Új képzés a palettán: vám-, jövedéki és termékdíj-asszisztens!

Új képzés a palettán: vám-, jövedéki és termékdíj-asszisztens!

2022. október 11.

Többször írtunk már a vámügyintéző, a jövedéki-, illetve a termékdíj-ügyintézők szakmájáról, és a képzésekről, amelyek birtokában elhelyezkedhetsz ezen a területen. Ezekben a cikkekben, posztokban általában megtalálható az adott képzés linkje - ezt megnyitva, vagy érdeklődőként kollégáinkat megkeresve a jelentkezők többször szembesültek azzal, hogy sajnos nem jelentkezhetnek a tanfolyamra, mert nem rendelkeznek a megfelelő előképzettséggel.

Való igaz: az említett képzések komoly előzetes ismereteket kívánnak meg. Jövedéki ügyintézőnek például csak olyan leendő hallgatók jelentkezhettek, akik komoly előírásoknak megfelelő szakmai gyakorlattal, érettségivel és bizonyos kijelölt szakképzettséggel vagy szakirányú felsőfokú végzettséggel rendlkeztek. Mondanunk sem kell, hogy ez milyen akadályokat gördített az érdeklődők tanulásának útjába.

Most azonban ennek vége: itt a vám-, jövedéki- és termékdíj-asszisztens képzés, amelynek birtokában minden bemeneti feltételekkel rendelkezni fogsz, hogy továbbtanulhass a fent említett tanfolyamokon!

Ezért lesz jó neked ez az új képzés

 

Az új asszisztensi tanfolyamot a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara által kidolgozott vám-, jövedéki- és termékdíj ügyintézői munkakörök elemzése alapján építették fel. Ebben az elemzésben kiderült, hogy a különböző ügyintézői szakmákhoz olyan sokrétű asszisztensi feladatok társulnak, hogy ez önmagában is indokolja az új tanfolyam kidolgozását. Azt is megállapították hogy az ügyintézői szinten már fontos a három területhez kapcsolódó feladatok különválasztása, de ezek közös alapját célszerű egy mindegyik területen alkalmazható  asszisztensi képzésben kialakítani. Így asszisztensként nagyobb lehetőséged nyílik az egyes területek bármelyikén elhelyezkedni, később pedig az érdeklődési körödnek vagy tapasztalatodnak megfelelően választhatod meg, hogy melyik irányba szeretnél fejlődni.

Ez tehát azt jelenti, hogy a korábbiakkal ellentétben érettségi után minden egyéb előképzettség nélkül elvégezheted az asszisztensi tanfolyamot és állást is vállalhatsz vele. Asszisztensként pedig már sokkal egyszerűbb dolgod lesz, ha továbbtanulnál a vám-, jövedéki- és termékdíj-ügyintéző képzések egyikén.

 

Milyen munkát vállalhatsz asszisztensként?

 

Vám-, jövedéki- és termékdíj-asszisztens végzettséggel képes leszel olyan feladatok elvégzésére, amelyek a kereskedelmi ügyletek során merülnek fel. Ilyenek lehetnek:

  • különböző adminisztratív feladatok végrehajtása
  • okmányok ellenőrzése - például számla, fuvarlevél, de bármilyen olyan okmányról lehet szó, amely a termék szállításához, vámkezeléséhez, jövedéki adó és termékdíj fizetéséhez kapcsolódik
  • uniós és nemzeti vám- és jövedéki elektronikus rendszerek használata
  • közreműködés az uniós vámtarifarendszer és más jogi kötelezettségek alkalmazásában
  • import és exportvámok és más terhek kiszámításában való részvétel
  • adatrögzítés, határidők figyelemmel kísérése
  • elektronikus adatszolgáltatás és nyilvántartások vezetése
  • ellenőrzések adminisztrációja.

Összefoglalva: te lehetsz az az ember, aki a munkáltatójának vagy üzleti partnereinek segít a dokumentációs és jogszabályi útvesztőben való eligazodásban. A pozíció, amiben mindezt megteheted, lehet vám-, jövedéki- és termékdíj-asszisztens vagy adminisztrátor, de ezekkel a széles körű ismeretekkel más kereskedelmi, pénzügyi asszisztensi munkakörben is elhelyezkedhetsz.

Mit kell tudni a képzésről?

 

A tanfolyam 150 órás, azaz néhány hónap alatt olyan végzettséget szerezhetsz, amellyel már el is helyezkedhetsz a munkaerőpiacon. Hetente pénteki és szombati napokon, online kontaktórák keretében indítjuk a tanfolyamot, hogy munka vagy család mellett is kényelmesebben tudd látogatni. A legfontosabb pedig, hogy immár komolyabb előképzettség nélkül, érettségi birtokában jelentkezhetsz!

Maradt még benned kérdés? A képzések pontos indulási időpontjával, árával és bármilyen más  információval kapcsolatban írj nekünk bátran az info@minerva90.hu e-mail címre vagy hívj minket a 22 501 665-ös számon. Kövesd Facebook- és Instagram oldalainkat, ahol üzenetben is szívesen válaszolunk minden kérdésedre!