Új képzés áprilistól: legyél te is pincérsegéd!

Új képzés áprilistól: legyél te is pincérsegéd!

2023. március 16.
pexels-cottonbro-studio-4254255

A vendéglátás hőskorában - jó száz-százötven évvel ezelőtt - még bárkiből lehetett felszolgáló. Ha az étteremtulajdonos szimpatikusnak találta a jelentkezőt és úgy látta, megfelelő a modora és fizikailag is bírni fogja a munkát, akkor egy rövid ideig próbára tette, majd alkalmazta. 12-18 óra munkaidő szabadság nélkül, kevés fizetésére - nem sokan vágynának az akkori pincér állásokra.

Ma már szerencsére egészen más a helyzet a munkakört, a feltételeket és szerencsére az oktatást illetően is. Egy jó felszolgáló képes ismertetni az ételeket és italokat akár idegen nyelven is, megfelelő bort kínál az egyes fogásokhoz, hiba nélkül felszolgálja a lángoló Gundel-palacsintát is, miközben gyorsan és ügyesen hozza és viszi a megfelelő ételeket.

Ez persze már a szakma csúcsa, ahová sok éven és tanuláson át vezet az út. Kezdd az első lépéseknél: ha a pincérsegéd képzést választod, már alapfokú végzettséggel, 6 hónap tanulás után belekóstolhatsz a vendéglátás világába.

 

Olvasási idő kb.: 5 perc

Mit jelent a pincérsegéd kifejezés?

 

Ahhoz, hogy erre a kérdésre pontosan kifejthessem a választ, először nézzük meg, mit csinál a pincér. Pincérekkel mindenki találkozott már, aki járt étteremben - de talán nem tűnt fel, mennyi különböző feladatkörrel rendelkező felszolgáló dolgozik együtt. A pincér másik megnevezése a felszolgáló - ez azonban megtévesztő is lehet, hiszen a pincéreknek számos más feladatuk is van amellett, hogy felszolgálják az ételeket a vendégek részére. Ők készítik elő az éttermet nyitás után a vendégfogadásra, ismerik és frissítik az étlapot, bekísérik a vendégeket, tájékoztatják őket az ételek készítéséről és összetevőiről, terítéket cserélnek, tisztítják az asztalokat - és emellett természetesen gyorsan és pontosan felveszik a rendeléseket és kiviszik a kívánt ételeket, italokat. Sokféle eszköz használatához kell érteniük: ételmelegítő, sörcsap, büfékocsi, pénztárgép... a munkájuk tehát meglehetősen összetett.

Éppen ezért van szükség pincérsegédekre! Ők azok, akik segítik a felszolgálók munkáját: a kezük alá dolgoznak, előkészítik számukra az egyes munkafeladatokat, vagy éppen befejezik. Elrendezik az étterem berendezését, előkészítik az asztalokat és eszközöket a terítéshez, tulajdonképpen segítenek, ahol tudnak.

Hol dolgozhat egy pincérsegéd?

 

Ugyanúgy, mint a pincér: lehet állandó alkalmazott egy étteremben, bárban, kávézóban, cukrászdában, de szállodában vagy rendezvényeken is. A feladatok a munkahelytől függően változhatnak: van, ahol meg kell tanulni a kávégép kezelését, máshol az ételek előkészítésében lehetsz profi. Mindegyik esetben fontos azonban, hogy ismerd a hazai és nemzetközi italkínálatot, az aktuális vendéglátóipari trendeket és az ételkészítési alapfogásait. Mindezeket könnyen elsajátíthatod a hamarosan induló pincérsegéd tanfolyamon! Előny, ha érdekel a gasztronómia, hiszen így fenntarthatod a vendégek érdeklődését, képes leszel ételeket ajánlani, kérdésekre válaszolni.

Mit tanulhatsz meg a képzésen?

 

A pincérsegéd tanfolyamon lehetőséged lesz elsajátítani az alapvető konyhatechnológiai és ételkészítési ismereteket, az italok ismeretét és felszolgálását. Emellett azonban elméleti tudásra is szert teszel többféle témában. Ezek közül nagyon fontos a kommunikáció, hiszen folyamatosan változó vendégkörrel fogsz együtt dolgozni, és a munkádat nagyban segíti, ha mindenkivel megtalálod a megfelelő hangot. Megismered a különböző rendezvények típusait, fajtáit, a szervezés, ügyintézés alapjait, és betekintést nyersz az értékesítés folyamatába is. Érdemes elvégezni a pincérsegéd képzést, hiszen viszonylag rövid idő alatt piacképes tudásra tehetsz szert, amihez a munka során gyakorlati tapasztalat is társul - ennek birtokában pedig már könnyen továbbtanulhatsz.

 

Hogyan épül fel a képzés?

 

A pincérsegéd képzés 600 órás, ami a gyakorlatban körülbelül 6 hónapot jelent. A legtöbb tanfolyamunkhoz hasonlóan online is elérhető. Személyes képzésünket pénteki és szombati napokon tartjuk, hogy akár munka mellett is gond nélkül elvégezhesd. Már alapfokú végzettséggel is jelentkezhetsz, és érdemes utánanézned annak is, hogy milyen kedvezményeket kaphatsz a tanfolyam árából.

Jól hangzik? Olvass bővebben a tanfolyamról ezen a linken, és ha felkeltette az érdeklődésedet, jelentkezz itt, vagy keresd kollégáinkat elérhetőségeinken!