Most érdemes mérlegképes könyvelővé válni!

Most érdemes mérlegképes könyvelővé válni!

2022. szeptember 12.

2022 nyarán, amikor a könyvelőknek hagyományosan egy lazább időszakuk szokott lenni, és az adóbevallások időszaka után végre elmehetnek pihenni, egy hatalmas bomba robbant a vállalkozások szabályozásában - és ezzel a könyvelők életében is. Biztosan mindenki hallott már róla - az is, akit nem érint - hogy gyakorlatilag megszűnt a KATA, azaz a kisadózó vállalkozások tételes adója. Ez a változás mintegy 400 ezer magyar vállalkozót érint, akik közül csak azok használhatják továbbra is ezt az adónemet, akik kizárólag magánszemélyeknek állítanak ki számlát.

Ezeken a hasábokon nem tisztünk megítélni ezt a döntést, az viszont tény, hogy a változás következményeként a könyvelőknek hirtelen hatalmas mennyiségű munka szakadt a nyakukba. Eddig ugyanis sok egyéni vállalkozó, aki a KATA adózást vette igénybe, megoldotta önállóan is azokat a feladatokat, amelyek miatt mások szakemberhez fordultak. A KATA lényege az alacsony adó mellett épp az egyszerűség volt - következésképpen augusztusban tízezrek kerestek könyvelőt és kértek szakmai tanácsot. A rendelet pontos értelmezése és az egyes vállalkozók helyzetének felmérése, majd ez alapján a számukra megfelelő döntés meghozása - a vállalkozás abbahagyása, más adónem választása - de melyik - vagy maradni a KATA hatálya alatt - könyvelői segítséget igényel. Ráadásul a tevékenységüket folytató vállalkozók a bonyolultabb adózás miatt hosszútávon is igényelni fogják a szakmai támogatást.

Most tehát hatalmas a könyvelői szolgáltatás felvevőpiaca, minden korábbinál nagyobb igény mutatkozik a munkájukra - de miért is jó könyvelőnek lenni?

Olvasási idő kb.: 5 perc

Ezt szereti a könyvelésben, aki már csinálja

 

A könyvelők és más adminisztratív szolgáltatói, szakértői munkakörben dolgozók körül sok a negatív sztereotípia. Sokan unalmasnak és száraznak tartják ezt a munkát, és emiatt magukra a könyvelőkre is sótlan emberekként gondolnak. Szerencsére több könyvelőt is személyesen ismerek, és elmondhatom, hogy ez korántsem így van. Mindannyian kedves, barátságos emberek nagy szakmai tudással, akik szeretik az ügyfeleiket és fontosnak tartják, hogy segítsenek nekik. Hogy mit szeretnek a munkájukban? Megkérdeztem tőlük.

Kiderült, hogy a könyvelés cseppet sem egysíkú és unalmas. Minden ügyfél egy külön kihívás, és általuk rengeteg különböző munkaterületet, karrierutat, igényt és működési módot ismerhetsz meg. Könyvelőként folyamatos kapcsolatban lehetsz az ügyfeleiddel, kifejezetten pörgős munkanapjaid lehetnek. Az is tévedés, hogy hetekig egyedül ülsz egy irodában, és nem találkozhatsz emberekkel - hiszen a kapcsolattartás személyesen is nagyon fontos. Ez a munka bizalmas kapcsolatot kíván, hiszen vállalkozások pénzügyeit kezeled: ismerned kell a cég tevékenységét, alapanyagait, sajátosságait, és ehhez sok beszélgetés és személyes találkozó vezet el. Ha úgy érzed, hogy a jelenlegi munkádban nem éled ki minden képességedet, könyvelőként eljön a te időd: szükség lesz a rugalmasságodra, a precizitásodra és bizony a kreativitásodra is. A szakmai tudás és alázat pedig elsődleges fontosságú, így ha szeretsz tanulni és folyamatosan fejlődni, akkor a legjobb helyen vagy. Többé nem fogsz bosszankodni, hogy nagyobb kihívást jelentő munkát érdemelnél!

A munka másik oldalát pedig a meglévő rendszerek és szabályok adják. Mivel minden ügyfél más, a velük való munka olyan, mint egy kirakós: a megadott keretek között te magad építheted, alakíthatod ki a rendszert. Ha szeretsz számokkal és szabályokkal dolgozni, élvezed, ahogy felépül egy rendszer, akkor ez a munka neked való lesz. Az egyik könyvelő ismerősöm nagyon szépen fogalmazta meg: a könyvelő a háttérből segít olyan embereknek, akik valami másban szakértők. Így hozzájárul, hogy az ügyfél azzal foglalkozhasson, amiben valóban jó, és ne kelljen foglalkoznia az adózási, bevallási, dokumentációs feladatokkal - hiszen ebben viszont te vagy profi. A könyvelő a híd szerepét tölti be a vállalkozók vagy cégek, azaz az ügyfelei és a különböző hivatalok és hatóságok között - ez ennek a szakmának a lényege.

Így lehetsz te is mérlegképes könyvelő

 

Ugye így már nem is tűnik olyan unalmasnak a könyvelők munkája? Ha a fentiek alapján  elgondolkodtál azon, hogy szívesen lennél mérlegképes könyvelő, itt tudsz utánanézni a képzéseinknek. Terveink szerint a legújabb tanfolyam szeptember második felében indul, még nem késtél le a jelentkezésről, amit ezen a linken is megtehetsz. A képzés pontos neve Vállalkozási mérlegképes könyvelő, összesen 510 órát - nagyjából egy évet - vesz igénybe pénteki és szombati napokon, illetve online. Érettségizettek jelentkezését várjuk!

Ha a cikk elolvasása után is maradt még kérdésed, tedd fel nekünk bátran! Hívj a 22 501 665-ös számon vagy írj az info@minerva90.hu e-mail címre. Kövesd oldalainkat Facebookon és Instagramon, hogy értesülj az új információkról és hogy közvetlenebbül is elérj minket!