Változik a mérlegképes könyvelő képzés!

Változik a mérlegképes könyvelő képzés!

2023. szeptember 06.
Változik a mérlegképes könyvelő képzés!

Még akit nem érintett közvetlenül, az is biztosan emlékszik rá, hiszen nagy port kavart, amikor egy évvel ezelőtt elfogadták a KATA törvényt. Ez a jogszabály alaposan megváltoztatta az egyéni vállalkozás adózási feltételeit, sokan szüntették meg a vállalkozásukat, és még többen választottak más adózási formát vagy alapítottak céget.

A változások levezényléséhez hoz rengeteg könyvelő gyors, pontos és megbízható munkájára, naprakész szaktudására volt szükség. Talán nem túlzás azt állítani, hogy sosem került még ennyire reflektorfénybe a könyvelő szakma, mint 2022 augusztusában. Ez a reflektorfény azonban a könyvelőképzés eddigi hiányosságaira is rámutatott, szükségessé téve bizonyos változtatások bevezetését annak érdekében, hogy a könyvelők képzése egységes és magas minőségű maradjon a jövőben is.

 

Olvasási idő kb.: 3 perc

Hogyan változik a könyvelőképzés?

 

A mérlegképes könyvelői szakma gyakorlását eddig is jogszabályban előírt feltételekhez kötötték, ilyen feltétel a szakképzettség megszerzése is. A vizsgáztatás feltételeit és a képzés tartalmát a programkövetelmény szabályozza. A képzések és az azokat lezáró vizsgák minőségének egységességét hivatott garantálni a hatósági képzés bevezetése, illetve a képzés és a vizsgáztatás feltételeinek programkövetelmény helyett jogszabályban való lefektetése.

Mit jelent ez?

  • A jövőben a mérlegképes könyvelői hatósági képzések és a vizsgáztatás olyan akkreditált képzőkben, illetve vizsgaközpontokban valósulhat meg, amelyek tevékenységét az ágazati miniszter ellenőrizheti.
  • Megszűnik az a lehetőség, amely alapján eddig a mérlegképes könyvelők képzése során adott számú kreditpont szakmai kiadvány vásárlásával is megszerezhető volt.
  • Jelenleg csak érettségi vizsgára van szükség a mérlegképes könyvelő képzés megkezdéséhez. Az új jogszabály életbe lépésével számítani lehet arra, hogy ez szigorodik, azaz szakirányú felsőfokú végzettséghez kötik majd a képzést.
  • Változhat a távoktatással kapcsolatos szabályozás: míg jelenleg teljes egészében távolról is végezhető a képzés, az új szabályozás alapján valószínűleg legalább részben visszatér a tantermi oktatás.
  • A tantermi oktatás bevezetése esetén azonban beszűkülhetnek a lehetőségek a képzés helyét illetően is, hiszen ezt nem minden képzőhelyszín tudja biztosítani.
  • Ez megemelheti a képzések árát és olyan járulékos költségekhez is vezethet, mint utazási vagy szállással kapcsolatos kiadások. Az olyan járulékos költségekről, mint utazási idő, rugalmatlan időbeosztás, már nem is beszélve.

Mit tegyek, ha mérlegképes könyvelő szeretnék lenni?

 

A változások várhatóan 2024-től lépnek életbe, pontos információval csak ekkor rendelkezünk majd. Az eddigiek alapján azonban mindenképpen ajánlható, hogy ha a terveid között szerepelt a mérlegképes könyvelő képzés elvégzése, akkor érdemes minél előbb, még a jelenlegi feltételek mellett jelentkezned. Következő képzésünket várhatóan szeptember 23-án indítjuk!

További információért keresd kollégáinkat az info@minerva90.hu e-mailen vagy a 22 501 665-ös számon, de írhatsz nekünk a Facebook - vagy az Instagram oldalunkon keresztül is! Várjuk jelentkezésedet!