Ilyen építkezésen dolgozni

Ilyen építkezésen dolgozni

2022. október 24.

Sokféle elképzelés él bennünk azzal kapcsolatban, hogy milyen lehet egy építkezésen dolgozni: télen hideg van, nyáron meleg, nehéz fizikai munkáról beszélünk - és így tovább. Szerencsére sokan vannak, akik nemcsak az árnyoldalát látják ennek a szakmának. Hiszen az építőipar dübörög, és ez bizony nem lenne lehetséges olyan szakemberek és segédmunkások nélkül, akik szívesen választják ezt hivatásul.

Olvasási idő kb.: 5 perc

Kik dolgoznak egy építkezésen?

 

Erre a kérdésre bonyolultabb a válasz, mint hinnéd. Nem mindegy, hogy milyen építkezésről van szó: családi házról vagy nagyberuházásról, lakásépítésről vagy hatalmas létesítmények emeléséről, út- vagy hídépítésről, és még sorolhatnám. Az építőipar a magyar gazdaság egyik húzóágazata, amely rengeteg, egymástól nagyon különböző munkavállalót foglalkoztat. Vajon aki ezt a kérdést felveti, a tervezőre, a műszaki vezetőre vagy épp a geodétára is gondol, vagy inkább azokra, akik a szó szoros értelmében építik a házat? És még ezen belül is kérdés, hogy az épületgépészt, a villanyszerelőt vagy a burkolót az építkezésen dolgozók közé soroljuk-e.

Talán ebből is látható, hogy az építkezés egy meglehetősen összetett folyamat. Nagyobb beruházások esetében már a tervezés is több hónapot vehet igénybe, a kivitelezés pedig évekig is eltarthat. Seregnyi szakember és munkás vesz részt benne az alapozástól az átadásig.

Rakodás, földmunka, emelés

 

Minden komoly építkezési projekten - legyen az út- vagy hídépítés, lakóparki beruházás, bevásárlóközpont vagy irodaház - és a családi házak építésének egyes fázisaiban is szükség van gépkezelőkre. Ha érdekel az építkezések világa, de másra vágysz, mint a kőművesmunka vagy a tetőácsolás, és már kisgyerekként is ámulva figyelted az utak mellett a hatalmas gépeket, lehet, hogy ez a te utad. Fontos, hogy ezeken a monstrumokon maximális odafigyeléssel és koncentrációval kell dolgozni, hiszen a legkisebb hiba is komoly balesethez vezethet.

Építkezéseken főleg földmunkagépekkel, rakodó- és emelőgépekkel, szállítógépekkel és speciális gépekkel találkozhatsz. Az árokásás, a föld kiemelése és mozgatása, a talaj elsimítása és a közműépítést elősegítő feladatok mellett ide tartozik a különböző terhek - építőelemek és anyagok, betonelemek - mozgatása, emelése is. Ha földmunkagépet vagy emelőgépet kezelsz, fontos, hogy helyesen mérd fel a megmozgatott föld vagy építőelem súlyát, hiszen a gépnek mindenképp stabilnak kell maradnia. Ugyanígy lényeges a megfelelő sebesség is, akár előrehaladásról, akár mozgatásról van szó.

Milyen a gépkezelők munkája?

 

Az építőipar - gazdasági válság ide vagy oda - folyamatos húzóágazatnak számít, szezonális jellegű munkával. Ez azt jelenti, hogy tavasztól őszig sok a munka, túlórákra is kell számítani - éppen ezért keresnek folyamatosan jól képzett szakembereket. Ezen a területen a nyári szünet helyett inkább télen lesz módod hosszabb pihenésre. Ha vállalkozóként dolgozol, magad osztod be az idődet, de ha alkalmazottként helyezkedsz el, hétvégén hivatalosan nem dolgozhatsz - pontosabban heti két pihenőnapot köteles biztosítani a munkáltatód. Ha egy adott időszakban kevesebb munkát találnál, gépkezelőként a mezőgazdaságban is elhelyezkedhetsz.

Az építkezésen végzett munka mellett a gépkezelők feladata az is, hogy szeretett kotrógépük, homlokrakodójuk, földgyalujuk vagy épp úthengerül karbantartását elvégezzék. A gépbe tankolni kell, kisebb hibákat elhárítani, alkatrészeket kicserélni, ápolni és a funkciópróbákat elvégezni. De nemcsak a gépek állapotára kell ügyelni - kisebb balesetek esetén az elsősegélynyújtás is a feladataid közé tartozik. Fontos, hogy jól vezess, és a látásod, illetve a hallásod is rendben legyen.

A gépkezelők nagy előnye a többi munkással szemben, hogy szakképzettek, és míg mások kemény fizikai munkával fáradoznak az építkezésen, addig ők kényelmesen ülhetnek a munkagépek fülkéjében. Ha te is szívesen dolgoznál egy darun vagy buldózeren, jelentkezz gépkezelői képzéseink egyikére!

Várjuk jelentkezésedet ezen a linken: https://www.minerva90.hu/online-jelentkezesi-urlap  Ha pedig szeretnél kérdezni például a képzések pontos indulási időpontjával, árával vagy bármi mással kapcsolatban, írj nekünk az info@minerva90.hu e-mail címre vagy hívj minket a 22 501 665-ös számon. Kövesd Facebook- és Instagram oldalainkat, ahol üzenetben is szívesen válaszolunk minden kérdésedre!