Szakmák, ahol megtalálhatod a számításod: pénztárkezelő és valutapénztáros

Szakmák, ahol megtalálhatod a számításod: pénztárkezelő és valutapénztáros

Szakmák, ahol megtalálhatod a számításod: pénztárkezelő és valutapénztáros

A munkaerőpiac világa, a különböző szakmák iránti igény és az azokban megszerezhető bér folyamatosan változik. Nem könnyű kiigazodni az álláslehetőségek sokfélesége között, különösen, ha szakmát szeretnél váltani: melyik szakmához milyen képzettségre van szükség, hol helyezkedhetsz el és milyen jövedelmet szerezhetsz vele? Ezt a témát igyekszünk körbejárni cikksorozatunkban, amelynek negyedik részében most a pénztárkezelő és valutapénztáros szakmáról lesz szó.

Olvasási idő kb.: 5 perc

Mit csinál tulajdonképpen egy pénztárkezelő vagy valutapénztáros?

 

Mindig is vonzott a pénzügyi pálya, és szívesen dolgoznál bankban, pénzváltóban vagy hotelben? Ha ez a leírás nagyjából igaz rád, és emellett nem csupán irodai munkára vágysz, hanem emberekkel, ügyfelekkel szeretnéd tölteni a napodat, akkor érdemes tovább olvasnod. Pénztárkezelőkkel és valutapénztárosokkal találkozhatsz a bankok mellett utazási irodában vagy akár kaszinóban, takarékszövetkezetben vagy más olyan munkahelyen, ahol valutaforgalmat bonyolítanak. A munkaköröd nagyon sokféle lehet attól függően, hogy a fentiek melyik területen helyezkedsz el. Bármelyik is legyen az, fontos, hogy ismerd a valutaváltáshoz kapcsolódó jogszabályokat, és ezek alapján végezd a munkádat. Pénztárat fogsz kezelni, tehát precizitásra és felelősségteljes gondolkodásra lesz szükséged. Valutát váltasz, és a beérkező készpénzt ellenőrzöd majd, amihez jól jönnek a tanult bankjegyfelismerési és bankjegyvizsgálati ismeretek. Ez a feladatkör jól szabályozott, és fontos, hogy ezeknek a szabályoknak az ismeretében és betartásával végezd a munkád: megfelelően dokumentáld a folyamatokat, ismerd a szükséges okmányokat, sőt az ügyfelek esetleges panaszait is kezelni tudd. Bárhol, ahol a készpénz- és valutaforgalom megjelenik, szükség lehet a munkádra.

A legfontosabb munkaeszközöd maga a pénz lesz, tároláshoz, számításokhoz és más munkafolyamatokhoz többféle eszköz  lesz segítségedre: számítógépes szoftvereket, pénztári programokat, ügyféladatbázist, bankkártyaterminált, széfet, bankjegyszámláló gépet és más, a munkádhoz tartozó kellékek segítik majd a napi tevékenységedet.

 

Felelősségteljes munkáért annak megfelelő juttatás

 

Jelenleg is a legváltozatosabb területekre keresnek valutapénztárosokat. Ha körülnézel az állásportálokon, bankok, takarékszövetkezetek, utazási irodák, magán valutaváltók, sőt még egészségügyi intézmények is hirdetnek éppen most nyitott pozíciókat. Az ajánlott fizetések is elég széles szórást mutatnak, de jellemzően havi 200 ezer forintnál magasabb összegeket találhatunk, ami a tapasztalat növekedésével akár 350 ezer forintig is felmehet. Az állások jellemzően alkalmazotti jogviszonnyal és általános, nyolc órás munkarenddel betölthetőek. Több hirdető cafeteriát, extra juttatásokat, bejárási támogatást is kínál. Az esélyeidet javítja, és akár a jövedelmi szintet is emelheti, ha beszélsz valamilyen idegen nyelvet.

Hogyan lehetek valutapénztáros?

 

Ha a fentiek felkeltették az érdeklődésedet, nincs más hátra, mint jelentkezni a pénztárkezelő és valutapénztáros képzésre. A képzés több modulból áll, ezek közé tartozik a bankjegyfelismerés és a bankjegyvizsgálat végzése, a pénzváltás és a pénzkezelés megismerése. Emellett megtanulod a valuták, devizák jellemzőit, a dokumentáció kezelését és az eszközök használatát is. A képzés viszonylag rövid, három hónap múlva már kezdhetsz is az új szakmádban! Amennyiben a Minervánál végzed a tanfolyamot, különböző kedvezményeket és online képzési lehetőséget is kínálunk neked.

A tanfolyam elvégzéséhez érettségivel kell rendelkezned, emellett a jó kommunikációs készség és a precizitás olyan tulajdonságok, amelyek mindenképpen jól jönnek majd a munkád során. Ha érdekel a pénzügyi szektor, szívesen dolgoznál a leírt munkakörben, ha képes vagy felelősséget vállalni a munkádért, és erősséged a figyelmes munkavégzés, akkor ezt a képzést neked találtuk ki.

A pénztárkezelő és valutapénztáros tanfolyam az egyik legnépszerűbb képzésünk, nem véletlenül. Szinte biztosan találsz állást ezzel a végzettséggel, de tovább is képezheted magad, és több irányba is megnyílik előtted az út a pénzügyi területen. A valutapénztárosok munkája azért is válik egyre fontosabbá a mai világban, mert az egyre elérhetőbb árú repülőjegyek miatt - persze a járványügyi rendelkezések betartásával - sokkal könnyebb utazni, a turistáknak pedig szükségük lesz pénzváltásra.  Ha magadra ismertél, és érdekel a pénztárkezelő és valutapénztáros képzés, keresd kollégáinkat bővebb információért!