Fertőtlenítő-sterilező tanfolyam: belépés az egészségügy világába

Fertőtlenítő-sterilező tanfolyam: belépés az egészségügy világába

2023. február 24.
corona-g632a0d5cd_1920

Most egy olyan képzésre szeretnénk felhívni a figyelmeteket, amely ritkábban indul, épp ezért kevesebbet hallhattok róla, pedig igazán érdemes a figyelemre. Ez a fertőtlenítő-sterilező képzés, amely ha korábban ismeretlen is volt, a járványhelyzet nemrégiben megmutatta, mekkora szükség van rá. Az egészségügyi pályák egyik belépő szintje ez: ha megszerzeda végzettséget, már dolgozhatsz kórházban anélkül, hogy egészségügyi, ápolási szakképzettséget szereznél. Vegyészeti vagy orvostechnikai érdeklődés esetén is neked való ez a pálya. A fertőtlenítő-sterilező jelenleg hiányszakma, így valódi perspektívát jelent akkor is, ha nem tervezel továbbtanulást.

 

Olvasási idő kb.: 4 perc

Mit csinál egy fertőtlenítő-sterilező?

 

Napjainkban az egészségügyi eszközök és anyagok fertőtlenítése és sterilizálása korszerű berendezések segítségével, központi sterilizáló egységekben történik. A fertőtlenítést és sterilizálást végző szakemberek vegyi anyagokkal és berendezések kezelésével foglalkoznak. Ha ebben a szakmában szeretnél elhelyezkedni, mindenképpen fontos, hogy tisztában legyél az egészségügyi szolgáltatóknál szükséges feltételekkel: mit, hogyan, milyen időközönként, milyen vegyszerekkel szükséges fertőtleníteni. Tudtad, hogy létezik megelőző, folyamatos és zárófertőtlenítés is? A képzésen mindezt elsajátíthatod, és mire végzet, képes leszel önállóan végezni a fertőtlenítésre, sterilezésre szánt anyagok, orvostechnikai eszközök, műszerek csoportosítását, átvizsgálását, karbantartását, csomagolását és címkézését.

De nemcsak ezekkel a kisebb tárgyakkal és eszközökkel foglalkozhatsz: a különböző nagy értékű műszerek és orvostechnikai eszközök tisztítása, fertőtlenítése is a te feladatod lesz. Megismerkedhetsz a sterilizáló gépekkel, ellenőrzöd működésüket, hatékonyságukat, az előírások szerinti üzemeltetést és elvégzed a karbantartást.

A képzés arra is kiterjed - és ez most különösen aktuális - hogy mi a teendő járvány esetén: milyen sepciális helyzetekkel találkozhatsz, és mik azok a fertőtlenítő eljárások, amelyeket ilyenkor kell alkalmazni. Sőt, fertőtlenítő-sterilezőként rögtön vezető pozícióba is kerülhetsz: irányíthatod az egészségügyben dolgozó kisegítő személyzet, betanított takarítók és más kollégák munkáját.

 

Kinek ajánljuk a fertőtlenítő-sterilező képzést?

 

Ha vonz az egészségügy, de nem rendelkezel szakirányú képzettséggel, viszont érettségivel igen, akkor ez lehet a te utad egyik első lépése a fehérköpenyesek világába. Természetesen azoknak is javasoljuk a képzést, akik már központi sterilizálóban dolgoznak, de nem rendelkeznek még ezzel a végzettséggel. Ha a kollégáid rendszeresen kiemelik, hogy milyen pontos és precíz vagy, ha szeretnél felelősségteljes munkát végezni, ha érdekel a mikrobiológia, a járványtan, akkor ez a neked való szakma. Igazi csapatmunkáról van szó: egy-egy eszközt többféle műtétnél, beavatkozásnál is használhatnak, tehát különböző szakemberek is számítanak rád, és komoly szereped van nemcsak abban, hogy a munka gördülékenyen menjen, de abban is, hogy a sebek hamarabb gyógyuljanak, a betegek közérzete jobb legyen, és hamarabb távozhassanak a kórházból. Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a fertőtlenítő-sterilező jelenleg hiányszakma, tehát nagy esélyed van az elhelyezkedésre és a hosszútávú, biztos munkahely megtalálására.

Ha felkeltette az érdeklődésedet a képzés, jó, ha tudod, hogy a Minervánál a képzési díjból különböző kedvezményeket kínálunk, ezért érdemes figyelned a tanfolyam oldalát! További információért keresd kollégáinkat az info@minerva90.hu e-mailen vagy a 22 501 665-ös számon, de írhatsz nekünk a Facebook - vagy az Instagram oldalunkon keresztül is!

Várjuk jelentkezésedet!