Így tanulhatsz hatékonyan munka mellett is

Így tanulhatsz hatékonyan munka mellett is

2022. november 22.
chris-benson-nKEARsgmrqc-unsplash

Néhány éve éppen két munkahely között voltam, és - mivel nem voltam biztos abban, mikor sikerül újra elhelyezkednem - arra gondoltam, hogy elvégzek egy tanfolyamot, amellyel már egy ideje szemeztem. Jelentkeztem, befizettem a tandíjat - majd egy-két héttel a képzés indulása előtt behívtak interjúra egy számomra szimpatikus céghez, és nagy örömömre fel is vettek. Az állásra szükségem volt, tehát az nem volt kérdés, hogy elvállaljam-e - az már annál inkább, hogy hogyan fog beleférni mellette a tanulás is.

Be kell valljam, kemény időszak volt. Senkit nem kecsegtetek azzal, hogy gyerekjáték több területen helytállni és a munka mellett még a tanulásra is időt és energiát szakítani, különösen, ha családod is van. De az én példám is bizonyítja, hogy meg lehet csinálni, és ha fontos számodra az előrelépés és a fejlődés, akkor ezek a nehézségek semmiképpen se tartsanak vissza a tanulástól!

Olvasási idő kb.: 5 perc

Tervezés, célállítás, időbeosztás!

 

Sokszor még egy átlagos nyolcórás munkanap kivitelezése is komoly feladat elé állít bennünket - milyen kihívást jelent akkor a munka után még a tanulásra gondolni? Szerencsére általában tudjuk előre, milyen feladatok várnak ránk a tanulás terén: mikor lesznek óráink, mennyi anyagot kell feldolgoznunk, milyen elvégzendő feladatok, beadandó dolgozatok várnak ránk. Általában már a tanfolyamok elején kiderül az is, mikor lesznek a képzési napok és mennyi időt vesznek igénybe.

A jelentkezés és a tanfolyam kezdete közötti időt használd ki arra, hogy megtervezed a következő heteidet, akár hónapjaidat. Hogy néznek ki a napjaid? Hol van bennük most szabadidő vagy felesleges, időrabló tevékenységek? Keresd meg azokat az időblokkokat a napjaidban, amelyeket ki tudsz szakítani tanulásra, és blokkold ki ezeket a naptáradban. Mondd meg a családtagjaidnak is, hogy te ezekben az időpontokban tanulni fogsz, és fontos, hogy nyugodtan koncentrálhass. Némítsd le a telefonod és tegyél meg mindent, hogy zavartalanul foglalkozhass a tanulnivalóddal.

Nem könnyű megtalálni ezeket az idősávokat, és egy időre lemondani más tevékenységekről. Csak akkor fog menni, ha előtted lebeg a cél: mi az, amiért csinálod, amiért számodra fontos ez a képzés? Fejlődni szeretnél? Magasabb fizetést akarsz elérni? Kinéztél egy állást, amire jelentkeznél, vagy vállalkozást indítanál? Fogalmazd meg egészen pontosan ezt a célt - még jobb, ha a mindennapokban is láthatóvá teszed akár a tanulósarkodban a falon vagy a hűtőre mágnesezve. Így folyamatosan segít majd fenntartani az elszántságodat.

Hogy hogyan kell jól célt kitűzni? Van erre egy elterjedt módszer, a SMART célok rendszere. A SMART egy angol betűszó, ahol az S a specifikus, az M a mérhető, az A az elérhető, az R a releváns és a T az időhöz kötött szavakat jelenti. Mit is jelent ez? Ha például az a célod, hogy „szeretnék egy jobb állást” - ezt érdemes egy kicsit átfogalmazni a SMART szempontok szerint. „Jobb” állásokkal ugyanis nincsenek tele a hirdetési portálok - tudnod kell, pontosan mit keresel. Legyen specifikus: irodai asszisztens szeretnék lenni. Legyen mérhető, például határozd meg az elvárt jövedelmet - és legyen elérhető, tehát ne akarj rögtön menedzseri pozíciót. A releváns cél azt jelenti, hogy valóban fontos legyen neked, motiváljon téged, ne azért válaszd, mert valaki más ezt tartja jónak, az időbeli kötöttség pedig ad egy keretet a célodnak. Érdemes kijelentő mondatban, állításként megfogalmazni a célodat. A „jobb állást szeretnék” cél például átfogalmazható így: fél éven belül irodai asszisztensként fogok dolgozni a mostaninál 25%-kal magasabb fizetésért. Ez már egy konkrét cél, ami valóban motivál és arra ösztönöz, hogy mindennap leül tanulni.

Ha már van célod és nagyjából megtervezted a tanulásod térbeli és időbeli kereteit, akkor jöhet a a konkrét időbeosztás. Milyen hosszú a tanfolyam, amit választottál? Mikor vannak az előadások, iskolai napok? Hogy néz ki a napod: munka után ki tudsz szorítani egy-egy órát tanulásra? Keresd meg jó előre ezeket az időpontokat, és írd be a naptáradba ugyanúgy, mintha orvosi időpontról vagy a gyerek szülői értekezletéről lenne szó.

Válassz a Minerva tanfolyamai közül!

 

Szerencsére vannak olyan képzési helyek, felnőttképzők, ahol tekintetbe veszik, hogy a tanulni vágyók a legtöbbször munka vagy család mellett vágnak bele a képzésbe. Nálunk péntek délutánonként vagy szombatonként vannak a képzési napok, és a legtöbb tanfolyamunk online is elérhető. Széles listából választhatsz a linkre kattintva: https://www.minerva90.hu/tanfolyamok

Hogy melyikre jelentkezel, az már rajtad áll - gondold végig, mi érdekel, mit tudnál használni a meglévő munkádban, mi az, ami előre segít téged - és mi az, amihez megvan a szükséges előképzettséged. Ha korábban fizikai munkát végeztél, és szeretnél irodában dolgozni, akkor ajánlom az irodai asszisztens vagy a vám-, jövedéki- és termékdíj-asszisztens tanfolyamokat. Szeretnél gyerekekkel foglalkozni? Válaszd az óvodai vagy bölcsődei dajka, a pedagógiai vagy a gyógypedagógiai asszisztens képzéseket. Újra megtalálható kínálatunkban a manikűrös és a gyógymasszőr képzés is - és még sok más tanfolyam.

A választék széles: olvass többi képzéseinkről is honlapunkon a Tanfolyamok  menüpontban, és ha valamelyik felkeltette az érdeklődésedet, jelentkezz itt, vagy keresd kollégáinkat az info@minerva90.hu e-mail címen vagy a 22/501 665-ös telefonon!