Így lehetsz sikeres jövedéki ügyintéző

Minden munkahelyen, de a családokban vagy az iskolai osztályokban is találunk olyan embereket, akik kézbeveszik a dolgokat, szívesen intéznek ügyeket, összefoglalják és megszervezik a különböző teendőket. Ha emellett még a számoláshoz is értenek és jól bánnak a pénzzel, akkor ők személyesítik meg az ideális munkavállalót a vám- és pénzügyek terén.

Ezen a területen számos lehetőség vár rád, főleg ha nyitott vagy a tanulásra és a továbbfejlődésre. Az első lépés a jövedéki ügyintéző tanúsítvány megszerzése lehet ezen az úton. Mit kell tudni a jövedéki ügyintéző szakmáról, mire számíts, ha belevágsz, és mik a további lehetőségeid? Ezt szedtük össze ebben a cikkben.

Olvasási idő kb.: 5 perc

Mi a jövedéki ügyintéző dolga?

 

Magyarország Európai Uniós csatlakozása előtt minden határon vámvizsgálatra volt szükség, ezek a tevékenységek állami feladatot jelentettek - ide tartozott a jövedéki ügyintézés is. Mióta azonban megnyíltak a határok, ez a terület teljesen megváltozott. Magáncégek vették át a vámkezelési, vámügyintézési és a jövedéki ügyintézői feladatokat is. Bizonyos termékek eetében jogszabály rögzíti, hogy a nagykereskedelem folytatásához jövedéki engedélyre van szükség. De melyek is ezek a termékek?

A jövedéki termékek közé tartozik az élvezeti cikkek egy része: az alkoholos italok, a dohányáru és a modern, dohányzást helyettesítő termékek, sőt a nikotintapaszok is. A másik nagyobb termékcsoportot az energiakereskedelem alkotja: a szén, a kőolaj, a fűtőolaj, a földgáz és a villamos energia is jövedéki ügyintézést igénylő termék. Itt jön tehát képbe a szakképzett jövedéki ügyintéző, aki az engedélyezéssel, forgalomba helyezéssel kapcsolatos tevékenységeket végzi.

Mit jelent ez pontosan?

 

Jövedéki ügyintézőként sokféle okmánnyal, dokumentációval dolgozol majd. A te feladatot lesz a jövedéki engedély megszerzéséhez szükséges papírok kitöltése, amit mindenképpen precízen és a jogszabályokra odafigyelve végezz majd. Az engedélyezési eljárás az adóhatóságon zajlik: ha személyes ügyintézésre van szükség, te képviseled majd a céget, és ha kell jövedéki biztosítékot fizetni, ezzel kapcsolatban is egyeztetsz a cég és a hatóságok között. Ha a munkahelyed kereskedelmi szerződéseket köt, te is a folyamat része vagy, és segíted a folyamatot a jövedéki ügyekkel kapcsolatban. Nemcsak papíron dolgozol: a jövedéki ügyintézők munkáját különböző szoftverek, programok támogatják.

A jövedéki termékek kereskedelmének fontos része a különböző bevallások elkészítése és az adatszolgáltatás, amihez nélkülözhetetlen a hatóságokkal való kapcsolattartás. Mindemellett még az adózás területén is tudod majd segíteni a vállalkozást.

Pályakezdő vagyok, fog ez nekem menni?

 

A jövedéki ügyintéző képzést kifejezetten ajánljuk pályakezdőknek! Ez a tanfolyam belépő a pénzügyi képzések, foglalkozások világába, és az egyik legnagyobb előnye, hogy a jövedéki ügyintéző állás mellett sok más pozíciót is betölthetsz vele.

Egy jövedéki ügyintéző alapvetően adó- és vámraktárakban, illetve kereskedelmi cégeknél helyezkedhet el. Végzettsége, szaktudása azonban alkalmassá teszi arra, hogy számos más területen is helytálljon. Ez a szakma ötvözi magában a kereskedelmi, vámügyi és adóügyi, pénzügyi és logisztikai szaktudás alapjait, így bármelyik területet is választod, biztosan megállod majd a helyed, és természetesen tovább is tanulhatsz.

Hogyan végezhetem el a jövedéki ügyintéző képzést?

 

Nagyjából hat hónap kell hozzá, és szorgalmas tanulással már a birtokodban is lehet a tudás és a végzettség. Szerencsére a járványhelyzet most már lehetővé teszi a személyes jelenlétet, de választhatod az online kontaktórákat is. Ez valódi, élő tanórát takar, csak éppen nem egy tanteremben, hanem a saját otthonodból vehetsz részt a képzésen. A tanfolyamon való részvétel feltétele az érettségi bizonyítvány megléte, de érdemes érdeklődnöd irodánkban a pontos részletek iránt - elérhetőségeinket ITT találod. A képzés mellé több féle kedvezményt biztosítunk, ezeket a képzés leírásánál megtalálod honlapunkon. A képzésleírás ezen a linken érhető el:

https://www.minerva90.hu/jovedeki-ugyintezo

Ha szeretnél továbbtanulni, a jövedéki ügyintézői tanfolyam után ajánljuk a Minerva pénzügyi-számviteli képzéseit: a pénztárkezelő és valutapénztáros vagy a vállalkozási mérlegképes könyvelő tanfolyam is érdekes lehet számodra. De nemcsak pénzügyi területen folytathatod a tanulmányaidat: mivel a jövedéki, illetve termékdíj-ügyintézői szakképesítés szorosan kapcsolódik a logisztika világához is, a szállítmányozó vagy a vámügyintéző képzés is neked való. Ha pedig további információra van szükséged, keress minket bátran! Várunk induló képzéseink egyikén!