Ilyen a fakitermelő képzés elmélete és gyakorlata

Ilyen a fakitermelő képzés elmélete és gyakorlata

2023. június 27.
IMG_20230617_095232

Fel tudod sorolni, hányféle területen, hány különböző célra használnak fát a különböző iparágakban és a mindennapokban?

Más anyagok mellett fából is építkezünk: tető, nyílászárók, szerkezeti elemek, burkolatok készülnek belőle. A bútoripar nem működhetne fa nélkül, a papírgyártásnak is elterjedt alapanyaga. Fával fűtünk, számtalan eszközünk, kéziszerszámunk, sporteszközünk van fából – költői eszközökkel élve a fa a bölcsőtől a koporsóig elkísér minket.

Így van ez az alapanyaggal és az élő fával is. A legtöbb nemes fának ahhoz, hogy igazán magasra nőjön, elérje a felnőttkort, egy emberöltőnél többre van szüksége. Mellettük azonban hazánk gazdasági erdeinek nagy százalékát azok a gyorsan növő fafajok alkotják, amelyek kiváló alapanyagai a fent felsoroltaknak. Már csak emiatt sem mindegy, kire bízzuk a fakitermelést: a jól képzett szakemberek és a fenntartható erdőgazdálkodás együttes alkalmazása a garancia arra, hogy a gazdaság elegendő fához jusson, miközben az erdő is megmarad.

 

Olvasási idő kb.: 5 perc

Mit jelent a fenntartható erdőgazdálkodás?

 

Könyvek, papír-írószer termékek esetében talán te is találkoztál már az FSC (Forest Stewardship Council) jelöléssel. Ez a címke garantálja, hogy a megjelölt építőanyagok, bútorok, irodaszerek, papíráruk, sőt kozmetikumok teljes gyártási folyamata egy szigorú tanúsítványrendszer szerint, környezettudatosan és társadalmi szempontból is felelősen zajlik. Mit is jelent ez? A fenntarthatóan művelt erdőkben a fakitermelés és az erdőtelepítés, újratelepítés során szem előtt tartják a fajgazdagsági és ökológiai szempontokat, miközben az érintett területeken biztosítják a helyi lakosság és a dolgozók érdekeinek érvényesülését is. Bár cikkünk írásakor Magyarországon még csupán három erdőgazdálkodási társaság rendelkezik FSC minősítéssel, már ez is csaknem 200 ezer hektárt jelent. Az pedig, hogy a többi erdőterület még nem rendelkezik ezzel a minősítéssel, nem jelenti azt, hogy ne helyeznének egyre nagyobb hangsúlyt a fenntartható erdőgazdálkodásra, a környezetkímélő fakitermelésre.

Fakitermelő és gallyazó-daraboló képzés

 

Ezeket a szempontokat tartja szem előtt fakitermelő képzésünk is. A jelentkezők itt megismerkednek a különböző fa- és növényfajokkal, hogy a terepen már biztonsággal felismerjék azokat. Kiemelt szerepet kapnak a képzésben a fakitermelés szabályai: milyen és melyik fa az év mely szakaszában dönthető, és hogyan kell felkészülni erre biztonsági szempontból. Beletanulnak a motorfűrészek, motoros adapterek és egyéb gépek és eszközök használatába és karbantartásába is.

Az elméleti oktatást követi a gyakorlat. Tavasszal indult fakitermelő hallgatóink épp az elmúlt hétvégén vettek részt gyakorlati oktatáson, ahol a fentiek mellett a biztonsági felszerelésekről és a munkavédelemről is szerezhettek tapasztalatot.

Szívesen lennél te is fakitermelő? A munka előnye, hogy a természetben dolgozhatsz, és már alapfokú végzettséggel néhány hónap alatt új szakmát szerezhetsz.

Ha a te érdeklődésedet is felkeltette ez a szakma, nálunk kitanulhatod minden csínját-bínját. A képzés pénteki vagy szombati napokon zajlik, de bizonyos képzésrészek esetében lehetőség van online részvételre is. Előfeltétel a már említett alapfokú végzettség mellett mindössze az egészségügyi alkalmasság.  

Pontos információkért keress minket elérhetőségeinken, a jelentkezési lapot pedig ITT találod.