyedülállóan széleskörű és biztos tudást ad majd a hobbi-. mezőgazdasági és ipari drónok gyakorlati alkalmazásáról. Célja, hogy a kötelezően előírt jogszabályi és drónkezelési alapok átadásán túl gyakorlatorientált szakmai ismereteket is nyújtson.

Az alapképzés arról szól, hogyan lehetsz legális, tudatos és képzett drónfelhasználó. Az elméleti részben a repülésben használt szakkifejezésekbe - mértékegységek, rövidítések - avatunk be, kapsz navigációs, aerodinamikai, meteorológiai és más szakismereteket. A gyakorlati tanfolyamon megtanulhatod a drónreptetés előtti felkészítést, a különböző műveleteket, a repülési módokat, a fotó- és videófelvétel készítését repülés közben. 

Azok, akik munkaként tekintenek a drónhasználatra, és szívesen mélyednének el jobban a különböző szakterületekben, az alapképzés után választhatják a különböző specifikus képzéseket. Ilyen az agrár távpilóta képzés, az ipari média- vagy távérzékelő drónpilóta képzés, a merevszárnyas drónpilóta vagy a biztonságtechnikai drónkezelő. Ezek a speciális tanfolyamok már tartalmaznak - az adott szakterületnek megfelelően - növényvédelmi ismereteket, a speciális műszaki egységekhez kapcsolódó tudásanyagot, üzemeltetési ismereteket, és beletanulnak a speciális szoftverek használatába is. 

Bármelyik területről legyen is szó, különösen fontos a megfelelő jogszabályok, biztonsági követelmények, tervezési feladatok ismerete. Ez is részét képezi a specifikus képzések tananyagának. 

Mindegyik képzésünkön tapasztalt, megfelelő tanúsítványokkal rendelkező szakoktatók várják a jelentkezéseket, akik a legmodernebb drónokkal és kiegészítőkkel, folyamatosan frissített, különböző gyártóktól származó eszközparkkal állnak rendelkezésedre. Partnerünk Magyarország egyik első drónpilótaképző cége, a Double Ring Wings, amelynek szakemberei egyben UAS szaktanácsadók, rendszerfejlesztő k és igazságügyi szakértők is. 

A drónok - ezek a csendes, a repülőgépeknél kevésbé veszélyes, környezetkímélő eszközök - számos üzleti és gazdasági területen a jövőt jelenthetik a munkavállalók és a vállalkozások, de a közszféra számára is. Ha nem akarsz lemaradni erről a jövőbe mutató képzési lehetőségről, várjuk kérdéseidet és jelentkezésedet az info@minerva90.hu e-mail címen vagy a 22 501 665-ös számon, de megtalálsz minket facebookon és instagramon is!