Ezért legyél vámügyintéző 2023-ban

Ezért legyél vámügyintéző 2023-ban

2023. április 06.
Ezért legyél vámügyintéző 2023-ban

 

Honnan származik a legutóbbi tárgy, amit vásároltál? Lehet, hogy ismered a márka eredetét és hogy melyik országban alapították a céget - de hogy a te kezedbe került konkrét eszközt hol gyártották, azt vajon tudod-e?

Nagy a valószínűsége - főként, ha ruhadarabról, kiegészítőről vagy elektronikai eszközről, esetleg játékról van szó - hogy a kezedben tartott dolog Kínából vagy valamelyik másik ázsiai országból érkezett. Már az élelmiszerek területén is egyre több kínai árut találunk, és az ország a 2021-es adatok szerint Magyarország második legnagyobb importpartnere lett Németország után.

Nem volt ez mindig így - és bár szokás szidni a kínai árukat, nem feltétlenül rossz nekünk ez a folyamat. Lassan húsz évvel ezelőtt, amikor Magyarország az Európai Unió tagja lett, sokan azt gondolták, hogy a vámszakmára többé nem lesz szükség. Megszűntek a határok, az áruk szabadon áramlanak - egy újabb szakma vált feleslegessé. Aztán Kína, Korea és a többi ázsiai ország gazdasága növekedésnek indult. Először valóban olcsó és rossz minőségű termékek árasztották el az európai piacot, de aztán kiderült, hogy a tanulás és a fejlődés az ázsiai országokban is fontos. Ma sem csökkent a keletről érkező árumennyiség, sőt - a minőség viszont folyamatosan javuló tendenciát mutat, ráadásul kedvező árak mellett.

Export, import, szállítmányozás: hol van szükség vámügyintézőkre?

 

De nemcsak a fogyasztási cikkek, hanem az alapanyagok és alkatrészek, gépek és berendezések, sőt teljes gyártósorok tekintetében is erős az ázsiai ipar. Mit is jelent ez számodra? Azt, hogy a vámügyintéző szakmára egyáltalán nem igazak azok a félelmek, hogy leáldozott volna neki. Ellenkezőleg: egyre nagyobb szükség van képzett szakemberekre, akik megvizsgálják a beérkező árukat, értenek a megfelelő okmányok kiállításához, tanácsot adnak az ügyfeleknek - akik ezzel jelentős összegeket takarítanak meg.

Hogy mit is csinál egy vámügyintéző? Erre a kérdésre elég sokféle válasz lehetséges attól függően, hogy gyártó vagy kereskedő cégnél, szállítmányozó vállalatnál vagy kifejezetten vámügyintézésse foglalkozó szolgáltató cégnél dlgozik. Ha körülnézel az állásportálokon, azt látod, hogy mindegyik területre keresnek vámügyintézőt jelenleg is, a szakmára tehát mindenképpen van igény. Dolgozhatsz logisztikai központban, kikötőkben, kiszállítással foglalkozó cégeknél, nagyvállalatoknál, de akár a Magyar Postánál vagy a budapesti repülőtéren is találsz vámügyintéző állásokat.  

A munkáltató profiljától függően tehát nagyon sokféle feladatra számíthatsz. Az biztos, hogy sok lesz benne a szervezés, intézkedés, az emberekkel és hivatalokkal való kapcsolattartás, a telefonos és e-mailes egyeztetés. Ha ezeket szívesen csinálod, neked való ez a szakma, hiszen a munka egy részét ezek a feladatok teszik ki. Fuvarszervezés, szállítmányozó cégekkel, partnerekkel és hivatalokkal történő kapcsolattartás, számítógépes rendszerek használata és a dokumentáció kezelése mind idetartoznak. A legtöbb vállalatnál speciális vámkezelési szoftverben dolgoznak, amelynek használatát a képzésen is megismerheted, a munkában tovább mélyitheted és később akár máshol is kamatoztathatod.

Mi kell ahhoz, hogy jó vámügyintéző lehessek?

 

Ehhez a szakmához fontos a jó kommunikációs készség, illetve a számítógépes felhasználói ismeretek. Ne gondolj bonyolult dolgokra: elég, ha egy egyszerű szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt (azaz a Word és Excel programokat) tudod használni. Jó, ha precízen, pontosan végzed a munkádat, és szereted a szabályokat és az általuk megszabott kereteket. Általában irodai, nyolcórás munkaviszonyról van szó, de egyes területek megkövetelhetik a több műszak vagy a 12 órázás vállalását is, amiért természetesen a megfelelő pótlékban részesülsz majd a munkaadódtól.

A tanfolyamra való jelentkezéshez előírás vagy a szakmai gyakorlat, vagy a jelenleg is betöltött munkakör a területen. Vannak bizonyos előképzettségi feltételek is, amelyekről honlapunkon tájékozódhatsz - de ne aggódj akkor sem, ha ezekkel még nem rendelkezel! Ilyen esetben jelentkezz először a vám-, jövedéki- és termékdíj-asszisztens képzésre. Itt megtanulhatod mindazt, ami szükséges a vámügyintéző tanfolyamhoz, de asszisztensként akér rögtön munkába is állhatsz. Ha szeretsz tanulni, érdekelnek a nemzetközi intézkedések, történések, a gazdaság és az államigazgatás folyamatai, akkor mindenképpen érdemes a vámügyintéző képzés elvégzésén gondolkodnod.

Hogyan épül fel a képzés?

 

A vámügyintéző képzés 420 órás, a legtöbb tanfolyamunkhoz hasonlóan online is elérhető. A képzés teljes időtartama nagyjából 7 hónapot fed le, amely alatt pénteki és szombati napokon vagy online formában tanulhatsz velünk. A képzés során tanulni fogsz a külkereskedelmi áruforgalomhoz kapcsolódó vámtevékenységekről, és a vámkezelések végrehajtásáról. Megismered a hatósági ellenőrzések folyamatát és lépéseit, a partnerekkel való kapcsolattartási formákat, emellett pedig a szükséges számítástechnikai rendszereket, szoftvereket is.

A képzések pénteki vagy hétvégi napokon zajlanak, de elérhető a távoktatásos, online tanfolyam is. Tekintsd meg képzéseinket a Tanfolyamok menüpontban, és ha valamelyik felkeltette az érdeklődésedet, jelentkezz itt, vagy keresd kollégáinkat elérhetőségeinken!