Esküvőtől a konferenciáig - ezzel foglalkozik a rendezvényszervező

Esküvőtől a konferenciáig - ezzel foglalkozik a rendezvényszervező

2022. október 26.

Amikor ezt a cikket írom, ködös őszi napokat élünk, így nem könnyű visszaidéznem a nyarat, pedig idén nagyon mozgalmas hónapokat éltünk meg! A kirándulások, koncertek mellett voltunk fesztiválon, drukkoltunk sporteseményen és két barátnőm is ebben az évben döntött úgy, hogy hivatalosan is összeköti az életét a párjával - mi pedig mindkét esküvőre hivatalosak voltunk. Mindegyiken nagyon jól szórakoztunk - vagy éppen meghatódtunk, ahogy a délután és az este programja megkívánta - mégis, a tapasztalataink nagyon különbözőek voltak. Az egyik barátnőm ugyanis esküvőszervezőre bízta a nagy nap lebonyolítását, és én is beleláthattam, hogy ez így mennyire másként zajlik.

Olvasási idő kb.: 5 perc

Mit ad hozzá az eseményhez az esküvőszervező?

 

Korábban azt gondoltam, hogy egy esküvőt bárki meg tud szervezni: kell egy időpont és egy helyszín, egy vendéglista, fotós és videós, ruhák, csokor, aztán már csak az apró részletek hiányoznak. Amikor aztán a közeli családban részt vettem egy lagzi előkészületeiben, rádöbbentem, hogy ez mennyi munkát jelent, és azok az apró részletek bizony egyáltalán nem jelentéktelenek. A menyasszony és a vőlegény mellett a szüleik és minden közeli családtag is kapott valamilyen feladatot, és az örömanya volt az, aki minden szálat a kezében tartott - de ha ő elfelejtett valamit, borult az egész terv. Ráadásul amikor a féltve nevelt kislánya házasodik, akkor neki egyáltalán nem ez lenne a dolga: biztosan jobban örült volna, ha teljes szívvel, nyugodtan részt vehet az eseményben.

Itt lép be a képbe az esküvőszervező, ahogy most nyáron a barátnőm házasságkötésekor láthattam. Volt különbség abban is, hogy mennyire gördülékenyen zajlott a nagy nap, de azt volt igazán jó látni, hogy a szakember által szervezett esküvőn senki nem kapkodott, mindennek megvolt a helye és az ideje, és főként, hogy a család valóban együtt lehetett és  átélhette a pillanatot. Ez annyira tetszett, hogy utána is néztem, hogy mi minden tartozik egy esküvőszervező feladatai közé. Kiderült, hogy az a legjobb, ha már a tervezés elejétől együtt dolgozik a párral, hogy mindenre kiterjedő munkát végezhessen:

  • megbeszéli a párral, hogy pontosan mit szeretnének: milyen stílust, helyszínt, mekkora esküvőt és még sok részletet
  • ajánlatokat kér a különböző helyszínekről, szolgáltatóktól, szerződéseket fogalmaz meg, segít a döntésekben
  • elkészíti a nagy nap menetrendjét és költségvetését
  • gondoskodik a szállásfoglalásról, ügyeket intéz és időpontokat egyeztet a különböző szolgáltatókkal kapcsolatban a dekorációtól a tortán át a meghívó szövegéig
  • tanácsod ad bármiben, amire csak az ifjú párnak szüksége van a szervezés során
  • jelen van az esküvőn és felügyeli az előkészületeket és az egyes programpontokat
  • megoldja a nem várt eseményeket, problémákat

Mindennek az eredménye egy zökkenőmentes, tényleg boldog nap, ahol mindenki felszabadultan ünnepelhet, hiszen van, aki levegye a feladatokat a család válláról. Ez annyira tetszett, hogy kíváncsi lettem: hogyan lesz valaki esküvőszervező?

Így lehetsz te is esküvőszervező - tanulj rendezvényszervezést!

 

Rá is bukkantam a rendezvényszervező tanfolyamra. Bár léteznek kifejezetten esküvőszervezésre specializálódott képzések is, ennek az az előnye, hogy a képzés végén hivatalos tanúsítványt is ad, illetve hogy ennek elvégzésével nem csupán esküvőket szervezhetsz. Fesztiváloktól a kulturális eseményekig, sportrendezvényektől a konferenciákig bármilyen feladatot elvállalhatsz. Ez sokkal változatosabb munkát tesz lehetővé, hiszen az esküvők szezonhoz kötöttek, más rendezvényt viszont egész évben lehet szervezni. Rengeteg tapasztalatot szerezhetsz így, ismeretségeket köthetsz, akár nyelvet is tanulhatsz, miközben egy pörgős, izgalmas területen dolgozol. Persze ha nyugodtabb helyre vágysz, arra is van mód: várnak a kulturális központok, közösségi házak vagy éppen a könyvtárak. De ha az olyan energikusabb személyiségek közé tartozol, mint én, akkor neked valók az esküvők, a nemzetközi konferenciák és fesztiválok, vagy akár az olyan helyek, mint a Hungaroring!

 

Jól hangzik, mit kell tennem?

 

Olvass utána a kulturális rendezvényszervező képzéseknek! Nálunk 250 órában tanulhatod, ez tartalmazza az elméletet és a gyakorlatot is, így 6-8 hónap alatt végzel is, és nyáron, az esküvő- vagy fesztiválszezonban bele is vethetetd magad a szervezésbe. A képzés pénteki és szombati napokon vagy online zajlik.  Ha van érettségid, már jelentkezhetsz is, a vizsga után pedig tanúsítványt kapsz a tanfolyam elvégzéséről. Ennek birtokában aztán a legkülönbözőbb lehetőségek nyílnak meg előtted arra, hogy állást találj új szakmádban!

Olvass többi képzésünkről is a  Tanfolyamok  menüpontban, és ha valamelyik felkeltette az érdeklődésedet, jelentkezz itt, vagy keresd kollégáinkat az info@minerva90.hu e-mail címen vagy a 22/501 665-ös telefonon!