Munka, tanulás, szabadság – készülj fel a nyárra!

Munka, tanulás, szabadság – készülj fel a nyárra!

2023. május 23.
pexels-vlada-karpovich-4050315

Múlt heti cikkünkben a diákok nyári lehetőségeit, a diákmunka témáját jártuk körbe. Sok visszajelzést kaptunk azzal kapcsolatban, hogy mi a helyzet a felnőttekkel? Mit javaslunk azoknak, akiknek nem ennyire szabad a nyaruk, sőt: dolgoznak, esetleg szülők, és emellett még tanulnak is?

Mindenekelőtt, le a kalappal előttetek! Minden tiszteletünk azoké, akik felnőttként visszaülnek az iskolapadba és továbbtanulnak. Hatalmas lehetőséget teremtetek ezzel önmagatok számára, szuper döntést hoztatok! Azzal is tisztában vagyunk azonban, hogy egyszerre dolgozni és tanulni egyáltalán nem könnyű – különösen nyáron, amikor csábít a jó idő és a szabadság. Hát még, ha gyerekeid vannak, akikről gondoskodni kell azalatt az idő alatt is, amit munkával töltesz, de akkor is, amikor tanfolyamra mész vagy otthon készülsz a vizsgákra.

Éppen ezért összeszedtünk néhány tippet, hogyan tudsz már májusban előre felkészülni a nyári szünetre, hogy hatékonyan menjen a munka és a tanulás is, mégse terheljen túl a rengeteg teendő.

 

Olvasási idő kb.: 5 perc

Időmenedzsment

 

A jól szervezett napok megkönnyítik az életünket. Nem kell minden percet beosztani, és érdemes teret hagyni a változásoknak, de ha hetente szánsz egy félórát a tervezésre, azzal rengeteg időt és bosszúságot takaríthatsz meg magadnak. Hogy hogyan csináld? Ülj le egy kockás papírral és a naptáraddal, és írd fel a fix dolgokat: munka, gyerekek elfoglaltságai, tennivalók. Válaszolj meg magadnak néhány kérdést: hol kell mindenképp személyesen ott lenned a héten? Milyen segítséged lesz? Kivel lesznek a gyerekek? Ha a válaszokhoz további elintézendők tartoznak, ezeket is írd be a naptárba.

Ezzel a módszerrel szépen kialakítható egy nagyjábóli időrend, amelyen már látszik, mikor fogsz tudni tanulni. Mérd fel, mennyi időre van szükséged a tanuláshoz, és ezt is fixáld a naptáradban. Tudatosítsd a családodban is, hogy ezekben az órákban nem vagy elérhető még akkor sem, ha otthon vagy.

 

Kérj segítséget

 

Tudom, sokan érzik úgy, hogy segítséget kérni kellemetlen. De gondolj csak bele, milyen kemény munkát végzel és mennyi mindent csinálsz! Egyáltalán nem ciki segítséget igénybe venni, legyen szó bármelyik életterületről. Nekem például többször megmentette az életemet az ebédrendelés, rendszeresen kérem meg anyukámat, hogy vállalja a gyerekeket, de a munkámban is szoktam segítséget kérni. A nyári táborok, különösen az ingyenes önkormányzati és munkahelyi lehetőségek pedig kihagyhatatlanok! Legyen szó fizetett segítségről, kölcsönös baráti vagy családi támogatásról, élj ezekkel a lehetőségekkel, könnyítsd meg a saját életedet!

Tarts szünetet!

 

Emlékszel arra, hogy néhány bekezdéssel korábban azt olvashattad: nem kell minden percet beosztani? Különösen nyáron kiemelten fontos, hogy hagyj magadnak időt és teret a lelassulásra és a szünetekre. Akár a napi tanulásról vagy munkáról, akár a betáblázott naptáradról van szó, szükséged van mozgásra és friss levegőre, hogy újult erővel folytasd a tanulást és legyél része a családod életének. Húzd fel a cipődet és sétálj egy félórát: töltődj fel napsütésből és a természetből! Az agyad kiürül, a vérkeringésed pedig felpezsdül tőle. Egy másik bevált tipp a zuhany: inkább hűvösebb legyen, mint forró, a cél az energiafeltöltés! Ha szeretsz meditálni, egy ötperces ülés újra motiválttá tehet. Szabadítsd meg túlterhelt agyadat a rengeteg információtól, hagyd leülepedni a lényeget és kipihenten haladj tovább. Ha van rá módod, legyen a nyárban legalább egy igazán hosszú szünet is: egy-két hét, amikor se tanulással, se munkával nem foglalkozol – akár elutazol, akár otthon pihensz.

Remélem, sikerült ezzel a cikkel egy kicsit segítenem azoknak, akik aggódnak amiatt, hogy hogyan fog működni a nyár. Ha pedig éppen most kaptál kedvet ahhoz, hogy tanulásra használd az idődet, nézzük, miből válogathatsz nyáron a Minervánál:

Pénzügyi és gazdasági képzések: várhatóan június elején indul a termékdíj-ügyintéző és a TB és bérügyintéző asszisztens tanfolyam. Az egészségügyi képzések esetében választhatsz az egészségügyi kártevőirtó, a fertőtlenítő-sterilező vagy a manikűrös és körömdizájner képzés közül – mindegyik júniusi kezdéssel rajtol.

Az egyik legnépszerűbb képzésünk az irodai asszisztens tanfolyam – ha nyáron elkezded, hamarosan már dolgozhatsz is ezen a területen! Ha a logisztika érdekel, jelentkezz a júniusi szállítmányozó képzésre, ha pedig a vendéglátásban dolgoznál, a pincérsegéd tanfolyamot ajánljuk. Sokan keresik a gépkezelő képzéseket, ezek június közepén kezdődnek majd.

Ez a válogatás nem teljeskörű – a kínálatot megtalálod honlapunkon. Böngéssz közülük, és ha jelentkeznél vagy kérdésed van, keress minket elérhetőségeinken: info@minerva90.hu vagy +3622 501 665. Kellemes nyarat kívánunk!