2021. áprilisától érkezik a Képzési Hitel

A felnőttképzésben történő változások nemcsak a jogszabályi módosulásokat, a szakképzés átszerveződését foglalják magukba, de új támogatási formák is megjelennek a piacon. Ezek célja támogatni és segíteni a felnőttképzésben résztvevőket, anyagi segítséget nyújtva a tanuláshoz. 

Olvasási idő: kb. 2 perc

Update: 2021. április

Hogy mit jelent ez pontosan? 2021. május 31-től a felsőoktatási diákhitelekhez hasonló feltételekkel lehet majd igényelni a Képzési Hitelt a Diákhitel Központnál. Az igénylés menete hasonlóan fog megvalósulni, mint a felsőoktatási diákhitel esetében. Az új képzési hiteleket hitelbírálat és biztosíték nélkül

 a 18 és 55 év közöttiek igényelhetik 2021. május 31-től.

Választahtunk majd a szabadfelhasználású képzési hitel, valamint a  kimondottann képzési díjakra (tanfolyam díjra) igénybe vehető kötött felhasználású kölcsön között. A szabdfelhasználású képzési hitel a felsőoktatási Diákhitellel azonos – jelenleg 1,99 százalékos - kamatozás mellett lesz elérhető, míg a kizárólag képzési díjakra fordítható kötött felhasználású hitel kamatmentes lesz.

A szabad felhasználású hitel összege havonta maximum 150 ezer forint lesz.

A kötött felhasználású hitel mértéke a szakképesítésre vagy részszakmára felkészítő felnőttképzéseknél maximum 500 ezer forint lehet.

A törlesztést a képzések elvégzését követő negyedik hónapban kell megkezdeni.

A visszafizetésre az igénylő döntésétől függően minimum egy, maximum tíz év áll majd rendelkezésre. A képzési hiteleknél is érvényesíthető lesz a családi kedvezmény: a Diákhitel Központ a második gyermek megszületése esetén az édesanya felvett képzési hitelének felét, míg a harmadik gyermek megszületése után a teljes hitelösszeget elengedi.

A képzési hiteleket kényelmesen és papírmentesen, elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítással lehet majd igényelni 2021. május 31-től a  www.diakhiteldirekt.hu oldalon.

 

Milyen képzésekre tudod igényelni a hitelt?

Engedélyezett felnőttképzési intézményben szakképpesítésre, vagy rész-szakképesítésre felkészítő tanfolyamokra, melyek időtartama hosszabb mint 3 hónap.

 


Nézd meg új típúsú szakmai képzéseinket
100 óra feletti képzéseinkre igényelhető a Képzési Hitel.
 

 

Kik jogosultak a hitelre?

  • Akik elmúltak 18 évesek, de még nem töltötték be az 55. életévüket,
  • Engedélyezett felnőttképzési intézményben szakképpesítésre, vagy rész-szakképesítésre felkészítő tanfolyamon vesznek részt,
  • Felnőttképzési jogviszonnyal, azaz felnőttképzési szerződéssel rendelkeznek,
  • 3 hónapnál hosszabb idejű képzésen vesznek részt.


A tájékoztatás nem teljeskörű, jelen tájékoztatnó nem minősül ajánlatnak. A Képzési Hitelt a képzésben résztvevő tudja igényelni, közvetlenül a https://www.diakhiteldirekt.hu/ felületen.
A tájékoztató a https://diakhitel.hu/kepzesihitel/ alapján készült.

 


Málics Bettina
okleveles andragógus, tréner
 

Minden, amit az új típusú szakmai képzésekről tudni lehet és tudni érdemes
 
Milyen képzésre tudok jelentkezni alapfokú végzettséggel? – Bemeneti feltételek I.
 
Milyen képzésre tudok jelentkezni középfokú végzettséggel? – Bemeneti feltételek II.