Gondoltad volna a gépkezelő szakmáról? X tény, ami neked is újdonság lesz

Gondoltad volna a gépkezelő szakmáról? X tény, ami neked is újdonság lesz

2022. december 12.
Gondoltad volna a gépkezelő szakmáról? X tény, ami neked is újdonság lesz

Több mint egy éve már annak, hogy átalakult az OKJ képzési rendszer, és ez közelről érintette a gépkezelő tanfolyamokat is. Nem kis változást jelentett ez azok számára, akik az építőiparban, az agrárágazatban és minden más olyan szektorban tevékenykednek, ahol munkagépeket alkalmaznak. Ez pedig nem kevés: az említett kettő mellett a szállítmányozás, a raktározás, a kereskedelem, a karbantartás területén is a legkülönbözőbb munkagépekre van szükség.

A gépkezelő képzésekre korábban is nagy igény volt, most azonban már a munkagépekre is jogosítvány kell, és ez tovább növelte a képzésekre jelentkezők számát. A folyamat így egyszerűbb is lett: korábban az OKJ képzés után következhetett a jogosítvány megszerzése, most pedig ez egy lépésben lehetségessé vált - akinek viszont nincs meg a rendelet szerinti képesítése, annak ezt pótolnia kell. Aki viszont most keres állást, érdekli a munkagépek kezelése és szívesen dolgozna ezen a területen, annak jó lehetőség a jogosítvány megszerzése.

A szabályozás megváltoztatására azért volt szükség, mert a legtöbb munkahelyen a gépkezelők végzik az egyik legveszélyesebb munkát, így fontos, hogy meglegyen a megfelelő képesítésük a biztonságos és felelősségteljes munkavégzéshez. Ez nemcsak a munkavállaló, hanem a munkáltató felelőssége is: ma már az alvállalkozóktól is megkövetelik a gépkezelői jogosítvány meglétét.

 

Olvasási idő kb.: 5 perc

Tudtad a gépkezelők munkájáról?

 

  • Az építőiparban számos területen elhelyezkedhetsz gépkezelőként: végezhetsz földmunkát traktoralapú munkagépeken, kotrógépeken, árokásó gépeken, ott vannak a különböző kotró- és rakodógépek és földgyaluk. Út-, híd- és vasútépítéseken, felújításokon, javítások, alagútépítéseken dolgozhatsz. Egy másik kategória az emelő- és szállítógépeké: lánctalpas és járműre szerelt daruk, konténeremelők, vagonrakodó gépek, autódaruk, betonszállító mixer - a sor szinte végeláthatatlan.
  • A mezőgazdaságban a traktorosok, kombájnosok munkájára hatalmas az igény, a nagyobb gazdaságok folyamatosan keresnek embert. A gazdák beszámolói szerint a géppark egyre bővül, hiszen erre a célra pályázati forrásokhoz is hozzájutnak - a gépeket kezelő szakemberből azonban jóval kevesebb van. Nem árulnak zsákbamacskát: a nyári időszakban van, hogy 10-12 órát is kell dolgozni, cserébe azonban a munka jellegéből adódóan a karácsonyi ünnepek körül hosszabb pihenőidőre lehet számítani.
  • Gépkezelőként nemcsak vezeted a gépet, de fontos, hogy a karbantartáshoz is érts: a kotrógép, homlokrakodó, földgyalu vagy épp úthenger - és bármely más gép - karbantartása is a feladataid közé fog tartozni. Emellett a gépbe tankolni is kell, kisebb hibákat elhárítani, alkatrészeket kicserélni, ápolni és a funkciópróbákat elvégezni. Kisebb balesetek esetére fontos, hogy az elsősegélynyújtás alapjaival is tisztában légy, emellett alapvető, hogy A jól vezess, és a látásod, illetve a hallásod is rendben legyen.
  • A gépkezelés nem csupán fizikai munka. Elengedhetetlen a jó koncentrációs készség, hiszen a gépeken a legkisebb hiba is komoly balesethez vezethet. Ha földmunkagépet vagy emelőgépet kezelsz, az is fontos, hogy helyesen mérd fel a megmozgatott föld vagy építőelem súlyát, hiszen a gépnek mindenképp stabilnak kell maradnia. Ugyanígy lényeges a megfelelő sebesség is, akár előrehaladásról, akár mozgatásról van szó. Ehhez szükséges az alapvető matematikai és fizikai tudás mellett egyfajta érzék és ítélőképesség, amelynek birtokában helyes döntéseket tudsz hozni a kezelőfülkében ülve.
  • Gépkezelőként indíthatsz saját vállalkozást - ilyenkor a megbízóid igényeit ismerve önállóan oszthatod be az idődet, de lehetőséged van arra is, hogy alkalmazottként helyezkedj el. Ez esetben a munkáltató köteles heti két pihenőnapot köteles biztosítani - azaz a hétvége vagy az annak megfelelő szabadnap neked is jár!

A gépkezelők speciális tudással rendelkeznek, ennek köszönhetően előnyt élveznek a többi munkással szemben: míg mások kemény fizikai munkával fáradoznak az építkezésen vagy a gazdaságban, addig ők kényelmesen ülhetnek a munkagépek fülkéjében. Ha te is szívesen dolgoznál egy darun vagy buldózeren, jelentkezz gépkezelői képzéseink egyikére!

Várjuk jelentkezésedet ezen a linken: https://www.minerva90.hu/online-jelentkezesi-urlap  Ha pedig szeretnél kérdezni például a képzések pontos indulási időpontjával, árával vagy bármi mással kapcsolatban, írj nekünk az info@minerva90.hu e-mail címre vagy hívj minket a 22 501 665-ös számon. Kövesd Facebook- és Instagram oldalainkat, ahol üzenetben is szívesen válaszolunk minden kérdésedre!