Fektess a jövőbe: legyél te is drónpilóta!

Fektess a jövőbe: legyél te is drónpilóta!

2022. szeptember 08.

Vágyakozva nézted gyerekként a repülőgépeket, és minden álmod az volt, hogy te is repülhess majd egyszer? Ha azok közé tartozol, akik imádják a repülő eszközöket és a legmodernebb kütyüket, de arra nincs módod, hogy „igazi” repülőgépet vezethess - itt a lehetőség, ami összeköti az álmaidat és a lehetőségeidet!

A jövő a drónoké és a távpilótáké - ez a tendencia már ma is látható számos iparágban. Drónok végzik a különböző létesítmények vagy természetvédelmi területek megfigyelését, fényképeket és filmeket készítenek, permeteznek és csomagot szállítanak, sőt, hosszútávon akár a személyszállításban is fontos szerepük lehet.

A magyarországi drónreptetést 2021-ben szabályozták a légiforgalmi törvény aktualizálásával, hogy védjék a légteret és a lakosságot, egyúttal kereteket adjanak az ipari, mezőgazdasági és más felhasználású, üzleti célú reptetésnek. Ez a törvénymódosítás képzéshez kötötte a legtöbb drón használatát, és 2022 szeptemberétől ez az oktatás immár nálunk is elérhető!

Olvasási idő kb.: 6 perc

Mire jók a drónok?

 

A drón pilóta nélküli repülő eszköz, amely a fedélzeten tartózkodó személyzet nélkül, földi irányítással vagy előre programozva, önállóan repül. Nagyon sokféle célra használnak drónt: mivel rögzíthető rá akár kamera, akár különféle mérőeszközök vagy  permetező berendezések, így bevethetők a mezőgazdaságban és a legkülönbözőbb üzleti területeken is. Biztosan te is láttál már rendezvényen fotózó drónt, külföldön pedig kísérleti jelleggel már elindultak az első drónos csomagküldő szolgálatok. A technika rohamosan fejlődik és az alkalmazási területek egyre bővülnek, így ebben az ágazatban folyamatosan igény lesz az új, képzett munkaerőre.

Mit tanulhatok a drónpilóta képzésen?

 

Többféle tanfolyam közül választhatsz:

  • Az alapképzés (Basic) célja egyedi, sokrétű és biztos tudással felvértezni a képzésben résztvevő hallgatójat, hogy az UAS (pilóta nélküli repülő eszköz) műveleteket magabiztosan, hatékonyan és biztonságosan, a jogszabályoknak, illetve a műveleti és műszaki előírásoknak megfelelően tudják végezni. A képzés 35 órás, amelynek során repüléselméleti fogalmakat, aerodinamikát, navigációt tanulhatsz, megismerheted a légiközlekedés rendszerét, a gyakorlati oktatáson pedig elsajátíthatod a drón kezelésének fogásait, a fel- és leszállást, a repülési módokat, a különböző alapműveleteket és még a műveletek közbeni fotózást is. A további képzések a Basic képzésre épülnek!
  • Agrár távpilóta képzés: komplex tápanyag- és növényvédőszer-kijuttató növényvédelmi drónkezelő oktatás. Ha ezt a tanfolyamot választod az alapképzés után,  növényvédelmi kezelést végző drónpilóta lehetsz. Az ilyen szakember felsőfokú növényvédelmi végzettséggel rendelkező szakirányító felügyelete mellett növényvédelmi kezeléseket végez drónnal mezőgazdasági kultúrákban. Ehhez a feladathoz alkalmazkodik a 65 órás képzés ismeretanyaga is.
  • Ipari távpilóta képzést kétféle tartalommal is indítunk: a broadcast és média oktatás a repülés közbeni fotó- és videókészítéssel, az ehhez kapcsolódó jogszabályokkal foglalkozik 10 órában, míg a távérzékelés tanfolyam a különböző technikai módszerekbe, adatfeldolgozásba és 3D modellezésbe avat be.
  • A merevszárnyas (VTOL, függőleges fel- és leszállásra képes) távpilóta képzés a legmodernebb, egyelőre kevés helyen oktatott technológiák alkalmazására készíti fel a hallgatókat. A specifikus tananyag és az alapképzésre épülő magasabb szintű gyakorlati oktatás alkalmassá tesznek a kötelezően előírt jogszabályi és drónkezelési alapokon túlmutató feladatok elvégzésére is.
  • Végül a biztonságtechnikai távpilóta képzés a legmodernebb, a biztonsági ipar területén alkalmazható drónalapú megoldások használatának elsajátítását tűzte ki célul. Ezen tudás birtokában már személy-és járműkövetéssel vagy akár a katasztrófavédelem drónos támogatásával is foglalkozhatsz.

A drónpilóta képzések szeptember közepén indilnak. Tapasztalt, megfelelő tanúsítványokkal rendelkező szakoktatók és folyamatosan frissített, különböző gyártóktól származó eszközpark várják a jelentkezésedet rendelkezésedre. Partnerünk Magyarország egyik első drónpilótaképző cége, a Double Ring Wings, amelynek szakemberei egyben UAS szaktanácsadók, rendszerfejlesztők és igazságügyi szakértők is.

A drónok - ezek a csendes, a repülőgépeknél kevésbé veszélyes, környezetkímélő eszközök - számos üzleti és gazdasági területen a jövőt jelenthetik a munkavállalók és a vállalkozások, de a közszféra számára is. Ha nem akarsz lemaradni erről a jövőbe mutató képzési lehetőségről, várjuk kérdéseidet és jelentkezésedet az info@minerva90.hu e-mail címen vagy a 22 501 665-ös számon, de megtalálsz minket facebookon és instagramon is!