Nyár, munka, tanulás - így érdemes tölteni a nyári szünetet

Nyár, munka, tanulás - így érdemes tölteni a nyári szünetet

2023. május 10.

Hamarosan vége az iskolának, jön a vakáció, a felnőttek közül is a legtöbben nyárra igyekeznek időzíteni a szabadságot. A diákok számára azonban a nyár nem csupán a pihenésre, szórakozásra és bulizásra ad kiváló lehetőséget. Persze nagy hiba lenne mindezt megvonni a fiataloktól, hiszen a középiskolás évek bizony nagyon fárasztóak: fontos, hogy éljetek a felhőtlen kikapcsolódás lehetőségével.

A nyár azonban hosszú, és a szórakozás pénzbe kerül. Mi következik ebből? Ezek a hónapok tökéletesen alkalmasak arra, hogy a diákok munkát vállalva tapasztalatot szerezzenek, némi jövedelmet keressenek, és ami talán a legfontosabb: felkészüljenek arra a felelősségvállalásra, amit az állandó munkavégzés, a felnőtt élet jelent majd. Éppen ezért ahogy közeleg a nyár, egyre többen gondolkodnak azon, hogy hogyan tudnak pénzt keresni és hasznosan eltölteni az idejüket. Nézzük, mik azok a nyári munkák 2023-ban, ahol a leginkább érdemes elhelyezkedni? Milyen szabályok vonatkoznak a diákok munkavállalására, és hogyan legjobb eltölteni a nyarat?

Olvasási idő kb.: 5 perc

Hány éves kortól dolgozhatsz?

 

Van, ahol 15 éves korhatárral találkozol, van, ahol betöltött 16 évvel. Hogy miért? Ha 15 elmúltál, csak nyári munkát vállalhatsz, 16 éves kor után pedig már iskola mellett, az év többi részében is dolgozhatsz. Fontos: 18 éves korig mindkét esetben szülői hozzájárulásra van szükség, és minden nyári munka esetében köss szerződést. Ha nem diákszövetkezeten keresztül vállalsz nyári munkát, akkor ugyanazok a munkavállalási- és adójogszabályok vonatkoznak rád, mint bármely más munkavállalóra. A 25 év alattiak adókedvezménye is érvényes a nyári munkákra is!

Mik a legnépszerűbb diákmunkák?

 

Ma már nem jellemző a diákok kihasználása, reggeltől estig dolgoztatása területen, ahogy arra a szüleik generációja emlékezhet. A diákmunkára ráadásul szigorú szabályok is vonatkoznak. Szerencsére lehetőség van a legkülönbözőbb munkák közül választani, és számos lehetőséget találhatsz, ahol a tanulmányaiddal, terveiddel kapcsolatos munkát végezhetsz.

  • Irodai munkák - a legtöbb nagy cég örömmel várja a diákokat, és mutatja meg nekik a különböző munkafolyamatokat, szoftvereket és magát a légkört. Ha szívesen dolgoznál mérnöki, logisztikai, HR vagy más irodai területen, figyeld ezeket a lehetőségeket!
  • Fesztiválok - ahol a szórakozás és a munka együtt jár. Persze ne úgy képzeld el a dolgot, hogy ha kedved van, sört mérsz, de ha ahhoz van kedved, koncerten tombolsz. Mégis, sokkal több az esélyed ott lenned a kedvenced buliján, miután nappal kiszolgáltad a vendégeket vagy beengedted az érkezőket a kapunál. A fesztiválokra sok üzlet is kitelepül, de találhatsz hoszteszmunkát is.
  • Vendéglátás - az előző ponthoz kapcsolódva: ételt és italt nemcsak fesztiválokon mérhetsz, sőt! Büfék, éttermek, szezonálisan nyitva tartó vagy ilyenkor kibővülő vendéglők, strandok és pizzériák várják a lelkes fiatalokat. Gyakori a nyaralóhelyeken, tópartokon kínált állás, ahol összekötheted a kellemest a hasznossal, amikor a fárasztó sütés-főzés után megmártózol a habokban.
  • Fizikai munkák - van, akinek ez áll leginkább kézre. Sok raktárban, áruházban jelenti a nyár a főszezont, amikor minden kézre szükség van. Az építőiparban és a mezőgazdaságban is ilyenkor a legtöbb a munka. Ezek előnye, hogy sokszor csak néhány hétig vagy a hét egyes napjain kell menned dolgozni, a többin kipihenheted magad vagy szórakozhatsz. A fizikai munka is kapcsolódhat a leendő szakmádhoz, így értékes gyakorlatot szerezhetsz.

Mit tehetsz még, ha a pihenés mellett is jó lenne kihasználni a nyár egy részét, de nem szeretnél vagy nincs lehetőséged munkát vállalni? Nyáron is elérhető néhány szuper tanfolyam, amelyekkel ugyanaz megvalósítható: hasznos időtöltés, amely a leendő munkádhoz is közelebb visz.

Így tanulj nyáron

 

  • Olvass sokat! Ismeretterjesztő könyveket, életrajzokat, szakmába vágó cikkeket, de a szépirodalom, sőt a szórakoztató irodalom is fejleszt.
  • Hallgass podcasteket! Utazás vagy vezetés, sport vagy séta közben, napozva vagy kerti munka mellett rengeteg értékes tudást magadba szívhatsz, sőt még idegen nyelvet is gyakorolhatsz.
  • Nézz dokumentumfilmeket! Szórakoztatva tanítanak, miközben pihensz és kikapcsolódsz.
  • Kezdj bele egy saját projektbe: ha mindig is szerettél volna fotózni, cikket írni, készíteni valamit, akkor itt a remek alkalom, hogy a szakmádat gyakorold, miközben a kreativitásodat is beveted.
  • Iratkozz be egy kurzusra! Tanulhatsz nyelvet, készülhetsz az érettségire, de akár a szakma megszerzését is megalapozhatod. A Minerva palettáján számos olyan képzést találsz, amellyel akár már nyáron is olyan munkát találhatsz, ami többet hoz a konyhára a megszokott diákmunkáknál. Itt van például a pincérsegéd vagy a számítógépes adatrögzítő tanfolyam, de ha körülnézel oldalunkon, még jó néhány lehetőséget találhatsz.

Ezeket a tanfolyamokat természetesen nem kizárólag diákoknak ajánljuk, sőt! Bárki megtalálhatja nálunk az őt érdeklő területhez szükséges képzést, amelyek közül egyeseket nyáron is indítunk. További infomációért keresd kollégáinkat a 0622501665-ös számon vagy az info@minerva90.hu e-mail címen. Kövesd facebook- és instagram oldalainkat, ahol mindig frissen tájékoztatunk új és induló képzéseinkről!