Irány 2023 - zárd le az óévet, tervezd meg az újat!

Irány 2023 - zárd le az óévet, tervezd meg az újat!

2022. december 12.
annie-spratt-hCb3lIB8L8E-unsplash

Két Covid-év után idén egy háborúkkal és válságokkal tűzdelt 2022 várt ránk. Év elején ezt még nem láthattuk előre, bár tavaly ilyenkor már voltak olyan hangok, amik próbáltak felkészíteni a jövőre. Ki hitt nekik, ki kevésbé - végül mindenki megtapasztalta, mit hozott az ő életében ez a változásokkal teli év. Ahány ember, annyi élethelyzet, így még azok a változások is másként hatnak ránk, amik egy nagyobb társadalmi csoportot vagy akár egy egész országot érintenek. Biztos vagyok abban, hogy aki képes tudatosan tekinteni az elmúlt évére és tanulni belőle, az meg tudja tervezni a következőt. A terveket sokszor keresztülhúzza az élet - de ha van gyakorlatod benne, újratervezni is képes vagy! Vágj bele, zárd le tudatosan 2022-t és tervezd meg a 2023-as évedet!

Olvasási idő kb.: 5 perc

Hogyan csináljam?

 

Válassz ki egy olyan napot - lehet ez a két ünnep között vagy az év első napjaiban - amikor tudsz magadra szánni néhány nyugodt órát. Ha van naptárad, határidőnaplód akár papír alapon, akár a telefonodon, készítsd a közeledbe, és legyen nálad még egy füzet vagy papír és íróeszköz (ha úgy komfortosabb, számítógépen vagy jegyzetalkalmazásban is írhatsz).

Lapozd végig a naptáradat, és írd ki belőle a fontosabb eseményeket. Bonthatod hónapokra, de az életed területeit is alapul veheted. Mik voltak az év lényeges pillanatai a családodban, a munkádban? Ha tanultál, fejlődtél idén valamiben, elértél valamilyen eredményt, azt is írd fel, ahogy a sikereket, kudarcokat is. Ne csak a munkádra vagy a tanulmányaidra koncentrálj: az éved részei a mindennapok is. Milyen volt az egészséged idén? Volt lehetőséged pihenni? Jártál új helyeken? Megismertél számodra fontos embereket? Van olyan szokás, amit ebben az évben alakítottál ki - vagy olyan káros dolog, amitől szívesen szabadulnál? Ne siesd el a naptárlapozgatást, gondold végig alaposan ezeket a kérdéseket, keresd meg az év jelentősebb emlékeit.

Arra is nézz rá, hogy hol voltál te ezekben az emlékekben? Milyen lépéseket tettél, amivel elérted a sikereidet? Milyen döntéseket hoztál? Ki állt melletted, ki volt segítségedre? Mi az, amit szeretnél elengedni jövőre?

Ha eddig megvagy, pihenj egy kicsit, szellőztesd ki a fejed - búcsúzz el az évtől. Az évzárás kész, most jöhet az évtervezés.

 

Tervezd meg az évet!

 

Ha sikerült az előzőekben leírtak szerint végiggondolni az évet, talán már meg is fogalmazódott benned néhány dolog, amit szívesen átvinnél a következőre. Ha tavaly nem tűztél ki célokat, tedd meg most! Ez nem a betarthatatlan újévi fogadalmak ideje: reális, elérhető és konkrét célokat érdemes kitűzni, ami valóban meg is valósítható. Van egy nagy álmod? Gondold végig, mi az első lépés, ami az eléréséhez vezethet. Szeretnél elvégezni egy tanfolyamot vagy új szakmát szerezni jövőre? Írd le pontosan, mi lenne ez, milyen időpontok kapcsolódnak hozzá, mikorra szeretnéd teljesíteni. Ha megvan az időpont, már könnyebb részcélokra és feladatokra bontani: az első apró lépés lehet az információgyűjtés: utánanézni a vágyott képzésnek vagy szakmának.

De lehetne egészen más céljaid is: egy utazás, egy szokás bevezetése vagy éppen elhagyása, az otthonoddal kapcsolatos feladat vagy - és ez most talán különösen aktuális - pénzügyi célt is érdemes kitűznöd. Foglalkozz a testi és mentális egészségeddel, a családoddal, a barátaiddal, a pihenésre szánt idővel. Azt csak te láthatod, hogy valamelyik ezek közül fókuszba kerül-e jövőre, vagy nagyjából azonos súlyt helyezel rájuk. Ha sikerül megfogalmaznod, hogy 2023-ban mi lesz a fókuszban, az sokat segít abban, hogy akár a tanulással vagy munkával kapcsolatos, akár a pénzügyi terveidet is ennek szolgálatába állítsd.

Tervezés közben eszedbe juthatnak olyan területek, tevékenységek, emberek, akikre régóta nem fordítottál időt, talán mert egyszerűen a mindennapok forgatagában csak egy gondolatnyi időt, energiát tudtál velük foglalkozni. Írd fel most, hogy ezek közül mire, kire szeretnék időt szánni jövőre!

Számolj le a halogatással!

 

Sokan vannak, akik akár évek óta is halogatnak számukra egyébként fontos terveket: egyszerűen nem látják át, mikor és hogyan valósíthatók meg ezek. A halogatás egyik leggyakoribb oka, hogy valójában nem a tiéd a cél. Biztos, hogy fontos neked, amit halogatsz? Hogy nézne ki a cél, ha úgy igazán rólad szólna? Gondold végig, és ha arra jutottál, hogy valóban ezt akarod, akkor kösd fix időponthoz, aztán képzeld el, mi lenne, ha egy lépcső lenne, és oszd fel lépcsőfokokra. Bátran kérj segítséget a megvalósításban!

Az évtervezés tehát egy nagyon hasznos eszköz ahhoz, hogy ránézz az eltelt évre, áttekintsd, meglásd, mi vált hasznodra és  mit érdemes inkább elengedned. Értékelheted a megvalósulatlan célokat is, elgondolkodhatsz ezek okain, ami egyben segíti az új, reális célok kitűzését is. Rendszerbe foghatod a következő évi terveidet és szokásokat, rutinokat alakíthatsz ki. Mindemellett az önismereted fejlesztése és az életed alakulásának tudatosítása miatt is jó, ha az év utolsó napjaiban legalább néhány órát tudsz az áttekintésre szánni.

Ünnepeld meg a sikereidet, tanulj a hibáidból és határozd meg az irányt, amerre haladni szeretnél. Boldog 2023-at!