Legyél te is logisztikus!

Legyél te is logisztikus!

2023. augusztus 21.
73

Ha megkérdeznek, melyik az a szakma, amire most a leginkább van kereslet van, és a legnagyobb jövő előtt áll, mit mondanál?

Valószínűleg az informatika lenne az első válaszod, és nem is tévednél. Szorosan mögötte azonban ott sorakoznak a mérnöki tudományok és az olyan, széles körben alkalmazható tudás is, mint a logisztikusoké.

Hogy miért? A logisztika a köztudatban főként a szállítás, az áruk megfelelő helyre juttatásának művészeteként él. Ez csak részben tévedés: a szállítás, szállítmányozás része a logisztikának, de emellett még annyi minden másról is szól! Át- meg átszövi az árutermelést, raktározást, kereskedelmet, sőt, szolgáltatáslogisztika is létezik.

Nézzük hát meg először, mit is jelent a logisztikai munka, mi tartozik ide? Mit csinál egy logisztikus?

Olvasási idő kb.: 5 perc

 

Hol van a logisztika helye a termelésben?

 

A logisztika feladata egyszerűen összefoglalható a 7M elvében. Mit jelent ez? Annyit, hogy a logisztika célja a

  • megfelelő dolog
  • megfelelő mennyiségben
  • megfelelő minőségben
  • megfelelő költséggel
  • megfelelő időben
  • megfelelő információval ellátva kerüljön átadásra
  • a megfelelő vevőnek.

Egyszerű, nem? Persze, elmondani vagy végigolvasni igen – de gondolj bele, hogy egy nagyüzemben, gyárban, raktárban vagy szolgáltató cégnél, ahol nem egy és nem két vevő igényét szolgálják ki, rengeteg beszállítóval állnak kapcsolatban, nap mint nap több kamion érkezik – ott hány helyen csúszhat félre ez a folyamat? Egész csapatok gondoskodnak arról, hogy a logisztika olajozottan működjön, a termelés és a kiszállítás, a vevőkiszolgálás keze alá dolgozzon.

Nézzünk csak meg egy termelő vállalatot. A beérkező anyagok útját már az üzembe érkezés előtt is logisztikai szakemberek egyengetik. Figyelik az alapanyagkészletet, megrendelik az utánpótlást, fuvart szerveznek, ellenőrzik a szállítmányokat, gondoskodnak a beérkező alapanyagok eltárolásáról.

Ahhoz, hogy az alapanyagból késztermék legyen, a raktárból a gyártásba kell kerülnie. A termelést meg is kell tervezni, a gyáron belül félkésztermékeket, segédanyagokat szállítani egyik helyről a másikra, percre pontosan. Végül az elkészült termékek vevőhöz juttatásáról is logisztikusok gondoskodnak, miközben az egész folyamatot dokumentálják, és szükség esetén „tüzet oltanak”, azaz megoldják a felmerülő hirtelen problémákat.

Milyen munkahelyeken dolgoznak logisztikusok?

 

A logisztikai szakmák közé tartozik a beszerző, a szállítmányozó, a fuvarozó, a termeléstervező, a raktáros, a vevői kapcsolattartó, sőt egyes munkahelyeken a minőségbiztosítást is ide soroljuk.  Ahhoz, hogy ezen szakmák egyikében helyezkedhess el, az első lépés egy logisztikai és szállítmányozási ügyintéző tanfolyam vagy egy raktáros képzés lehet. Ebben a cikkben az előbbivel foglalkozunk.

Ha ezt választod, elhelyezkedhetsz szállítmányozó cégeknél, kiszállító raktáraknál, csomagküldő szolgálatoknál, de gyártócégek kiszállítási vagy logisztikai osztályain is. Ez jellemzően irodai munkát jelent, amiből izgalmas kitekintést nyújt időnként egy-egy problémás szállítmány ellenőrzése vagy egy sofőrrel való egyeztetés. A munka izgalmas, változatos, jó szervezőkészséget igényel: sokat fogsz telefonálni és e-mailezni, és jó, ha képes vagy rendszerben gondolkodni.

Oké, most halljunk a képzésről!

 

A szállítmányozó vagy másnéven korábbi nevén logisztikai és szállítmányozási ügyintéző tanfolyam 500 tanórát jelent, amely 80% elmélet, 20% gyakorlat arányban oszlik meg, és körülbelül nyolc hónapra oszlik el. Az érettségi alapfeltétel a tanfolyam megkezdéséhez - ideális azoknak a fiataloknak, akik most érettségiznek, de mielőtt továbbtanulnak, még szeretnék megalapozni a tudásukat egy szakmai képzéssel.

A képzés online kontaktórák formájában zajlik, így megspórolhatod az utazás idejét és költségeit. Hetente két délutánt vesz igénybe, amelynek elvégzése után képesítő vizsgára jelentkezhetsz. A Minervánál a képzési díjból különböző kedvezményeket kínálunk, érdemes figyelned a honlapunk Tanfolyamok menüpontját!

Gyere hozzánkn, válaszd a hamarosan induló Szállítmányozási és logisztikai ügyintéző tanfolyamot! További információért keresd kollégáinkat az info@minerva90.hu e-mailen vagy a 22 501 665-ös számon, de írhatsz nekünk a Facebook - vagy az Instagram oldalunkon keresztül is!

Várjuk jelentkezésedet!