Miért jó egészségügyi kártevőirtónak lenni?

Miért jó egészségügyi kártevőirtónak lenni?

2023. május 15.
cdc-ZvDN-Gj_4Eg-unsplash

Tudtad, hogy a Földünket több, mint egymillió állatfaj népesíti be? Gondolj bele, mennyi lehet az egyedszám, ha csupán a fajok száma ilyen hatalmas! És vajon milyen állatból van a legtöbb?

Ha arra gondolsz, hogy fajgazdagságban és egyedszám tekintetében is az ízeltlábúak fordulnak elő legnagyobb arányban, akkor eltaláltad. Az összes állatfaj nagyjából 70%-a rovar, csak Magyarországon több mint 20 ezer ízeltlábú faj fordul elő. Ezek közül mintegy 300 faj él közvetlenül az ember környezetében. Riasztóan hangozhat azok számára, akik nincsenek oda a rovarokért, de ezeknek egy része kifejezetten hasznos: gondolj csak a beporzókra! De ott vannak azok a rovarok is, amelyek kártevőkkel táplálkoznak: a katicabogár kedvenc tápláléka például a levéltetű.

Hozzájuk képest viszonylag kevesen vannak, de mégis nagyon jelentős azoknak a fajoknak a száma, amelyek kifejezetten kárt okoznak. Itt már nemcsak az ízeltlábúakat vagy rovarokat érdemes említeni, hanem a rágcsálók és más egészségügyi kártevők is.

Milyen jó, hogy vannak olyan szakemberek, akik hivatásuknak érzik felvenni a harcot ezekkel a kártevőkkel! Bevallom, én igazi szuperhősként tekintek rájuk: az egészségügyi kártevőirtókra. Számomra egyértelmű, hogy nekünk miért fontos az ő munkájuk: hatalmas segítséget jelentenek a lakások és munkahelyek tisztán tartásában, biztonságossá tételében! De nekik - és ha téged is érdekel a lehetőség, akkor neked - vajon miért érdemes ezt a szakmát választani?

Olvasási idő kb.: 5 perc

Keresett szakma, folyamatos fejlődés

 

Nézd csak meg az állásportálokon, szinte mindig keresnek egészségügyi kártevőirtókat. Ezzel a szakmával nem kell attól tartanod, hogy munka nélkül maradsz: elhelyezkedhetsz kártevőirtással foglalkozó cégeknél, de akár saját vállalkozásba is kezdhetsz. A munkáddal fontos célt szolgálhatsz: meggátolhatod a fertőző betegségeket terjesztő vagy más módon káros állati kártevők elszaporodását, megelőzheted a megjelenésüket. Rendkívül hasznos tevékenység mind közegészségügyi, mind járványügyi és társadalmi szempontból - azt hiszem, a covid évei után nem is kell bővebben magyaráznom. Ha van benned a szélesebb társadalommal kapcsolatos küldetéstudat, szeretnél jót tenni az emberekkel, ez a képzés neked szól.

Persze a kártevőirtás nem csupán egy tanfolyam elvégzését jelenti. Ma már ebben a szakmában is elengedhetetlen a folyamatos fejlődés. A Magyar Kártevőirtók Országos Szövetsége felvállalta ezt a küldetést: képzéseket szerveznek, illetve hírt adnak róluk, évente két alkalommal szakmai kiadványt jelentetnek meg, és professzionális rendezvényeket, konferenciákat is rendeznek, ahol  frissítheted a tudásodat. Ezeken az eseményeken találkozhatsz szakmabeliekkel, kapcsolatokat teremthetsz a szövetségen belül, amelyeket aztán kamatoztathatsz a munkádban is. A kapcsolatépítésnek hatalmas ereje van, ezt már biztosan számos területen tapasztaltad - itt módod nyílik erre is. A legközelebbi nemzetközi szakmai rendezvény például Firenzében lesz!

Ha pedig nemcsak informális módon szeretnél továbbfejlődni, akkor nyitva áll előtted az út a szakmai továbbképzés felé is. Az egészségügyi gázmester képzésre ráépülő végzettség az egészségügyi gázmester tanfolyam elvégzésével szerezhető meg. Így további szakterületeken mélyítheted  a tudásod, felügyelhetsz kollégáid biztonságára, nagyobb területre kiterjedő vagy akár légi kártevő-mentesítést is végezhetsz.

Aktív munka, rendszeres pörgés

 

Te is egy vagy azok közül, akik nem bírják az időhúzást, inkább nekiugrasz a feladatnak és elvégzed? Szereted, ha halad a munka, viszont ki nem állhatod, ha mások akadályoznak abban, hogy elvégezd? Akkor a kártevőirtás a te asztalod: egyik ügyféltől a másikig különböző problémákkal találkozol, és te leszel az, aki megoldja ezeket! A munkádat jellemzően társasházakban, iskolákban és óvodákban, cégeknél vagy raktárakban végzed majd. Számíts rá, hogy a munkaidő egy részét az autóban töltöd majd. Ha szeretsz vezetni és biztonságosan, balesetmentesen közlekedsz, itt megtalálhatod a számításodat.

És a bónusz: már az elején mondtam, hogy engem a kártevőirtók a szuperhősökre emlékeztetnek? Nos, a munkaruhájukról és eszközeikről pedig mindig a Szellemirtók című film jut eszembe - talán nem véletlenül. Igazán menő, nem?

Ha egyetértesz, nincs más hátra, mint jelentkezni a képzésünkre: ezen a linken megtalálod! A képzések pontos hosszával, árával és bármilyen más kérdéssel kapcsolatban keresd kollégáinkat az info@minerva90.hu e-mail címen vagy hívd őket a 22 501 665-ös számon. Kövesd Facebook- és Instagram oldalainkat, ahol üzenetben is szívesen válaszolunk minden kérdésedre!