Logisztikai képzések: melyik mit takar?

Logisztikai képzések: melyik mit takar?

2022. szeptember 30.

Ismét új képzéssel gazdagodott kínálatunk: a Szállítmányozó tanfolyam mellett megjelent a Logisztikus képzés is! Ennek sokan örülnek, akik már várták, hogy ebbe az irányba is nyissunk a képzések terén - másoknak viszont nem biztos, hogy egyértelmű, mit takar ez a két tanfolya, és mi is a különbség köztük. Cikkünkben most arra vállalkozunk, hogy tisztába tegyük a fogalmakat, a képzések tartalmát és azt, hogy kinek melyikre érdemes jelentkeznie.

Olvasási idő kb.: 4 perc

Szállítmányozó, szállítmányozási ügyintéző

 

Kezdjük az elején: a szállítmányozó nem az, aki az árut szállítja, még ha a megnevezésből néhányan így is értik. Aki a volánnál ül, az a szállító vagy még inkább, a fuvarozó. A mindennapi gyakorlatban ráadásul fuvarozónak, fuvarozó cégnek nevezzük azt a vállalkozást is, aki teherautóflottát üzemeltet, sofőröket alkalmaz közvetlenül vagy alvállalkozóként, és áruszállítási feladatokat vállal. Szállítmányozó cégnek akkor hívjuk az ilyen vállalkozást, ha emellé további szolgáltatásokat is nyújt: többféle fuvarozási mód is elérhető nála, segít a dokumentáció kezelésében, szükség esetén a vámkezelést is elintézi.

A szállítmányozó képzés tehát nem áruszállításra, hanem a kapcsolódó ügyintézésre, szervezési feladatokra tanítja meg a jelentkezőket. Ez a Magyar Szállítmányozók Szövetsége koordinálásával és támogatásával indított képzés a szállítmányozói piacon hiánypótló szerepet tölt be. Fő célja, hogy a tanulók megismerjék a különböző szállítási módok (közúti, vasúti, légi, vízi) nemzetközi és hazai szabályozását, az árutovábbítási folyamatok sajátosságait. Hallgatóként betekintést nyerhetsz a fuvarfeladatok gyakorlati lebonyolításának menetébe és megismerheted az áruszállításban részt vevők feladatait. A képzés során a következőkről fogsz mélyebb ismereteket szerezni:

  • a fuvarköltség kalkulációjának folyamata
  • az alkalmazott okmányok
  • a nemzetközi kereskedelemben alkalamazott szokások és szokványok
  • a fuvarszervezés mikéntje.

A tanfolyam sikeres elvégzése után fuvarszervezőként, szállítmányozóként helyezkedhetsz el  a nemzetközi kereskedelmet folytató vállalatoknál vagy az azokat kiszolgáló szállítmányozó cégeknél. A képzést követő vizsga sikerességéhez szükséged lesz alapfokú nyelvtudásra is.

Logisztikus - a vállalati folyamatok ismerője

 

A logisztika a szállítmányozásnál jóval bővebb területet fed le. Talán az ellátási lánc kifejezés jobban szemlélteti a szó jelentését és a képzés tartalmát. Egy gyártócég teljes ellátási lánca az alapanyag-gyártásnál kezdődik és a vevői panaszok kezeléséig, alkatrészpótlásig, garanciális szervizig tart. Ennek a folyamatnak csak egy része a szállítmányozás, mellette ott van még a beszerzés, a raktározás, a készletgazdálkodás, a termelés ütemezése, a vevőkkel való kapcsolattartás is. A logisztika feladatait a legegyszerűbben a következőképpen szokták összefoglalni: gondoskodni arról, hogy minden a megfelelő időben a megfelelő helyen legyen, a megfelelő mennyiségben és minőségben, a megfelelő költségek mellett és a megfelelő információkkal ellátva.

Egy-egy logisztikus ennek az összetett folyamatnak általában csak egy részéért felel, különösen, ha nagyvállalatról, széles termékpalettáról van szó. Logisztikusként elhelyezkedhetsz beszerzési vagy készletgazdálkodási osztályon, raktári adminisztrátorként vagy vevői kapcsolattartóként, vagy akár a minőségbiztosítás területén - az adott cég egyedi felépítésétől, folyamataitól függően még számos opció lehetséges.

Érdekel - hol tanulhatom ezeket a szakmákat?

 

Várhatóan 2022 októberében mindkét képzést indítjuk, de akár már most becsatlakozhatsz a kombinált, 2in1 Logisztikus + Szállítmányozó képzésbe. Önálló tanfolyamként a Szállítmányozó képzés 500, a Logisztikus képzés 400 órát jelent. Mindkét tanfolyam esetében előfeltétel az érettségi megléte, és lehetőség van személyes és online képzési módra is.

Bármelyik tanfolyamot is választod, biztos lehetsz benne, hogy keresett szakmához jutsz a munkaerőpiacon. A szállítmányozási ügyintéző csakúgy, mint a logisztikus, munkájával hozzájáru a nemzetközi kereskedelem zökkenőmentes működtetéséhez, így gazdasági szerepük kiemelten fontos. Ha beszélsz idegen nyelvet, az további előnyt jelent számodra!

A képzések pontos hosszával, árával és bármilyen más kérdéssel kapcsolatban keresd kollégáinkat az info@minerva90.hu e-mail címen vagy hívd őket a 22 501 665-ös számon. Kövesd Facebook- és Instagram oldalainkat, ahol üzenetben is szívesen válaszolunk minden kérdésedre!