Felsőoktatás vagy szakma? Még nem késő dönteni!

Felsőoktatás vagy szakma? Még nem késő dönteni!

2023. február 10.
Felsőoktatás vagy szakma? Még nem késő dönteni!

A február sűrű azoknak, akik idén érettségire készülnek vagy fontolgatják, hogy a felsőoktatás berkeiben tanulnak tovább. A szerencsésebbek évek óta látják maguk előtt az utat, amely egy bizonyos pályához vezet - nekik is figyelniük kell a különböző dátumokat, rengeteg tanulnivaló áll előttük, meg kell birkózniuk az alap- és emelt szintű érettségi követelményeivel, sok esetben a szóbeli felvételivel vagy alkalmassági vizsgával, és ha még nincs meg, akkor a nyelvvizsga is előttük áll.

Összeszedtük, mik azok a legfontosabb időpontok és határidők, amelyeket véssetek be a naptárba februárban:

  • február 15 - a legeslegfontosabb dátum, eddig jelentkezhettek érettségire és felvételire is, és eddig az időpontig hitelesíteni is kell a jelentkezést - ez utóbbit a középiskola intézi
  • február 18 - ingyenes próbaérettségi a legfontosabb tárgyakból
  • a további dátumokat - szóbeli felvételi, alkalmassági vizsga - figyeljétek az intézmények oldalain és a hu-n!

De mi van azokkal, akiknek még nincsenek határozott elképzeléseik? Számukra van egy jó hírem: nem kötelező 18 évesen, rögtön a középiskola után továbbtanulni. A továbbtanulás nagyon komoly döntést igényel, amit érdemes alaposan megfontolni. Egy egyetem, szak kiválasztásával évekre elkötelezed magad a választott iskola mellett, és anyagilag sem kis terhet vállalsz magadra. Persze változtathatsz is, ha menet közben derül ki, hogy nem az igazi irányba indultál, de ezzel együtt is azt javaslom, ha februárban még nem látod magad előtt, hogy mit szeretnél, bátran hagyj ki egy évet.  

Olvasási idő kb.: 6 perc

Milyen más lehetőségeid vannak, ha nem tanulsz rögtön tovább?

 

Ma már egyáltalán nem ritka, hogy a fiatalok az érettségi után kihagynak egy évet: dolgoznak, nyelvet tanulnak, önkénteskednek vagy más módon használják ki ezt az időt arra, hogy egy évvel bölcsebben magabiztosabb döntést hozzanak. Meglepően sok lehetőség nyílik előtted, ha ezt választod: kipróbálhatod magad külföldön vagy a munkában, kereshetsz pénzt a jövőbeni terveidre és kapcsolatokat építhetsz. Bármelyiket is választod, biztos, hogy hozzátesz a fejlődésedhez: ha sikerül azon a területen szakmai gyakorlatot szerezned, ami érdekel, az talán a legjobb lehetőség. Választhatsz a tipikus diákmunkák közül is: ezzel is fejlődni fogsz a rendszeresség és az életmód terén, és anyagilag is megalapozhatod a továbbtanulás éveit.

Aki úgy dönt, hogy befektet egy évet a saját fejlődésébe és a döntése pontosításába, az gyakran anyagi akadályba ütközik. Családi háttértől is függ, de kevesen engedhetik meg maguknak, hogy egy éven át kizárólag egy hobbinak éljenek vagy éppen utazgassanak. Az anyagi nehézségeknek azonban elejét veheted, ha ehzt az évet arra használod, hogy kitanulj egy szakmát, és az időd egy részben dolgozz és pénzt keress.

Mi kell ehhez? Elsősorban önismeret: jó, ha annyival azért tisztában vagy, hogy nagyjából milyen terület érdekel. Humán vagy reál beállítottságú vagy? A matek ment jobban, a természettudományos tárgyak vagy épp a nyelvek? Szeretsz emberekkel foglalkozni? Ha igen, akkor kik állnak leginkább közel a szívedhez: felnőttek, gyerekek, segítségre szorulók? Nem áll távol tőled a fizikai munka szeretete, vagy inkább valamilyen kreatív területtel ismerkednél meg? Szerencsére nagyon sok olyan szakképzettség van, amit viszonylag rövid idő alatt és kedvező feltételek mellett megszerezhetsz, hogy aztán a tudásodat a munkában kamatoztathasd, vagy felhasználhatod azt a továbbtanulásál.

Középfokú szakképesítések

 

Néhány éve az OKJ rendszer idején egyes szakképzettségekért akár 32 többletpontot is kaphattak a felvételizők. 2021-ben ez megváltozott: már nem jár automatikusan ez a pontszám, viszont a középfokú szakképzettséget igazoló oklevélben szereplő szakmai vizsga emelt szintű érettségi vizsgának minősül. Mit jelent ez? Ha az emelt szintű érettségi vizsgát legalább 45%-osra teljesíted, többletpontot kapsz. Ha nincs emelt szintű érettségid, van viszont középfokú szakképzettséged, akkor szakirányú továbbképzésben ugyanez a plusz pontszám jár neked. A pontszámítás több tényezőtől is függ, mindenképp érdeklődj utána a választott felsőoktatási intézményben!

Nemcsak a felvételi miatt hasznos szakmát tanulni a középiskola után, a pályaválasztásban is segít. Egyértelműbb lesz a jövőd: biztosan ez a terület érdekel, vagy inkább valami másba kezdenél? Egy ütőképes szakmával a zsebedben versenyképesebb vagy a munkaerőpiacon is, mint egy érettségivel. Így aztán két legyet üthetsz egy csapásra: ha mégsem tanulsz tovább a következő évben, akár azonnal elkezdhetsz dolgozni, ha viszont felvételizel, nagyobb tudással állhatsz újra a rajthoz. Sőt: akár munka mellett is tanulhatsz!

 

Hol használhatom a középfokú szakképzettséget?

 

Az előtted álló lehetőségek tárháza széles. Ha úgy döntesz, egyelőre nem mész egyetemre, használd ki okosan az idődet! Lehet, hogy annyira megszereted ezt az életformát, hogy dolgozol néhány évet jól képzett gyakorlati szakemberként, és csak később szerzel diplomát. Mi rendelkezésedre állunk, ha kérdésed van vagy több információra van szükséged. Keress minket az info@minerva90.hu e-mail címen vagy a 22 501 665-ös számon, de megtalálsz facebookon és instagramon is!