Hogyan válassz felnőttképzőt? - Ilyen a jó iskola

Hogyan válassz felnőttképzőt? - Ilyen a jó iskola

2022. szeptember 05.

Amióta 2021-ben megszűnt az OKJ tanfolyamok indításának lehetősége, és elindult az új képzési rendszer, sok a bizonytalanság a felnőttképző cégek és a tanfolyamok körül. Mi is nap mint nap válaszolunk meg ezzel kapcsolatos kérdéseket akár telefonon, akár írásban. Ez természetes is, hiszen aki nem a felnőttképzésben dolgozik, annak nem egyszerű átlátnia ezt a rendszert. Ha  már tudod, mit tanulnál szívesen, és azt több iskola is kínálja a lakóhelyed közelében, akkor fontos, hogy megalapozott döntést hozz a felnőttképző kiválasztásakor.

Még nem tudod, mire kell odafigyelni, milyen szempontokat érdemes mérlegelni? Cikkünk abban segít, hogy felelősen hozhasd meg ezt a döntést, és a számodra legjobb iskolát és tanfolyamot választhasd.

Olvasási idő kb.: 4 perc

A felnőttképzés új rendszere

 

A korábbi OKJ képzéseket hivatalosan 2020. december 31-ig indíthatták el a felnőttképzéssel foglalkozó szervezetek. Ez máris egy fontos szűrő a választásnál: azokat a hirdetéseket, amelyek most, 2022 szeptemberében még OKJ képzések indításáról vagy azokhoz való csatlakozásról szólnak, érdemes fenntartással kezelni. Az utolsó, határidő előtt elindult OKJ képzések vagy befejeződtek már, vagy a tanfolyam utolsó hónapjainál tarthatnak, amikor újonnan csatlakozni már nincs értelme.

2021-től tehát az új szakképzési rendszerben tanulhat az, aki szakmát akar szerezni. Jó néhány szakképesítést már csak iskolarendszerben lehet megszerezni, azaz egy szakképző intézményben, technikumban, tanulói jogviszonyt létesítve nappali vagy esti képzésen. Nagyjából 170 szakma maradt, ami felnőttképzésben is elvégezhető. Ezek jellemzően az iskolarendszerűnél rövidebb képzések, amelyek felnőttképzési szerződésen alapulnak, és a hallgatók munkaidejéhez igazodó időpontokban vagy online zajlanak. Változott a vizsga szabályozása is: a felnőttképzők tanúsítványt adhatnak a tanfolyam elvégzéséről, amelynek birtokában a tanuló egy akkreditált vizsgaközpontban tehet vizsgát.

Mindezt azért fontos tudni, mert ezekkel az információkkal felkészültebben vághatsz bele a keresésbe. A választás egyik legfontosabb szempontja ugyanis a hiteles tájékoztatás, a leendő hallgatók világos és egyértelmű informálása. Olyan képzőhelyet keress, ahol mindezt megtalálod, és a felmerülő kérdéseidre is választ kapsz.

Ennek nézz utána a felnőttképzővel kapcsolatban

 

Ahhoz, hogy egy felnőttképző intézmény megbízható oktatást nyújtson, fontos, hogy rendelkezzen a megfelelő engedélyekkel és stabil legyen a működése. Az engedélyekről jó, ha találsz információt a cég honlapján, a stabilitást pedig kívülről az alapján tudod megítélni, hogy mióta működik ezen a területen az intézmény. Az átláthatóság és a nyílt kommunikáció már ekkor is elengedhetetlen: ha úgy érzed, zavaros információkat kapsz, nagyon nehéz elérni a képző céget, és a honlapjuk se túl informatív, inkább keress másik lehetőséget.

Mindenképp nézd meg, milyen tanfolyamokat indítanak az egyes cégek, hol érhető el az, ami téged érdekel. Az se baj, ha pontosan még nem tudod, mit választasz, csak az érdeklődési kör, a terület van meg. Épp az iskola honlapján található képzési leírások, beszámolók segítenek majd a döntésben. Nézd meg az időbeosztást és a tanfolyam hosszát, a rugalmasságot, az online képzés lehetőségét is. Arról, hogy az adott végzettség mennyire versenyképes a munkaerőpiacon, szintén tájékozódhatsz a felnőttképzőknél: ők tudják, melyek a legnépszerűbb képzések vagy éppen mik a hiányszakmák.

Talán a legfontosabb szempont az ár és az, hogy ez mit tartalmaz. Milyen kedvezményeket kínál az adott képző intézmény, van-e részletfizetési lehetőség, milyen szolgáltatások vannak az árban?

Érdemes utánanézni a hallgatói értékeléseknek, visszajelzéseknek is. Ezt nem minden iskola teszi elérhetővé, de a közösségi médiában általában találhatsz beszámolókat - ezeket azért fenntartással kezeld. Sokkal fontosabb az eredmény: kérdezz utána a baráti körben, ismerősök között, hogy ki hol tanult, melyik képzőt ajánlja.

Ha minket választasz

 

A Minerva 90 már több, mint 30 éve viszi házhoz a tudást mindenkinek, aki magas színvonalú oktatásra vágyik. Legyen az pályakezdő vagy továbbképzésre érkező szakember, karrierváltó vagy tudását elmélyíteni vágyó hallgató, mi mindenkinek minőségi, piacképes tudást kínálunk. Talán közhelynek számít, de mi valóban az élethosszig tartó tanulásra építünk, ezt a lehetőséget szeretnénk megadni a hozzánk fordulóknak országos lefedettségű hálózatunk segítségével. Képzéseink listáját ITT megtalálod, és ha bármelyikre szívesen jelentkeznél, EZEN a linken meg is teheted.

Természetesen ilyenkor rengeteg kérdés merül fel az olvasókban, érdeklődőkben - e-mailben az info@minerva90.hu címen, telefonon a 22/501-665-ös számon vagy üzenetben Facebook- és instagram oldalunkon egyaránt várjuk az érdeklődésedet!Személyesen megtalálsz az irodánkban is a Petőfi utca 5. alatt, és reméljük, hamarosan üdvözölhetünk tanfolyamaink egyikén!