Új év, új célok - avagy tanulással a céljaidért!

Új év, új célok - avagy tanulással a céljaidért!

2023. január 20.

Hello 2023! Az idén meghosszabbított téli szünet ellenére szépen lassan csak beindul ez az év is. Biztosan te is találkoztál a közösségi médiában vagy olvastál cikkeket az előző év lezárásának, az új év megtervezésének a fontosságáról, hiszen mi is posztoltunk erről. Sokan vannak azonban, akiknek ez nem megy könnyen vagy egyszerűen nem azok a tervezős típusok. Szerencsére nem is kell, hogy mindenki így működjön, hiszen nem vagyunk egyformák. Ha te sem tartozol a megrögzött tervezők közé, egy dolgot mégis javasolnánk: tűzz ki legalább egy általános célt.

Mit szeretnél elérni idén? Lehetnek céljaid a munkában vagy a magánéletben, a személyes fejlődés vagy a kapcsolataid terén, a hobbidban vagy a szakmádban. Ezeken a hasábokon a munkára és a tanulásra fókuszálunk, így ezekhez kapcsolódó célokat veszünk sorra.

 

Olvasási idő kb.: 5 perc

A leggyakoribb célok a munka és a tanulás terén

 

Nem könnyű kiválasztani egy éves célt, hiszen ehhez tisztában kell lennünk azzal, hol tartunk most, és egy kicsit előretekintenin a jövőbe. Sokan már a cél szótól visszariadnak: ez valami hatalmas, akár elérhetetlen dolgot sugall számukra. Pedig korántsem erről van szó. A cél nemcsak az álommunkahely, az előléptetés vagy egy magas fizetés lehet, sőt fontos, hogy reális legyen, hiszen csak így érhetjük el ténylegesen.

Nézzük meg, mik a nagy állásportálok szerint a leggyakoribb munkahelyi- és karriercélok!

  • minél több munkaterületet megismerni: ez főleg pályakezdők esetében jó cél, akik még ismerkednek a munkahelyi feladatokkal, és később döntik majd el, hogy pontosan merre szeretnének indulni
  • vezetői pozíciót betölteni: többéves tapasztalattal rendelkező munkavállalók számára megfelelő cél, akik már képesek nagyobb felelősséget, komolyabb feladatokat vállalni, és akár emberek irányítására is képesek.
  • magasabb jövedelmet elérni: bármilyen szakmai szinten jó cél lehet a jelenlegi jövedelmet, tapasztalatokat és a szakmában elérhető fizetéseket ismerve. Az is előfordulhat, hogy a munkaerőpiacon körülnézve kiderül, hogy ehhez állásváltoztatásra vagy továbbképzésre van szükség.
  • jó munkahelyet találni: ha ez a célod, akkor érdemes pontosan meghatározni, mi számodra a jó munkahely. Mi a legfontosabb szempont: a munkakör, a társaság, az időbeosztás, a lakóhelyedtől való távolság? Fogalmazd meg konkrétan, mi az, amit el szeretnél érni.
  • továbblépni, fejlődni a munkában: itt is ugyanaz a helyzet, mint az előző pont esetében: gondold végig, hogy számodra mit jelent ez a továbblépés. Lehet, hogy egy másik munkahelyet vagy a mostani helyeden egy új pozíciót, de az is lehet, hogy azzal is elégedett lennél, ha ugyanebben a munkakörben bíznának rád felelősségteljesebb feladatokat?

Sokan vannak, akik nagy változások előtt állnak idén: a fentiek közül valamelyik célt tűzték ki maguk elé, most térnek vissza a munka világába a kisgyerekekkel otthon töltött idő vagy munka nélkül töltött hónapok, akár évek után. Van, aki egyik területről a másikra váltana, mert felismerte, hogy a korábbi munkája valamilyen téren nem vált be. Nekik különösen javaslom, hogy tudatosan gondolják át, pontosan mit szeretnének elérni idén, és milyen eszközökre van szükségük ezeknek a céloknak az eléréséhez.

Megvan a cél? Nézd meg, mi segíthet az elérésében!

 

Ha megnézed az állásportálok cikkeit, amelyek erról szólnak, mi segíthet a karriercélod elérésében, az elsők között említik a tanulást. Nem feltétlenül kell, hogy ez újra az iskolapadba ülést jelentsen: munkahelyi tréning, online kurzusok, otthoni nyelvtanulás, szakmai cikkek olvasása - rengeteg lehetőség áll előtted.

Az is lehet, hogy ha a célod kapcsán böngészel és keresed a lehetőségeket, az derül ki számodra, hogy itt egy új szakmára, felelevenített szaktudásra van szükség. Ha ez rád is igaz, nézd végig hamarosan induló tanfolyamaink listáját: biztosan találsz köztük olyat, ami épp a te szakmai céljaidban segít. Most januárban például indítunk masszőrképzést, üzletvezető tanfolyamot, irodai asszisztens képzést - csak hogy néhányat említsek. Ha akár a fent említettekkel, akár más képzésekkel kapcsolatban kérdésed van, keresd bátran képzésszervezőinket. Szeretettel várunk képzéseinken 2023-ban is!

E-mail címünk: info@minerva90.hu

Telefon: 06 22 501 665

Kövesd Facebook- és Instagram oldalunkat a friss információkért!