Segítenél másokon? 3+1 szakma, amellyel megteheted

Segítenél másokon? 3+1 szakma, amellyel megteheted

2022. szeptember 12.

Amikor gyerekeknek tesszük fel a sablonos kérdést: mi leszel, ha nagy leszel? - kiderül, hogy jó néhányan választanának szívük szerint ma is olyan szakmát, amellyel másokon segíthetnek. Sokan vágynak arra, hogy gyógyíthassanak, de van, aki abban szeretne segíteni, hogy boldogabbak legyenek vagy jobban érezzék magukat a bőrükben az emberek.

Szerencsére nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek között akadnak szép számmal olyanok, akikben él ez a vágy, ez a segítségnyújtási kedv. Jól is jön: talán soha nem volt még a maihoz hasonló igény olyan szakemberekre, akik a fizikai vagy a lelki egészségünket tartják karban. Nemcsak felnőttek, egyre növekvő számban gyerekek is igénylik a támogatást akár a tanulás terén, akár az óvodába, iskolába történő zökkenőmentes beilleszkedésben. Arra pedig mindenkinek szüksége van, hogy egy-egy nehezebb élethelyzetben nemcsak szakmailag jól képzett, de kedves, empatikus, barátságos emberek vegyék körül. Az ilyen élethelyzetek pedig nagyon gyakoriak az életünkben, legyen szó betegségről, a gyerekünk első közösségbe kerüléséről, nevelési nehézségekről vagy az idős rokonaink gondozásáról. Cikkünkben most négy olyan tanfolyamot ajánlunk figyelmedbe, amelyekkel megszerezheted a segítő tevékenységekhez szükséges végzettséget

Olvasási idő kb.: 5 perc

Ezeket ajánljuk, ha gyerekekkel szeretnél foglalkozni

 

Talán a legfontosabb, de a szülők után mindenképpen az első olyan személy, aki rendszeresen felügyel a kicsire, gondozza őt és igazán kötődik hozzá, a bölcsődei dajka. Ha egy család úgy dönt, hogy bölcsődébe íratja szeme fényét, biztos szeretne lenni benne, hogy a lehető legjobb kezekbe kerül. Bölcsibe már hathónapos kortól járhatnak a kicsik, bár itt a járás még képletesen értendő. A leggyakoribb azonba az, hogy egy-másfél vagy kétéves kor körül kezdik meg a közösségi életet.

A dajkák feladata éppen ezért nagyon sokféle lehet, de az biztos, hogy a legkisebbek esetében még inkább az anya pótlása: a gondozás, terelgetés, szerető, biztonságos környezet nyújtása a legfontosabb. Dajkák dolgoznak az óvónők mellett nagyobb gyerekekkel is, de más gyermekellátó intézményben vagy bébiszitterként is elhelyezkedhetsz ezzel a végzettséggel. Nemcsak a kicsik testi ellátása és felügyelete lesz a feladatod: a gyerekek a te szárnyaid alatt cseperednek magabiztos óvodássá vagy éppen iskolássá.

Ha már iskola: szülőként is tapasztalhatod, hogy egyre több gyereket diagnosztizálnak különböző részképességzavarokkal, idegrendszeri nehézségekkel, sokan vannak, akinek a tanulás a mai formájában nem megy olyan könnyen. Az ő óvodai, iskolai életüket segíti a gyógypedagógiai asszisztens, aki ezeknek a sajátos nevelési igényű gyerekeknek  - és szüleiknek, sőt pedagógusaiknak - az életében hatalmas segítséget jelent. A képzés fő részeit képezik a pszichológiai, pedagógiai és gyógypedagógiai ismeretek, amelyek birtokában magabiztosan segítheted a gyerekek fejlesztését, gondozását, beilleszkedését, befogadását.

Ehhez hasonló a pedagógiai asszisztens munkája is azzal a különbséggel, hogy ő nem specializálódott a különleges igényű gyerekekre, hanem bármely iskolai osztályban, óvodai csoportban elhelyezkedhet. Részt vesz a tanórákon, segíti a pedagógusok munkáját az órák és a mindennapos tevékenységek előkészítésében, lebonyolításában, zökkenőmentes lezajlásában. Emellett a nap megszervezésében is szerepet vállal: programokat és feladatokat készít elő, kíséri az osztályt kirándulásokra, eseményekre, kapcsolatot tart a szülőkkel. Különös figyelmet szentel a hátrányos helyzetből érkező gyerekeknek és a családjuknak. Ha időnként helyettesítenie kell egy-egy tanórán, csupán a gyerekek felügyeletét biztosítja, feladatokkal, játékokkal köti le őket.

Mindegyik szakma rendkívül szép és hálás, nemcsak munka, hanem hivatás is. Aki gyerekek között tölti a munkanapjait, biztos, hogy nagyon sok szeretet kap, és fontos szerepet tölt be a felnövekvő generáció életében.

Idősek mellett

 

Van azonban egy másik olyan csoport is, akiknek kiemelt figyelemre, gondoskodásra van szükségük: az idősekre gondolok, és közülük is azokra, akik testi vagy szellemi egészségi állapotuk miatt ápolásra szorulnak. Nemrégiben a saját családomban is hasonló helyzettel szembesültünk, és hatalmas segítséget kaptunk, amikor szakképzett demencia gondozókkal kerültünk kapcsolatba. Ezt a képzést szociális és egészségügyi alapvégzettségűeknek ajánljuk - amennyiben elvégzed, sok családnak lehetsz valódi, hathatós segítségére. Ha már rendelkezel egészségyügyi, ápolási szaktudással, és szeretnéd az empátiás készségedet, együttérzésedet egy olyan területen kamatoztatni, ahol valóban hatalmas szükség van rá, válaszd az idősek gondozását és tedd szebbé a veled kapcsolatba kerülők talán utolsó napjait.

Ha tehát szeretnél segítőként dolgozni akár gyerekek, akár idősek mellett, keress minket a 22 501 665-ös számon vagy írj az info@minerva90.hu e-mail címre, ahol minden kérdésedre