Akikre mindig szükség lesz: gumiabroncs-szerelő és kerékkiegyensúlyozó képzés

Akikre mindig szükség lesz: gumiabroncs-szerelő és kerékkiegyensúlyozó képzés

2023. február 06.
andriyko-podilnyk-Fy72qZAKuxM-unsplash

Nemrég aktuálissá vált az autómon a gumiabroncsok lecserélése. Amíg a szakemberek dolgoztak, én körbenéztem a műhelyben és környékén. Ekkor csíptem el egy beszélgetésfoszlányt egy tapasztaltabb kolléga és egy fiatal, betanulónak tűnő munkás között: „Amíg az autókon kerék van, a kerekeken pedig gumi, addig a mi munkánkra mindig szükség lesz” - mondta az idős mester, és ahogy végiggondoltam, csak egyetérteni tudtam vele. Gumis műhelyben dolgozni tehát kiszámítható, rendszeres munkalehetőséget, fix jövedelmet jelent, különösen, ha valaki jó a szakmájában és szereti is, amit csinál. Bevallom, a saját autóm abroncsainak karbantartásakor vagy cseréjekor szívesebben várakozom a kényelmes, meleg irodahelyiségben, így nem igazán figyeltem még meg, hogy miből is áll a munka. Most azonban felkeltette az érdeklődésemet, és megkérdeztem, pontosan miből is áll egy gumiabroncs-javító és kerékkiegyensúlyozó szakember munkája?

 

Olvasási idő kb.: 5 perc

Íme a válaszok egy szakavatott gumistól!

 

Kiderült, hogy nem tévedtem: valóban egy betanítási folyamat kezdetébe csöppentem bele. A tapasztalt szakembert Csabának hívták, és nagyokat bólogatott, amikor elmondtam, mit látok én a műhelyből külső szemlélőként. Csak beállok az autómmal, leszerelik róla a kerekeket, cserélik a gumit és már gurulhatok is tovább - úgy szoktam érezni magam, mintha a Forma-1 boxutcájában lennék. Pedig egy gumiszervizben összetett és változatos munka folyik, ami sokkal több annál, mint amit én ügyfélként látok.

Hogy hányféle munkáról is van szó? A gumiabroncs-szerelő dönti el, hogy javítható-e a gumiabroncs vagy cserére szorul. Fel- és leszereli a kereket, illetve a gumiabroncsot, cseréli a téli és a nyári gumit, centíroz, azaz kiegyensúlyozza a gumiabroncsokat. Minden cserénél mossa, tisztítja, olajozza, ápolja a gumikat. Előkészíti az abroncsokat tárolásra, ki- és betárolja azokat, megvizsgálja a guminyomást, elvégzi a javításhoz kapcsolódó feladatokat. Kezeli a műhelyben található gépeket, de a fizikai munkavégzés mellett az ügyfelekkel is folyamatosan kapcsolatban van: kommunikál velük, állapotfelmérést végez, tanácsot ad. Megfelel tapasztalat birtokában pedig képes a gumiabroncs-szerelő műhely üzemeltetésére is.

Bizony jóval sokoldalúbb ez a munka, mint amennyire ügyfélként belelátunk. Ha te is szeretnéd kipróbálni magad ezen a területen, az autósként szerzett tapasztalataidból már tudhatod, hogy két szezoncsúccsal kell számolni: tél és nyár elején a legtöbb sofőr szeretné lecseréltetni a gumiabroncsokat az autóján. Ezeken az időszakokon kívül inkább gumijavítási feladatoka kell számítani. Nyáron több a motoros és a mezőgazdasági gép a műhelyben, egyébként pedig a személyautók vannak többségben, Csaba mégis azt mondja, meglepődnénk, mennyire változatos feladatokkal találkoznak a műhelyben dolgozók.

Kinek ajánljuk a gumiabroncs-szerelő és kerékkiegyensúlyozó képzést?

 

Nemcsak akkor való neked ez a tanfolyam, ha kifejezetten az autók érdekelnek. Bármilyen műszaki vénával megáldott, szerelési munkákat kedvelő jelentkezőt szívesen látnak a műhelyekben - és még az sem feltétel, hogy férfi legyél! Ha már rendelkezel valamilyen, autókhoz kapcsolódó szakképesítéssel, akkor a tudásod bővítéseként ajánljuk a képzést, de már alapfokú végzettséggel is jelentkezhetsz. Ha megtetszik a tanfolyam és a munka, később akár tovább is tanulhatsz valamelyik kapcsolódó területen. Fontos, hogy bírd a fizikai munkát, jó, ha szeretsz csapatban dolgozni másokkal együttműködve, és a jó kommunikációs készség is előny. Ha a kereskedelem érdekel, akkor is javasoljuk a gumis képzést. Sok gumiszerelő üzem autószerelő műhelyekkel vagy gumiabroncs-kereskedőkkel működik egy telephelyen, akár egy vállalkozáson belül - több lehetőség van tehát a továbbtanulásra, a terület szélesebb megismerésére.

Hogyan épül fel a képzés?

 

A gumiabroncs-szerelő és kerékkiegyensúlyozó képzés 500 órás, azaz 6-8 hónapig tart. Ha a februárban induló tanfolyamra beiratkozol, az őszi szezonban már munkába is állhatsz.. A képzési napok pénteken és szombaton zajlanak, de az elméleti oktatás online kontaktórák formájában is végezhető. Már alapfokú végzettséggel is jelentkezhetsz, ezen kívül csak egészségügyi alkalmassági vizsgálatra van szükség. Az oktatás végén gumiabroncs-szerelő és kerékkiegyensúlyozó szakképesítésről kapsz tanúsítványt.

A Minervánál a képzési díjból különböző kedvezményeket kínálunk, érdemes figyelned a tanfolyam oldalát! További információért keresd kollégáinkat az info@minerva90.hu e-mailen vagy a 22 501 665-ös számon, de írhatsz nekünk a Facebook - vagy az Instagram oldalunkon keresztül is!

Várjuk jelentkezésedet!