Közművelődési szakember, közművelődési munkatárs

Közművelődési szakember, közművelődési munkatárs

2022. október 10.

Újabb képzéssel gyarapodott tanfolyamaink köre, ez az új képzés azonban talán némi magyarázatra szorul. Eddig ugyanis, aki a kultúra iránt érdeklődött, és ezen a területen szeretett volna tanulni, majd elhelyezkedni, annak a közművelődési munkatárs képzést tudtuk ajánlani. Most emellé csatlakozott az új közművelődési szakember tanfolyam - de vajon mi a különbség a kettő között? Kinek érdemes az egyiket, és kinek a másikat elvégezni? Milyen álláslehetőségek várnak arra, aki ezt a területet választja? Erre igyekszünk választ adni ebben a cikkben.

Elsőként a közművelődési munkatárs képzésről

 

A közművelődési munkatársak megnevezése nagyon hivatalosan hangozhat, de valójában mindannyian találkozunk velük időről időre különböző rendezvényeken, eseményeken, fesztiválokon, színházakban, szervezőirodákban vagy épp akkor, amikor ügyeket intézünk a helyi önkormányzatnál. Ők azok, akik megtervezik és szervezik egy-egy időszak kulturális programkínálatát, ötleteket dolgoznak ki, kapcsolatot tartanak előadőművészekkel és más fellépőkkel, gondoskodnak a közönség szórakoztatásáról és művelődéséről. A közönség alatt érthetjük azokat, akik egy-egy programon megjelennek, de gondolhatsz itt akár egy település teljes lakosságára, sőt, lehet szó akár nemzetközi rendezvényekről is.

Közművelődési munkatársakkal találkozol akkor, amikor a buszmegállóban várakozva elolvasod a közeli művelődési ház jövő havi programját, amikor feliratkozol egy színház hírlevelére vagy amikor sorban állsz a kabátodért egy koncert után. Az, hogy ezek a programok létrejönnek, mind-mind azoknak a kultúrát szerető, jó szervezőkészséggel megáldott, lelkes kollégáknak köszönhetők, akik a háttérben azon dolgoznak, hogy mi többiek jól érezzük magunkat egy-egy ilyen eseményen.

A számunkra is látható tevékenységeiken kívül pedig még számos feladatot végeznek ennek érdekében: előadókat és közönséget szerveznek, információkat osztanak meg a legkülönbözőbb felületeken, biztosítják az előadások zavartalanságát, balesetmentességét, de szükség esetére az orvosi ellátásról is gondoskodnak, sőt még jegyet is árusítanak.

Tetszik, amit az imént olvasott sorokban találtál? Akkor jelentkezz bátran a közművelődési munkatárs képzésre, hogy az alapoktól egészen egy teljes rendezvény lebonyolításával kapcsolatos ismeretekig elsajátíthasd a szükséges tudást! Utána pedig rád vár a rendezvények világa!

Közművelődési szakember - miben tér el?

 

A közművelődési szakember feladata a közművelődési munkatárshoz képest eltérő. A képzés sokkal rövidebb, mint az előző esetben, de ez nem jelent kisebb tudást, ugyanis itt a bemeneti feltétel a főiskolai diploma. Akik a közművelődési szakember képzésre jelentkeznek, azok tehát már komoly alapokkal rendelkeznek a kultúra, a szervezéssel kapcsolatos tudás és a feladatok végzéséhez szükséges háttértudományok terén.

A közművelődési szakemberek gondoskodnak a különböző kulturális intézményekben a művelődési–nevelési folyamatokhoz, alkalmakhoz, közösségi kapcsolatokhoz fűződő élmények, tevékenységek megfelelő kínálatáról, a lehetőségek kialakításáról. Tanulmányaik olyan mélyebb tudást nyújtanak a társadalommal, a nemzeti, helyi és kisebbségi értékekkel kapcsolatban, amelyeket az adott település különböző korú, nemű, és értékrendű csoportjainak megfelelő folyamatok kialakításában tudnak alkalmazni.

Hogy milyen folyamatokról van szó? A lakosság művelődési és közéleti szükségleteinek kielégítéséről, sőt azok fejlesztéséről, közösségfejlesztő és képességfejlesztő, a helyi hagyományokat gazdagító kulturális lehetőségek biztosításáról, értékközvetítésről, a szó legszebb értelmében vett közművelésről. A közművelődési szakember feladatköre összetettebb: a mindennapi szervezési feladatok mellett kulturális menedzsmenttel, vidékfejlesztéssel, stratégiai tervezéssel is foglalkozik, és a pénzügyi források előteremtésében is részt vesz.

A képzések rövid összehasonlítása

 

Ahogy említettem, a közművelődési szakemberek képzése rövidebb: 320 órás, azaz 4-5 hónapot vesz igénybe szemben a közművelődési munkatársak 900 órájával - utóbbinál azonban már az érettségi is elegendő a jelentkezéshez. Mindkét tanfolyam esetében megoldható a személyes oktatás pénteki vagy szombati napokon, illetve az online e-learning alkalmak is. A képzés végén tanúsítványt adunk, amelynek birtokában jelentkezhetsz a független akkreditált vizsgaközpont által szervezett képesítő vizsgára.

Remélem, sikerült  egyértelműen bemutatni a közművelődési munkatárs, illetve szakember tevékenysége és képzése közötti ülönbségeket. Ha maradt még kérdésed például a képzések pontos indulási időpontjával, árával vagy bármilyen más  információval kapcsolatban, írj nekünk az info@minerva90.hu e-mail címre vagy hívj minket a 22 501 665-ös számon. Kövesd Facebook- és Instagram oldalainkat, ahol üzenetben is szívesen válaszolunk minden kérdésedre!